13 Omsetning av proviant til fartøy som driver fiske og fangst i fjerne farvann - endringer i merverdiavgiftloven og tolloven
13.1 Innledning
Departementet forslår endringer i toll- og merverdiavgiftslovgivningen slik at gjeldende kompensasjonsordning for merverdiavgift, særavgift og toll på omsetning av proviant (mat, drikke og tobakk) til bruk om bord i fartøy som driver fiske og fangst i fjerne farvann, endres til et direkte fritak.
Bakgrunnen for lovforslaget er behovet for forenkling av regelverket. Saken har vært på høring. Departementet følger nå opp høringen ved å fremme lovforslag om direkte fritak fra toll- og avgiftsplikten.
13.2 Gjeldende rett
Merverdiavgiftsloven 1969 § 22 annet ledd, tolloven § 11-5 og Stortingets årlige avgiftsvedtak om særavgiftene, gir departementet fullmakt til å fastsette forskrift om tilbakebetaling av avgift og toll etter en bestemt sats på proviant til bruk om bord i fiske- og fangstfartøy under opphold i nærmere oppregnede fjerne farvann.
I merverdiavgiftsloven 2009 er § 22 annet ledd videreført i § 10-5. (Departementet tar sikte på å iverksette merverdiavgiftsloven 2009 med virkning fra 1. januar 2010.)
Med hjemmel i fullmaktsbestemmelsene er det fastsatt forskrift om kompensasjon, jf. forskrift 30. september 1980 nr. 6 (Nr. 83) om kompensasjon for toll, særavgifter og merverdiavgift på proviant forbrukt om bord på fartøyer som driver fiske og fangst i fjerne farvann.
Proviant er i forskriften definert som matvarer, sjokolade og sukkervarer samt øl, mineralvann og tobakk. I dag kompenseres 31 kroner per døgn per mann. Satsene ble sist justert i 1997.
Bakgrunnen for særordningen er at forbruket skjer utenfor avgiftsområdet, samt at skip som går i utenriks fart er innrømmet fritak ved anskaffelse av tilsvarende varer.
13.3 Departementets vurderinger og forslag
Dagens kompensasjonsordning anses å være lite hensiktsmessig. Ordningen er blant annet uforholdsmessig tidkrevende for avgiftsmyndighetene. Videre er de fastsatte satsene ikke oppdatert etter dagens nivå. Det gjør at fiskebåtrederne lenge har etterlyst nye regler.
Departementet foreslår derfor at dagens kompensasjonsordning erstattes med et direkte fritak. Forslaget innebærer at proviant til bruk om bord kan leveres ufortollet til fartøy som skal oppholde seg utenfor tollområdet i minst 14 dager. Fritaket vil, på samme måte som dagens kompensasjonsordning, omfatte både merverdiavgift, særavgift og toll.
At det kan føres tilstrekkelig kontroll med ordningen har vært avgjørende for forslaget om omlegging til direkte fritak. Det er forutsatt at en omlegging fra kompensasjon til direkte fritak kan gjennomføres uten at kontrollhensyn tilsidesettes. Tildeling av toll- og avgiftsfri proviant til skipet vil skje etter søknad til toll- og avgiftsetaten. Det skal ikke leveres mer varer enn de mengder som antas å ville gå med til bruk om bord på den enkelte tur. Tillatelse vil bli gitt etter skjønnsmessige kriterier, blant annet etter varebeholdningen om bord, antall besetningsmedlemmer og oppdragets lengde mv. Ved fartøyets retur til avgiftsområdet, vil det være meldeplikt for eventuelt restlager av proviant. Dette vil bli nærmere regulert i forskrift. I forbindelse med fastsetting av forskriftsbestemmelser vil det også bli vurdert nærmere i hvilken utstrekning de nye reglene om direkte fritak også skal omfatte alkoholvarer.
Omlegging av kompensasjonsordningen til et direkte fritak innebærer at tolloven § 11-5 kan oppheves. Forskriftsbestemmelser om fritak vil for toll og særavgiftenes del bli gitt med hjemmel i tolloven § 4-23, jf. Stortingets avgiftsvedtak.
For merverdiavgiftens del kan omleggingen til direkte fritak skje ved tilføying av et nytt fjerde ledd i merverdiavgiftsloven 2009 § 6-30. Omleggingen innebærer i tillegg at § 10-5, som også regulerer enkelte andre forhold, anses overflødig og kan oppheves. Merverdiavgiftsloven 1969, herunder § 22 annet ledd, vil oppheves når merverdiavgiftsloven 2009 trer i kraft.
Det vises til forslag til nytt fjerde ledd i merverdiavgiftsloven 2009 § 6-30. Nåværende fjerde ledd blir nytt femte ledd. Det vises også til forslag om å oppheve tolloven § 11-5 og merverdiavgiftsloven 2009 § 10-5.
13.4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet legger til grunn at lovendringene vil innebære en forenkling både for avgiftsmyndighetene og for fiskebåtrederne.
Provenytapet ved omleggingen til direkte fritak er på usikkert grunnlag anslått til om lag 3 millioner kroner.
13.5 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at lovendringene trer i kraft når den teknisk reviderte merverdiavgiftsloven trer i kraft.