9 Økonomiske og administrative konsekvenser
Regjeringen vil fremme folkehelse og levekår i den samiske befolkningen. Denne stortingsmeldingen omtaler en rekke tiltak som allerede er utredet og iverksatt. Tiltak som omtales i meldingen vil kunne gjennomføres innenfor gjeldende budsjettrammer.
Regjeringen erkjenner at folkehelsepolitikken så langt ikke har hatt et tydelig samisk perspektiv og vil inkludere samiske perspektiver i folkehelsepolitikken framover. Dette vil få betydning for hvordan tiltak blir innrettet.
Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport er benyttet som et kunnskapsgrunnlag for denne stortingsmeldingen. Kommisjonens forslag til tiltak er ikke vurdert i denne omgang.
Regjeringen vil komme tilbake til økonomiske konsekvenser av eventuelle nye tiltak i de ordinære budsjettprosessene for hvert enkelt år. Stortinget kan dermed ta stilling til tiltak underveis i planperioden.
Forankring av meldingen i kommunale, administrative og politiske organer er sentralt for gjennomføring og måloppnåelse. Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet, som koordinerende departement, vil fortløpende følge opp framdrift og status for tiltak i meldingen. Status og framdrift for meldingen presenteres i folkehelsemeldingen 2027.
Mange av tiltakene som foreslås vil ha positive samfunnsøkonomiske konsekvenser. Dette er imidlertid gevinster som det er krevende å tallfeste med det kunnskapsgrunnlaget som vi har i dag.