2 Utvalgets mandat, sammensetning og arbeid
2.1 Utvalgets mandat og sammensetning
Den 11. mai 2022 oppnevnte regjeringen Støre et utvalg som skulle gjøre en helhetlig gjennomgang av drosjereguleringen og utarbeide forslag til regulering på området. Utvalget leverte den første delutredningen til samferdselsminister Nygård 30. juni 2023. Utvalgets mandat, og endringer i mandatet, er beskrevet i NOU 2023: 22 På vei mot en bedre regulert drosjenæring, heretter omtalt som delutredning I.
Utvalget fikk i brev av 19. desember 2023 presisert mandatet ytterligere. Utvalget ble bedt om å gjøre en grundig utredning av muligheten og mulige løsninger for at alle bestilte turer skal formidles via en sentral, og muligheten for innføring av fylkesvise løyvedistrikt som løyvehavere skal være tilknyttet. Utvalget skal videre utrede muligheten for at løyvehaver kun skal kunne være tilknyttet én sentral. Videre ble utvalget bedt om å vurdere om sentralen kan ivareta de oppgavene den er tillagt på en tilfredsstillende måte hvis tilknyttede løyvehavere eier sentralen. Dette på bakgrunn av at sentralen blir tillagt en kontrollfunksjon for løyvehaverne og det kan være behov for å innføre tiltak som sikrer en viss grad av uavhengighet mellom sentral og løyvehaver. Det ble presisert i brevet at utvalgets vurderinger skal være i samsvar med EØS-retten.
Utvalget har vært bredt sammensatt av fagpersoner med blant annet juridisk, økonomisk og konkurranserettslig kompetanse. Utvalget har også bestått av representanter fra ulike deler av næringen, som Norges Taxiforbund, NHO Transport, LO, Abelia og Fellesforbundet.
Utvalget har i arbeidet med den andre og avsluttende utredningen hatt følgende sammensetning:
Professor Hans Petter Graver (leder)
Sahar Babri, forsker ved Sintef
Herdis Helle, advokat i LO
Guro Landsend Henriksen, partner i Oslo Economics
Jofri Lunde, næringspolitisk sjef i NHO Transport
Håkon Bjarne Johnsen, avdelingsdirektør for samferdsel og mobilitet i Østfold fylkeskommune
Dag-Einar Sivertsen, forbundssekretær i Fellesforbundet
Jan Geir Solheim, selvstendig næringsdrivende
Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund
Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia
Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk AS
Jørgen Aarhaug, forskningsleder ved TØI
Rita Kilvær, administrerende direktør i Pasientreiser HF
Utvalget har bestått av til sammen 13 medlemmer. Utvalgsmedlem Rita Kilvær ble oppnevnt 16. august 2023 for å delta i arbeidet med delutredning II.
Utvalgets sekretariat har bestått av følgende personer:
Utredningsleder Lone Bruvold Hansen (sekretariatsleder)
Fagdirektør Anne-Lise Junge Jensen
Utredningsleder Grete Mathisrud
Seniorrådgiver Marianne Engeset Kristing
Seniorrådgiver Kemal Zulovic (fra 13. november 2023)
2.2 Utvalgets arbeid
Arbeidet med andre delutredning startet 5. september 2023 og utvalget har i perioden 5. september 2023 til 16. mai 2024 avholdt i alt 9 møter. I tillegg har sekretariatet hatt møter med deler av utvalget.
Utvalget har benyttet flere ulike metoder for informasjonsinnhenting for å få et godt kunnskapsgrunnlag om status og utfordringer innenfor drosjeområdet.
Utvalgets mandat har vært omfattende, og med de endringene som er gjort med mandatet underveis har tidsfristen utvalget er gitt for å utarbeide både første og andre delutredning vært svært knapp. Dette har gjort det nødvendig å prioritere hardt. Utvalget har vært bundet til mandatet slik det ble justert ved Samferdselsdepartementets brev av 11. desember 2022, 26. april 2023 og 19. desember 2023.
Utvalget har derfor ikke hatt tid eller anledning til å behandle alle problemstillinger og temaer herunder knyttet til Norges forpliktelser etter EØS-avtalen innenfor denne utredningens rammer.
2.2.1 Kunnskapsinnhenting
Utvalget har bestilt en utredning om kartlegging av drosjenæringen. Denne er gjennomført av Menon og fremlagt i rapport nr. 29/2023 (Menon, 2023). Utvalget har også bestilt en kartlegging av arbeidsforhold i drosjenæringen. Denne utredningen er gjennomført av Oslo Economics (Oslo Economics, 2023). Utvalgsmedlemmene Guro Landsend Henriksen og Jørgen Aarhaug har utredet ulike modeller for å sikre drosjetilbudet i distriktet. I tillegg har utvalget mottatt skriftlige innspill fra medlemmer i utvalget.
Utvalget har vært opptatt av å få innspill fra flest mulige grupper i samfunnet. Det gjelder blant annet myndigheter, næringsliv og organisasjoner. Utvalget har fått presentasjoner fra ulike interesseorganisasjoner og offentlige myndigheter, se vedlegg 1.
2.2.2 Utvalgets nettside
Utvalget har hatt en egen nettside, www.drosjeutvalget.no med blant annet informasjon om utvalgets mandat, medlemmer, møtevirksomhet og relevante dokumenter. Innspill til utvalgets arbeid har også blitt publisert her. Det har vært mulig for enkeltpersoner, virksomheter og organisasjoner å sende innspill til Drosjeutvalget via nettsiden. Innspillene utvalget har mottatt har vært viktige bidrag til arbeidet.