5 Statens pensjonsfond Norge: videreutvikling av strategi og forvaltning
5.1 Håndtering av utfordringen med høye eierandeler i selskaper på Oslo Børs
Folketrygdfondet ga i brev 13. desember 2019 råd om å endre mandatet for forvaltningen av Statens pensjonsfond Norge (SPN) med bakgrunn i at SPNs eierandeler i selskaper notert på Oslo Børs er blitt så høye at det medfører risiko for å komme i brudd med eierandelsbegrensningen på 15 pst. i norske selskaper.1 Ifølge Folketrygdfondets beregninger vil det ved et aksjemarkedsfall i samme størrelsesorden som under finanskrisen ikke være mulig å gjennomføre en tilbakevekting2 uten å komme i brudd med eierandelsgrensen. De høye eierandelene innebærer også en begrensning på Folketrygdfondets mulighet til å avvike fra referanseindeksen og dermed til å oppnå meravkastning eller redusere risiko i porteføljen.
At eierandelene over tid er kommet opp på et høyt nivå, skyldes blant annet betydelige aksjekjøp i SPN etter perioder med markedsfall. Slike kjøp følger av strategien med tilbakevekting av aksjeandelen. Videre skyldes økningen i eierandelene at selskapene på Oslo Børs har betalt ut mer i utbytte til investorene enn kapitalen som er hentet inn igjen gjennom emisjoner og børsintroduksjoner.
I Meld. St. 32 (2019–2020) Statens pensjonsfond 2020 skrev Finansdepartementet at utfordringen med høye eierandeler helt eller delvis bør løses gjennom uttak fra SPN og at et slikt uttak vil kreve nærmere utredninger. Finanskomiteen tok i Innst. 136 S (2020–2021) dette til orientering. I Meld. St. 1 (2021–2022) Nasjonalbudsjettet 2022 foreslo Finansdepartementet etter en ny vurdering at utfordringen med høye eierandeler på Oslo Børs løses ved at andelen av SPN investert i Norden for øvrig økes fra 15 pst. til 20–25 pst., og at den endelige reguleringen fastsettes etter å ha innhentet nærmere informasjon, herunder fra Folketrygdfondet. Finanskomiteen tok dette til orientering, jf. Innst. 2 S (2021–2022).
Finansdepartementet varslet i Meld. St. 9 (2021–2022) Statens pensjonsfond 2022 en ny, bred vurdering av ulike alternativer for å håndtere eierandelsutfordringen i SPN. Finanskomiteen tok dette til orientering, jf. Innst. 443 S (2021–2022).
Finansdepartementet arbeider med å vurdere ulike alternativer og har ikke tatt endelig stilling til løsning på eierandelsutfordringen. Departementet vil komme tilbake til Stortinget når saken er ferdig utredet.