Er det behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn?

Til innholdsfortegnelse

Vedlegg 3 Bakgrunnsinformasjon

Innplasseringen av en eventuell tredje rullebane og eierforhold til grunn og areal

I OSL Masterplan for Oslo lufthavn 2012–2050 (Avinor, 2012) drøftes innplasseringen av en eventuell tredje rullebane. I punkt 6.2 står det følgende:

«Foreliggende masterplan har derfor konsentrert arbeidet om tre alternativer:

  • Alternativ Øst lokalisert 1 035 m øst for østre rullebane med søndre terskel på ny bane 300 m syd for terskel på eksisterende bane.
  • Alternativ Nord lokalisert 300 m vest for østre rullebane, men trukket nordover slik at søndre terskel på ny bane ligger ca. 500 m nord for nordre terskel på eksisterende bane.
  • Alternativ Vest lokalisert 1 035 m vest for eksisterende vestre bane, men av terreng- og geologimessige årsaker trukket nordover slik at nordre terskel på eksisterende bane ligger på linje med søndre terskel på ny bane»

Det fremgår at alternativene er vurdert opp mot flere ulike tema/hensyn, men at man ikke gikk videre med alternativ nord etter å ha vurdert ulike flyoperative forhold. I sammendraget i masterplanen fremgår at et nordre alternativ ikke er akseptabelt fordi en slik plassering ved vind fra syd ikke oppfyller prosedyrekravene til International Civil Aviation Organization (ICAO) og Federal Aviation Administration (FAA) ved avbrutte landinger. Avinor opplyser at det derfor ikke er utført støyberegninger for dette alternativet, og øvrige analyser av alternativet er ikke inntatt i masterplanen (Avinor, 2012).

Kunnskapsgrunnlaget som lå til grunn for Masterplan ble oppdatert av Avinor i 2020. I dette kunnskapsgrunnlaget ligger et kart som viser begge aktuelle innplasseringer samlet (Avinor, 2020a). Kartet er gjengitt i rapportens kapittel 3. Den aktuelle innplasseringen av henholdsvis et vestre og et østre alternativ i form av soneplaner ligger i masterplanens kapitler 6.4.1 og 6.4.2. Soneplaner er ikke en lovbestemt plantype, men en overbygning på reguleringsplaner innenfor et bestemt område.

Kartet nedenfor viser Oslo lufthavn og tilgrensende områder som Elstad landskapaverneområde samt tettstedene Mogreina og Sand.

Kart som viser Oslo lufthavn og tilgrensende områder

Oslo lufthavn og tilgrensende områder

Kilde: Norgeskart

Utvalget har forhørt seg med Avinor om eierforholdene til grunn og areal. Avinor ga utvalget en oppdatering i 2024 (Avinor, 2024e) som baserer seg på vurderinger av eiendomsforhold som et underlag for grunnervervskostnader ifm at Avinor oppdaterte kunnskapsgrunnlaget for Masterplan (Avinor, 2020a):

«For det vestre alternativet er det behov for erverv av eiendomsrett til ca. 3060 dekar nytt lufthavnareal. For østre alternativ er det behov for erverv av ca. 2195 dekar nytt areal. For begge alternativer kommer i tillegg erverv av rettigheter til etablering av innflygingslys og utrykningsvei i begge baneretninger utenfor det areal hvor det forutsettes ervervet eiendomsrett. Arealbehovet er høyere enn det som ble lagt til grunn i Masterplan 2012. Dette skyldes forutsatt behov for glidebane, som innebærer at ervervsgrensa er flyttet vestover for vestre alternativ og østover for østre. I tillegg medfører glidebanen i østre alternativ behov for omlegging av FV 469 Jessheimvegen som innebærer grunnerverv.
Alternativ vest vil innebære erverv av 78 boligeiendommer, 14 tun på gårdsbruk, og flere næringseiendommer som har sin virksomhet innenfor området. Alternativet innebærer erverv av ca. 1100 daa dyrket mark, ca. 850 daa skogarealer i tillegg til bolig og næringsarealene.
Alternativ vest vil innebære at mange husstander må skaffe seg/skaffes nye boliger, bedrifter må relokaliseres mv. Utover den påvirkning dette har på de berørte (jfr erfaringer fra grunnervervet ved hovedflyplassutbyggingen) innebærer dette en langt mer komplisert og tidkrevende prosess enn alternativ øst som i hovedsak dreier seg om ubebygde arealer og økonomiske interesser som skal erstattes.
Alternativ Øst berører i hovedsak arealer som i dag er skogarealer, men hvor en vesentlig del regnes med å bli erstattet som fremtidige næringsarealer. Ingen bolighus eller eksisterende næringsbygg ligger innenfor det som må erverves. Kun 55 daa dyrket mark må erverves. Antall parter som berøres av grunnervervet er en brøkdel i forhold til alternativ vest. Den vesentligste bruk utover skogbruk i arealene for fremtidig næring er knyttet til motorsportsaktiviteter».

Reguleringen av det aktuelle arealet

Ullensaker kommune

Ullensaker kommune ønsker å få fastsatt en ny arealdel av kommuneplanen for perioden 2021–2030: Kommuneplanens arealdel for Ullensaker med plankart, temakart, planbestemmelser, planbeskrivelse med konsekvensutredning og risiko- og sårbarhetsanalyse datert 23.02.21 er vedtatt (med unntak, se nedenfor).

I sluttbehandlingen i mars 2021 vedtok kommunestyret å videreføre plankartet for vedtatt kommuneplan i 2015 inn i neste planperiode (2021–2030): Det aktuelle arealet der en eventuell tredje rullebane skulle ligge er uregulert, men avsatt til næringsformål i kommuneplanen, og båndlagt ved bruk av hensynsone H710.48

Kommuneplanens arealdel er tegnet helt likt, inkludert hensynssonen, i dette området i både 2015- og 2021-planene. 2015-planen ble vedtatt uten innsigelse og hele planen har rettsvirkning. Unntaket i 2021 gjelder arealer og bestemmelser omfattet av innsigelser som ikke er løst. Disse er følgelig unntatt rettsvirkning.

Av hensyn til en mulig tredje rullebane, leverte Avinor innsigelser til 2021-planen. Statsforvalteren har forsøkt å mekle i saken, men det ble ikke oppnådd enighet. Saken er følgelig sendt av statsforvalteren i Viken fylkeskommune til avgjørelse hos kommunal- og distriktsministeren. Saken ble sendt i mai 2022.

Nannestad kommune

I Nannestad kommune vil et vestre alternative strekke seg over ulike arealformål i nåværende kommuneplan (arealdel 2018–2035). Noe er landbruks- natur og friluftsområde (LNF), noe er avsatt til flyplassrelaterte formål og andre områder er regulert for næring. Noe vil også strekke seg inn i Aurmoen landskapsvernområde.

Kommunen har hatt forslag til ny arealdel av kommuneplan ute på høring med frist for høringsuttalelser den 01.09.2023. Endringene som må gjøres i planen etter høringsfristen gjør at planen må ut på ny høring.

Planforslag til kommuneplanens arealdel 2024–2040 var til andregangsbehandling i kommunestyret den 18.06.2024. Etter hva utvalget forstår, er administrasjonen i kommunen i gang med å innarbeide endringsforslagene som kom i den politiske møterunden. Planen blir derfor først sendt ut på høring i september/oktober. Det ble vedtatt av kommunestyret å legge inn en forlengelse av næringsområde nord i Gardermoen vest næringspark.

Fotnoter

48.

 Plan- og bygningsloven fra 2009 innførte hensynssoner som et nytt verktøy i arealplanleggingen. Intensjonen med hensynssoner er å vise hensyn og restriksjoner som har vesentlig betydning for bruken av et areal, uavhengig av arealformålet. Hensynssoner kan være knyttet til naturgitte eller lovregulerte forhold, eller gi krav til kvalitet og utforming. Bruk av hensynssoner må vurderes i samspill med arealformål og bestemmelser. Hensynssone er et område avmerket i offentlig arealplan der det skal tas bestemte hensyn ved bruk og utnyttelse av arealet. 710 brukes ved båndlegging av areal, jf plan- og bygningslovens § 11-8, d. Sone for båndlegging er tidsbegrenset for 4 år, men kan forlenges.
Til forsiden