9 Endret verdsettelse av aksjer, grunnfondsbevis og andeler i aksjefond ved formuesskatteligningen
9.1 Innledning og sammendrag
Departementet foreslår endringer i reglene om formuesverdsettelse av aksjer, grunnfondsbevis og andeler i aksjefond. Etter gjeldende rett formuesverdsettes aksjer, grunnfondsbevis og andeler i aksjefond til 85 prosent av verdsettelsesgrunnlaget. Departementet foreslår å avvikle denne verdsettelsesrabatten.
9.2 Gjeldende rett
Etter skatteloven § 4-12 første ledd verdsettes børsnoterte aksjer i hovedregelen til 85 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret. Ikke-børsnoterte aksjer i norske selskaper skal etter skatteloven § 4-12 annet ledd verdsettes til 85 prosent av aksjenes forholdsmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi per 1. januar i året før ligningsåret. Ikke-børsnoterte aksjer i utenlandske selskaper skal i utgangspunktet verdsettes til 85 prosent av antatt salgsverdi per 1. januar i ligningsåret, men kan kreves verdsatt til 85 prosent av aksjenes forholdsmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi per 1. januar i året før ligningsåret, dersom skattyteren krever dette, og kan sannsynliggjøre selskapets skattemessige formuesverdi, jf. skatteloven § 4-12 tredje ledd. Det gjelder særlige regler for fastsettelse av verdsettelsesgrunnlag for aksjer i nystiftede selskaper og selskaper der aksjekapitalen er endret i året før ligningsåret, jf. skatteloven § 4-13. Etter skatteloven § 4-12 femte ledd verdsettes grunnfondsbevis til 85 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret. Er kursen ikke notert eller kjent, settes verdien til 85 prosent av den antatte salgsverdi. Formue i form av andeler i aksjefond verdsettes til 85 prosent av andelsverdien 1. januar i ligningsåret, jf. skatteloven § 4-12 sjette ledd. Som aksjefond regnes verdipapirfond der minst 50 prosent av forvaltningskapitalen per 31. desember i inntektsåret og i gjennomsnitt i løpet av inntektsåret, regnet ved utgangen av hver måned, er plassert i aksjer og/eller grunnfondsbevis. Andeler i verdipapirfond som ikke er aksjefond verdsettes til andelsverdien 1. januar i ligningsåret.
9.3 Departementets vurderinger og forslag
Den såkalte verdsettelsesrabatten for aksjer mv. ved formuesskatteligningen ble redusert fra 20 prosent til 15 prosent med virkning fra og med inntektsåret 2007. For andeler i verdipapirfond som ikke er aksjefond, ble verdsettelsesrabatten avviklet helt.
Departementet mener det er behov for økt likebehandling av ulike formuesobjekter, noe som tilsier at verdsettelsesrabatten nå fjernes. Departementet foreslår at også aksjer, grunnfondsbevis og andeler i aksjefond i hovedregelen skal verdsettes til 100 prosent av verdsettelsesgrunnlaget. Dette medfører økt skattemessig likebehandling av aksjer og andre formuesobjekter som obligasjoner og bankinnskudd, og vil ha svært gode fordelingsvirkninger ettersom det først og fremst er de med høye inntekter som har store aksjeformuer. Avviklingen innebærer lik formuesverdsetting av andeler i aksjefond og andeler i verdipapirfond som ikke er aksjefond, og det er derfor ikke lenger behov for å skille disse fra hverandre. Definisjonen av aksjefond i skatteloven § 4-12 sjette ledd foreslås opphevet.
Forslaget er nærmere omtalt i St.prp. nr. 1 (2007-2008) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.
Det vises til forslag til endringer i skatteloven §§ 4-12 og 4-13.
9.4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Avviklingen av verdsettelsesrabatten for aksjer, grunnfondsbevis og andeler i aksjefond antas ikke å ha administrative konsekvenser av betydning. Provenyøkningen benyttes til å øke bunnfradraget i formuesskatten.
9.5 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2008.