1 Hovedtrekk i finanspolitikken
1.1 Den økonomiske politikken
Regjeringens hovedmål for den økonomiske politikken er arbeid til alle, økt verdiskaping, videreutvikling av det norske velferdssamfunnet, rettferdig fordeling og bærekraftig utvikling. Et sterkt og konkurransedyktig næringsliv er en forutsetning for å nå disse målene.
På lang sikt er det vekstevnen i fastlandsøkonomien som bestemmer utviklingen i velferden i Norge. Den økonomiske politikken må derfor legge avgjørende vekt på å fremme verdiskaping og produktivitet både i offentlig og privat sektor.
Regjeringen vil følge retningslinjene for en forsvarlig, gradvis innfasing av oljeinntektene i økonomien som det var bred enighet om ved Stortingets behandling av St.meld. nr. 29 (2000-2001). Den økonomiske politikken må samtidig bidra til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting. Retningslinjene innebærer at pengepolitikken rettes inn mot lav og stabil inflasjon. På den måten har pengepolitikken fått en klar rolle i å stabilisere den økonomiske utviklingen.
Regjeringen har forbedret rammevilkårene for næringsvirksomhet og vil fortsette arbeidet med å redusere skatter og avgifter og iverksette andre tiltak som kan øke vekstevnen i økonomien. Et hovedmål for den økonomiske politikken er å opprettholde en sterk konkurranseutsatt sektor.
Regjeringen legger vekt på å videreføre det inntektspolitiske samarbeidet. Moderate inntektsoppgjør er nødvendig for å sikre lav arbeidsledighet og for at ikke arbeidsvilkårene for konkurranseutsatt sektor skal bli sterkt svekket ved at kostnadsveksten i Norge kommer ut av kurs i forhold til utviklingen hos våre handelspartnere.
1.2 Budsjettpolitikken
1.2.1 Hovedelementene i budsjettpolitikken
Hovedformålet med budsjettpolitikken er å styre bruken av fellesskapets midler til offentlig forbruk, investeringer og overføringer slik at vi over tid oppnår mest mulig velferd. Utformingen av budsjettpolitikken er basert på retningslinjene for den økonomiske politikken som et flertall i Stortinget sluttet seg til våren 2001 (Handlingsregelen):
Petroleumsinntektene fases gradvis inn i økonomien, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av Petroleumsfondet.
Det legges vekt på å jevne ut svingninger i økonomien for å sikre høy kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet.
Retningslinjene tar utgangspunkt i at budsjettpolitikken må være opprettholdbar over tid. Samtidig skal budsjettpolitikken bidra til en stabil økonomisk utvikling. I denne sammenheng er det viktig å unngå at store svingninger i avkastningen i Petroleumsfondet fra år til år forplanter seg til fastlandsøkonomien gjennom store svingninger i bruken av oljeinntekter over statsbudsjettet. I perioder med høy og økende ledighet åpner retningslinjene for at handlefriheten i budsjettpolitikken som oljeinntektene gir, kan utnyttes til å stimulere produksjon og sysselsetting. Motsatt kan det være behov for å stramme til i finanspolitikken i perioder med høy kapasitetsutnyttelse og presstendenser i økonomien.
Olje og gass er ikke-fornybare ressurser. Dagens høye innbetalinger fra petroleumsvirksomheten kan derfor ikke betraktes som inntekter i vanlig forstand, men representerer for en vesentlig del en omplassering av olje- og gassressursene. Petroleumsinntektene har sitt motstykke i en reduksjon i statens petroleumsformue. Skal vi ha glede av olje- og gassinntektene på varig basis, må bruken av inntektene derfor frikoples fra de løpende innbetalingene til staten. Retningslinjene for budsjettpolitikken ivaretar dette hensynet. Netto kontantstrømmen fra oljevirksomheten overføres i sin helhet til Statens petroleumsfond, mens det over tid bare er realavkastningen av fondet som skal brukes. På denne måten unngår en å tære på formuen. Dette er også helt nødvendig for å kunne møte den framtidige økningen i pensjonsutgiftene og andre aldersrelaterte utgifter knyttet til helse og omsorg.
Regjeringen vil innrette budsjettpolitikken slik at den styrker grunnlaget for et vekstkraftig næringsliv og gjør offentlig virksomhet mer effektiv. En gradvis reduksjon i skatte- og avgiftsnivået kan bidra til å øke arbeidsstyrken og bedre utnyttelsen av våre samlede ressurser. I tillegg er det viktig å prioritere tiltak for å forbedre infrastrukturen, styrke kunnskapsgrunnlaget og fremme teknologiutvikling. Moderniseringsarbeidet i offentlig forvaltning har som siktemål at produktiviteten øker, kvaliteten og brukervennligheten bedres og ressursene kanaliseres til de områdene der behovene er størst. Strukturelle reformer er også nødvendig for å begrense veksten i statsbudsjettets utgifter. Regjeringens målsetting er å holde den reelle, underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter i stortingsperioden lavere enn veksten i BNP for Fastlands-Norge.
Hovedtrekkene i budsjettopplegget for 2004 kan oppsummeres i følgende punkter:
Et strukturelt, oljekorrigert underskudd i 2004 på 50,7 mrd. kroner. Dette er en økning på om lag 9 mrd. kroner fra 2003. Som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge øker det strukturelle underskuddet med 0,6 pst. fra 2003 til 2004. En nærmere analyse viser at budsjettopplegget for 2004 samlet sett virker om lag nøytralt på den økonomiske aktiviteten.
En reell, underliggende vekst i statsbudsjettets utgifter på om lag 2 pst. i forhold til anslag på regnskap for 2003. For perioden 2002-2004 under ett, ligger det an til at statsbudsjettets utgifter vil øke med 1,8 pst. som årlig gjennomsnitt.
En reduksjon i bokførte skatter og avgifter på om lag 2 mrd. kroner i forhold til gjeldende regler for 2003. Av dette er knapt 1,5 mrd. kroner en konsekvens av tidligere vedtak, hovedsakelig i forbindelse med behandlingen av 2003-budsjettet, mens om lag 550 mill. kroner er forslag til nye skattetiltak.
1.2.2 Bruken av petroleumsinntekter i budsjettpolitikken
Det strukturelle, oljekorrigerte budsjett-underskuddet
Retningslinjene for budsjettpolitikken innebærer at bruken av petroleumsinntekter, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet, over tid skal være lik forventet realavkastning av Statens petroleumsfond. En viktig grunn til å knytte bruken av petroleumsinntektene til utviklingen i det strukturelle budsjettunderskuddet, og ikke til utviklingen i det faktiske, oljekorrigerte underskuddet, er å unngå en budsjettpolitikk som virker destabiliserende på norsk økonomi.
Budsjettpolitikken for 2004 er utformet for å balansere to hovedhensyn.
Bruken av oljeinntekter er kommet opp på et relativt høyt nivå, samtidig som handlingsrommet i budsjettpolitikken framover er redusert. Det er imidlertid ikke opprettholdbart på varig basis å ha et strukturelt, oljekorrigert underskudd som er større enn avkastningen på statens finansformue. På lang sikt vil statens petroleumsformue være omdannet til finansielle fordringer. Når denne omplasseringen er fullført, innebærer handlingsregelen at statsbudsjettet skal være i løpende balanse, inklusive renteinntektene fra statens finansformue. Over tid må derfor størrelsen på det strukturelle budsjettunderskuddet bringes på linje med forventet realavkastning av Petroleumsfondet.
Samtidig tilsier den aktuelle konjunktursituasjonen at det er behov for en økonomisk politikk som stimulerer produksjon og sysselsetting i fastlandsøkonomien, og spesielt de delene av næringslivet som konkurrerer med utlandet. Betydelige lettelser i pengepolitikken hittil i år har bedret situasjonen for det konkurranseutsatte næringslivet, og lave renter ventes å stimulere innenlandsk etterspørsel både i 2003 og 2004. For å unngå at kronen på nytt styrker seg, bør de viktigste stimulansene til aktiviteten i fastlandsøkonomien fortsatt komme gjennom pengepolitikken. Samtidig er det etter Regjeringens vurdering ikke aktuelt å legge opp til en finanspolitikk som bremser aktiviteten i økonomien, slik at situasjonen på arbeidsmarkedet blir enda vanskeligere.
Denne avveiningen er reflektert i budsjettopplegget for 2004 på følgende måte:
Regjeringen foreslår et budsjett med et strukturelt, oljekorrigert underskudd på 50,7 mrd. kroner. Dette innebærer at det brukes om lag 16 1/2 mrd. kroner mer i 2004 enn det en mekanisk anvendelse av handlingsregelen tilsier. Målt i 2004-priser er merbruken av oljeinntekter den samme som i 2003. En større bruk av petroleumsinntekter neste år enn det som følger av Regjeringens budsjettopplegg, ville innebære at man fjernet seg ytterligere fra den langsiktig opprettholdbare banen for budsjettpolitikken.
Budsjettopplegget virker om lag nøytralt på økonomien, og er tilpasset den aktuelle konjunktursituasjonen. Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet øker tilsvarende 0,6 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge fra 2003 til 2004. Når en ser på offentlig forvaltning under ett, og også tar hensyn til sammensetningen av budsjettets inntekts- og utgiftsside, viser en nærmere analyse at budsjettopplegget for 2004 virker om lag nøytralt på den økonomiske aktiviteten.
Budsjettopplegget for 2004 er påvirket av en rekke bindinger som isolert sett bidrar vesentlig til å svekke budsjettet. Dette gjelder bl.a. økte utgifter knyttet til sterk vekst i regelbundne utgifter, særlig under folketrygden. Budsjettet inneholder i tillegg et bortfall av særskilte inntekter (medregnet ekstraordinære premieinnbetalinger til Statens Pensjonskasse) i forhold til det salderte budsjettet for 2003. Videre gjorde Stortinget vedtak i forbindelse med blant annet trygdeoppgjøret og revidert nasjonalbudsjett for i år som i betydelig grad bidrar til å redusere handlingsrommet i budsjettet for 2004.
Med nåværende anslag for Petroleumsfondet tilsvarer bruken av petroleumsinntekter i 2004 en forventet avkastning på fondet som nås først mot slutten av dette tiåret. Det er følgelig ikke rom for noen vesentlig økning i bruken av oljeinntekter de nærmeste årene. Det høye nivået på bruken av petroleumsinntekter innebærer at det ved nye, kostnadskrevende satsinger de nærmeste årene også må gjennomføres tiltak som reduserer statens utgifter på andre områder. En hovedutford-ring blir å bremse den sterke, veksten i pensjons- og sykdomsrelaterte utgifter.
Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Statens petroleumsfond
Statsbudsjettets oljekorrigerte underskudd i 2004 anslås til 67,8 mrd. kroner. Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet tilsvarer den faktiske bruken av petroleumsinntekter og dekkes ved en tilsvarende overføring fra Statens petroleumsfond.
Det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet er om lag 17 mrd. kroner større enn det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Forskjellen mellom det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet og det oljekorrigerte underskuddet forklares dels av særskilte regnskapsforhold og dels av aktivitetskorreksjoner m.v., jf. nærmere omtale i St. meld. nr. 1 (2003-2004) Nasjonalbudsjettet 2004.
Basert på en forutsetning om en gjennomsnittlig råoljepris i 2004 på 170 kroner per fat, anslås statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten til 143,5 mrd. kroner. Av dette går 67,8 mrd. kroner til å dekke statsbudsjettets oljekorrigerte underskudd. Netto avsetning i Statens petroleumsfond, der overføringen til statsbudsjettet er trukket fra, utgjør dermed 75,7 mrd. kroner. Renter og utbytte på oppspart kapital i Petroleumsfondet anslås til 30,2 mrd. kroner. Det samlede overskuddet på statsbudsjettet og i Statens petroleumsfond, medregnet rente- og utbytteinntekter i fondet, anslås dermed til 105,9 mrd. kroner i 2004.
Når en også tar hensyn til omvurderinger, bl.a. som følge av valutakursjusteringer, kan den samlede kapitalen i Statens petroleumsfond ved utgangen av 2004 anslås til om lag 996 mrd. kroner, mens kapitalen ved utgangen av 2003 nå anslås til om lag 857 mrd. kroner.
Tabell 1.1 Statsbudsjettets og Statens petroleumsfonds inntekter og utgifter utenom lånetransaksjoner
Mill. kroner | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Saldert budsjett 2003 | Anslag på regnskap 2003 | Gul bok 2004 | ||||
1. | Statsbudsjettet | |||||
A | Statsbudsjettets inntekter i alt | 717 043 | 694 989 | 696 212 | ||
A.1 | Inntekter fra petroleumsvirksomhet | 188 945 | 185 933 | 164 533 | ||
A.2 | Inntekter utenom petroleumsvirksomhet | 528 098 | 509 056 | 531 679 | ||
B | Statsbudsjettets utgifter i alt | 579 079 | 588 067 | 620 491 | ||
B.1 | Utgifter til petroleumsvirksomhet | 16 180 | 20 031 | 21 060 | ||
B.2 | Utgifter utenom petroleumsvirksomhet | 562 899 | 568 036 | 599 431 | ||
Statsbudsjettets oljekorrigerte overskudd (A.2-B.2) | -34 801 | -58 980 | -67 752 | |||
+ | Overført fra Statens petroleumsfond | 34 801 | 58 980 | 67 752 | ||
= | Statsbudsjettets overskudd før lånetransaksjoner | 0 | 0 | 0 | ||
2. | Statens petroleumsfond | |||||
Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet (A.1-B.1) (overføres til Statens petroleumsfond) | 172 765 | 165 902 | 143 473 | |||
- | Tilbakeført til statsbudsjettet | 34 801 | 58 980 | 67 752 | ||
+ | Renteinntekter og utbytte i fondet | 24 000 | 29 500 | 30 200 | ||
= | Overskudd i Statens petroleumsfond | 161 964 | 136 422 | 105 921 | ||
3. | Statsbudsjettet og Statens petroleumsfond samlet | |||||
Overskudd | 161 964 | 136 422 | 105 921 |
Kilde: Finansdepartementet
1.2.3 Veksten i statsbudsjettets utgifter
Som uttrykk for veksten i statsbudsjettets utgifter fra et år til et annet tas det utgangspunkt i den såkalte underliggende utgiftsveksten. Regjeringens målsetting er at den reelle, underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter i inneværende stortingsperiode skal være lavere enn veksten i verdiskapingen i Fastlands-Norge.
Ved beregningen av den underliggende utgiftsveksten korrigeres de faktiske utgiftene for utgifter til dagpenger, renter og petroleumsvirksomheten, samt for enkelte regnskapsmessige forhold og ekstraordinære endringer. For en nærmere redegjørelse for beregningen av den reelle, underliggende utgiftsveksten vises det til omtale i pkt. 3.2.3 i Nasjonalbudsjettet 2004.
Ved beregning av den reelle, underliggende utgiftsveksten er det korrigert for prisendringer slik at tallet gir et uttrykk for volumendringer knyttet til statsbudsjettets driftsutgifter, investeringer og overføringer. Den nominelle, underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter viser utviklingen i løpende priser, og gir dermed et uttrykk for både volumendringer og endringer som følge av pris- og lønnsutviklingen i økonomien.
Den reelle, underliggende utgiftsveksten fra 2003 til 2004 anslås til om lag 2 pst. regnet i forhold til anslag på regnskap for begge årene, tilsvarende om lag 11 mrd. kroner. Målt i forhold til saldert budsjett for 2003, anslås den reelle, underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter til 2,1 pst. I løpende priser anslås den underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter til 5,4 pst. målt i forhold til anslag på regnskap og 5,5 pst. målt i forhold til saldert budsjett 2003.
1.2.4 Lånetransaksjoner og finansieringsbehov
Statsbudsjettet gjøres opp i balanse etter tilbakeføring av fra Statens petroleumsfond. Det innebærer at staten ikke må lånefinansiere utgifter til drift, investeringer og overføringer. Statsbudsjettets finansieringsbehov tilsvarer derfor netto utlån over statsbudsjettet. Utenom gjeldsavdrag på tidligere låneopptak utgjør finansieringsbehovet 14,7 mrd. kroner. Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov, inkludert gjeldsavdrag, forventes å utgjøre 57,7 mrd. kroner.
Tabell 1.2 Statsbudsjettets lånetransaksjoner og finansieringsbehov
Mill. kroner | ||||
---|---|---|---|---|
Saldert budsjett 2003 | Anslag på regnskap 2003 | Gul bok 2004 | ||
Lånetransaksjoner utenom petroleumsvirksomhet | ||||
Utlån, aksjetegning mv. | 74 487 | 79 639 | 62 360 | |
- | Tilbakebetalinger | 53 792 | 64 738 | 47 614 |
- | Overskudd på statsbudsjettet | 0 | 0 | 0 |
= | Netto finansieringsbehov | 20 695 | 14 902 | 14 746 |
+ | Gjeldsavdrag | 4 984 | 4 984 | 42 993 |
= | Statsbudsjettets brutto finansieringsbehov | 25 679 | 19 885 | 57 739 |
Kilde: Finansdepartementet
1.2.5 Skatter og avgifter
En sentral del av Regjeringens økonomiske politikk er å redusere skatte- og avgiftsnivået. Samlede skatte- og avgiftslettelser under Regjeringen Bondevik II beløper seg så langt til om lag 19,4 mrd. kroner. Lettelsene har bedret næringslivets rammebetingelser og lagt grunnlag for videre økonomisk vekst. Arbeidet med å redusere skatter og avgifter vil fortsette.
Regjeringen har imidlertid ikke funnet rom for større, nye skatte- og avgiftslettelser i budsjettet for 2004. Forslagene som fremmes i budsjettet for 2004 gir en samlet lettelse på om lag 510 mill. kroner påløpt. Dette må ses i sammenheng med endringene i NOKUS-reglene som ble vedtatt i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2003. Regjeringens forslag innebærer at skatte- og avgifts-nivået i 2004 reelt sett blir om lag uendret i forhold til nivået i 2003 ifølge saldert budsjett.
Både den geografisk differensierte arbeidsgiveravgiften og el-avgiften for næringsvirksomhet må legges om fra 1. januar 2004. Omleggingene har sin bakgrunn i at EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har slått fast at de gjeldende avgiftsreglene er i strid med EØS-avtalens vilkår for statsstøtte. Når våre internasjonale forpliktelser tvinger oss til å gjøre endringer på disse områdene, har Regjeringen lagt vekt på å oppnå best mulige løsninger for næringslivet. Med Regjeringens opplegg vil de økte avgiftsinntektene som følger av en omlegging av arbeidsgiveravgiften i sin helhet bli tilbakeført til de berørte områdene. Regjeringen viderefører dagens ordning for Nord-Troms og Finnmark, samt fiske- og jordbruksnæringene. Videre er det notifisert en overgangsperiode på 3 år for sonene 3 og 4. For øvrig videreføres dagens satser innenfor et fribeløp for statsstøtte pr. foretak. Regjeringen vil avvikle el-avgiften midlertidig for all produksjonsvirksomhet f.o.m. 1. januar 2004. Det utarbeides samtidig et nytt el-avgiftssystem for næringsvirksomhet med sikte på innføring fra 1. juli 2004. Det nye systemet skal bidra til å dempe veksten i elektrisitetsforbruket og stimulere til fortsatt overgang til alternative energikilder. I budsjettopplegget er det lagt til grunn at også det nye systemet vil innebære lettelser for næringslivet.
Regjeringen foreslår å innlemme persontrans-port i merverdiavgiftssystemet med en lav sats fra 1. mars 2004. Det vil også gi næringen rett til fradrag for inngående merverdiavgift. Alt i alt får persontransporten om lag 460 mill. kroner i avgiftslettelse på årsbasis. Det styrker kollektivtransporten og gir grunnlag for lavere billettpriser. Regjeringen vil fortsette nedtrappingen av inntektsbeskatningen av egen bolig. Dessuten foreslås fradraget for gaver til frivillige organisasjoner utvidet til også å gjelde gaver til Den norske kirke. Regjeringen vil øke fradraget for betalt fagforeningskontingent og ser dette i sammenheng med det inntektspolitiske samarbeidet.
I tråd med flertallsmerknad i forbindelse med Finanskomiteens behandling av Revidert nasjonalbudsjett 2003, foreslår Regjeringen økt avgift på brennevinsbaserte drikkevarer, herunder rusbrus. De økte avgiftsinntektene foreslås benyttet til å redusere nivået for alle drikkevareavgiftene. Regjeringen foreslår også at avgiften på røyketobakk økes til nivået for sigaretter. Minstegrensen for registrering i manntallet for merverdiavgiftspliktige foreslås økt fra 30 000 kroner til 50 000 kroner.
Regjeringen foreslår at det innføres en generell kompensasjonsordning for merverdiavgift for kommunesektoren. Innføring av en slik ordning legger til rette for at private i større grad kan konkurrere på like vilkår med kommunal tjenesteproduksjon. Forslaget kan bidra til en mer effektiv ressursbruk i kommunesektoren.
Regjeringen foreslår også endringer i de særskilte skattereglene for kraftforetak for å legge forholdene bedre til rette for samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i kraftproduksjon og samtidig forenkle reglene.
Endringer i skatte- og avgiftssystemet i 2005 vil blant annet bli vurdert på bakgrunn av Skatteutvalgets innstilling. Den planlagte oppfølgingen av Skatteutvalget vil bli presentert for Stortinget i en egen melding.
1.2.6 Kommuneøkonomien
Kommunesektoren er produsent av mange av velferdssamfunnets viktigste tjenester. Omstillingsarbeidet i kommunesektoren er en del av Regjeringens moderniseringsprogram for offentlig sektor. Reformarbeidet skal bl.a. baseres på desentralisering og delegering, og kommunene skal gis større frihet. Kommunene vil på denne måten kunne utvikle et tjenestetilbud bedre tilpasset lokale behov og den enkelte kommunes forutsetninger. Som ledd i arbeidet med å sikre kommunene større handlefrihet, vil Regjeringen redusere den øremerkede finansieringen av sektoren. Regjeringen har satt som prinsipp at rammefinansiering skal være hovedfinansieringsmodellen for kommunesektoren. Innenfor et system med rammefinansiering bør man legge til rette for økt kostnadseffektivitet.
Den reelle veksten i kommunenes samlede inntekter fra 2002 til 2003 anslås nå til om lag 3 1/2 mrd. kroner eller 1 3/4 pst. Dette er om lag 1/2 mrd. kroner lavere enn anslått i Revidert nasjonalbudsjett 2003, og skyldes at skatteinntektene i 2003 er nedjustert med om lag det samme beløpet.
I Kommuneproposisjonen for 2004 ble det varslet en reell vekst i kommunenes samlede inntekter på 3 3/4 - 4 1/4 mrd. kroner fra 2003 til 2004, eller om lag 2 pst. Videre ble det lagt opp til en reell vekst i kommunenes frie inntekter på om lag 2 1/4 mrd. kroner, inkludert 300 mill. kroner til økt satsing i forbindelse med innføring av ny toppfinansieringsordning for ressurskrevende brukere. I tillegg til veksten i frie inntekter ble det lagt opp til å kompensere for beregnede merkostnader til Skolepakke II med om lag 240 mill. kroner. Det ble presisert at den varslede inntektsveksten fra 2003 til 2004 skulle regnes fra det nivået på kommunenes inntekter i 2003 som ble lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2003.
Regjeringens forslag til kommuneopplegg for 2004 innebærer en reell vekst i kommunenes samlede inntekter på om lag 3 3/4 mrd. kroner i forhold til inntektsnivået i 2003 som ble lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2003. Dette er i tråd med de signalene som ble gitt i Kommuneproposisjonen for 2004.
Kommuneopplegget for 2004 innebærer at veksten i de frie inntektene er lavere enn det som ble lagt til grunn i Kommuneproposisjonen. Dette må ses i lys av vedtak i Stortinget, som innebærer en større grad av øremerking av overføringene til kommunesektoren enn det Regjeringen la opp til i vår. Regjeringen legger nå i utgangspunktet opp til en reell vekst i kommunesektorens frie inntekter på om lag 1,8 mrd. kroner fra 2003 til 2004, inkludert økte bevilgninger til ressurskrevende brukere. Nedjusteringen på i underkant av 1/2 mrd. kroner i forhold til den varslede veksten i Kommuneproposisjonen er knyttet til oppfølgingen av barnehageforliket i Stortinget, som innebærer økte øremerkede tilskudd til denne sektoren.
Oppfølging av Stortingets vedtak om at ressurskrevende brukere skal finansieres gjennom en overslagsbevilgning innebærer imidlertid at økte bevilgninger på vel 1/2 mrd. kroner knyttet til denne gruppen plasseres på et øremerket tilskudd, mens Regjeringen i Kommuneproposisjonen la opp til at satsingen til ressurskrevende brukere skulle ses i sammenheng med veksten i frie inntekter. Etter overføring av bevilgningen til ressurskrevende brukere til en øremerket post, kan veksten i frie inntekter anslås til vel 1 1/4 mrd. kroner fra 2003 til 2004, tilsvarende om lag 0,9 pst. I tillegg til veksten i frie inntekter kommer kompensasjon for merkostnader knyttet til Skolepakke II med om lag 240 mill. kroner.
Regnet i forhold til anslag på regnskap 2003 utgjør realinntektsveksten vel 2,1 pst., eller om lag 4 1/4 mrd. kroner. Nivået på de frie inntektene anslås å øke med vel 1 3/4 mrd. kroner fra 2003 til 2004, etter overføring av bevilgningen til ressurskrevende brukere til en øremerket post. Når inntektsveksten er høyere når den beregnes med utgangspunkt i anslag på regnskap 2003 enn med utgangspunkt i nivået ved Revidert nasjonalbudsjett 2003, skyldes dette den anslåtte reduksjonen i skatteinntektene for kommunene i 2003 på 1/2 mrd. kroner i forhold til det som ble lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2003.
1.3 Forslag til vedtak
Forslag til vedtak som presenteres i denne proposisjonen, er i de fleste tilfeller nærmere omtalt i St.prp. nr. 1 for de enkelte fagdepartementene. Bevilgninger som en ikke har funnet det naturlig å omtale i fagdepartementenes proposisjoner, er kort omtalt i denne proposisjonen. Det gjelder blant annet bevilgningene til kapittel 2309 Tilfeldige utgifter og kapittel 5309 Tilfeldige inntekter, som omtales under avsnitt 3.19 Ymse utgifter og inntekter i denne proposisjonen. Renter og avskrivninger fra statens forretningsdrift under kapitlene 5491 og 5603 omtales i avsnitt 5.3.
Overføringer til og fra Statens petroleumsfond fastsettes slik at netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet i sin helhet overføres til fondet, og at statsbudsjettet gjøres opp i balanse (utenom lånetransaksjoner) etter tilbakeføringen fra fondet. Overføringer fra og til Statens petroleumsfond er omtalt i avsnitt 5.4.
Statsbudsjettets finansieringsbehov dekkes gjennom lån som er bevilget på kapittel 5999, jf. avsnitt 5.5.
Folketrygdens finansieringsbehov er nærmere omtalt i avsnitt 6.2.
For mange utgiftskapitler vises det i forslag til vedtak til et tilhørende inntektskapittel. For en del av disse inntektskapitlene er det ikke foreslått bevilgning i denne proposisjonen. Det kan imidlertid bli regnskapsført inntekter på disse inntektskapitlene selv om det ikke er budsjettert med et beløp. Det gjelder f.eks. refusjoner for uforutsette utgifter som etatene pådrar seg i løpet av året. Det vil bl.a. gjelde utgifter til fødselspenger, sykepenger, arbeidsmarkedstiltak eller lærlinger.
1.4 Sammendrag av statsbudsjettet
Tabell 1.3 gir et sammendrag av anslag på regnskap for 2003 og Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2004. Tabellen omfatter statsbudsjettets inntekter, utgifter og lånetransaksjoner. Hver del av budsjettet er inndelt i ulike kategorier med utgangspunkt i bevilgningsreglementets post-inndeling. Statsbudsjettets inntekter er gruppert i 5 hovedkategorier, der skatter og avgifter fra Fastlands-Norge og petroleumsinntekter er de viktigste. Utgiftene er inndelt i 8 ulike kategorier. De største utgiftskategoriene er overføringer til private, overføringer til kommunesektoren og driftsutgifter.
Enkelte tall vil ikke alltid være direkte sammenlignbare mellom år. For 2003 er avsetningen på kapittel 2309 Tilfeldige utgifter redusert i anslag på regnskap som følge av tilleggsbevilgninger knyttet til reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden fra 1. mai 2003. Bevilgningen på andre områder er dermed økt, mot at bevilgningen på kapittel 2309 reduseres tilsvarende.
Videre vil det ikke alltid være samsvar mellom bevilgninger på de enkelte områdene i de forskjellige budsjettårene. Dette kan bl.a. skyldes øremerkede bevilgninger til kommuneforvaltningen som legges inn i rammetilskuddet.
I anslag på regnskap 2003 er i hovedsak vedtatte bevilgninger i løpet av første halvår lagt til grunn. For petroleumsvirksomheten, skatter og avgifter fra Fastlands-Norge, netto renteinntekter og dagpenger er anslagene oppdatert etter Revidert nasjonalbudsjett 2003. Imidlertid er øvrige overslagsbevilgninger, for eksempel utgifter under folketrygden og helseforetakene, ikke oppdatert med nye anslag. Det forutsettes at utgiftsøkninger i 2. halvår dekkes av reserven for tilleggsbevilgninger.
Bevilgningstallene i tabell 1.3 er gruppert etter utgiftsart. Utgifter til enkelte formål kan derfor være bevilget både under driftsutgifter, investeringer og overføringer. For eksempel inkluderer ikke beløpet som gjelder utviklingshjelp under overføringer til private, administrasjonsutgifter som er relatert til utviklingshjelpen. Disse er plassert under driftsutgiftene. På samme måte vil utgifter til formål som veg eller jernbane være fordelt mellom flere utgiftsarter. De ulike bevilgningene som er fordelt mellom forskjellige utgiftskategorier, må derfor sees i sammenheng med bevilgninger til formålet gitt innenfor andre kategorier.
Tabell 1.3 Artsgruppering av statsbudsjettet for 2004
Mill. kroner | ||
---|---|---|
Inntekter | ||
Skatter og avgifter fra Fastlands-Norge | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Skatt på formue og inntekt | 124 950 | 133 784 |
Arbeidsgiveravgift og trygdeavgift | 145 600 | 151 630 |
Merverdiavgift og investeringsavgift | 125 500 | 134 800 |
Tobakksavgift | 6 610 | 7 561 |
Avgift på bil, bensin mv. | 33 108 | 34 701 |
Avgift på alkohol | 8 664 | 9 136 |
Elektrisitetsavgift | 5 750 | 4 420 |
Avgift på mineralolje og mineralske produkter | 5 010 | 5 283 |
Tollinntekter | 1 512 | 1 486 |
Dokumentavgift | 3 100 | 3 269 |
Andre avgifter | 5 378 | 4 291 |
Sum skatter og avgifter fra Fastlands-Norge | 463 854 | 490 361 |
Inntekter av statens forretningsdrift | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Renter av statens kapital | 23 | 9 |
Avskrivninger | 688 | 423 |
Tilbakeføring av midler fra GIEK | 486 | 416 |
Avsetning til investeringsformål mv. | 607 | 710 |
Sum statens forretningsdrift | 1 804 | 1 558 |
Renter og aksjeutbytte | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Renter fra statsbankene | 12 684 | 9 367 |
Renter av kontantbeholdningen og andre fordringer | 1 875 | 2 820 |
Andre renteinntekter | 2 037 | 1 286 |
Aksjeutbytte, ekskl. utbytte fra Statoil | 6 193 | 7 243 |
Sum renter og aksjeutbytte | 22 789 | 20 716 |
Andre inntekter | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Spilleoverskudd Norsk Tipping AS | 1 500 | 1 244 |
Rettsgebyr utenom inntekter fra Brønnøysundregistrene 1) | 1 471 | 1 621 |
Inntekter fra Brønnøysundregistrene 1) | 426 | 385 |
Inntekter under Folketrygden | 3 265 | 3 082 |
Tilfeldige inntekter | 1 081 | 801 |
Andre inntekter under departementene | 12 866 | 11 912 |
Sum andre inntekter | 20 609 | 19 045 |
Petroleumsinntekter | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Skatt og avgift på utvinning av petroleum | 95 100 | 84 300 |
SDØE, driftsresultat | 64 600 | 52 400 |
SDØE, andre inntekter | 21 100 | 22 700 |
Aksjeutbytte fra Statoil | 5 133 | 5 133 |
Sum petroleumsinntekter | 185 933 | 164 533 |
Statsbudsjettets inntekter ( eksklusiv overføring fra oljefondet og lånetransaksjoner) | 694 989 | 696 212 |
1)Brønnøysundregisteret blir frikoplet fra rettsgebyrsystemet fra 1.1.2004.
Mill. kroner | ||
---|---|---|
Utgifter | ||
Driftsutgifter (postene 01-29) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Forsvaret | 19 224 | 19 014 |
Drift av statens veger | 5 435 | 5 840 |
Politi og påtalemyndigheten | 7 197 | 7 272 |
Rettsvesen | 1 451 | 1 406 |
Kriminalomsorg | 1 760 | 1 825 |
Trygdeetaten og trygderetten | 4 805 | 4 836 |
Skatte,- avgifts- og tolladministrasjon | 4 511 | 4 237 |
Departementene og Statsministerens kontor | 2 900 | 3 050 |
Jernbane | 3 062 | 2 959 |
Arbeidsmarkedsetaten | 1 855 | 1 914 |
Statens pensjonskasse mv | 2 874 | 5 610 |
Tilfeldige utgifter | 1 732 | 8 760 |
Statens forretningsdrift | -607 | -225 |
Andre driftsutgifter | 23 804 | 25 210 |
Sum driftsutgifter | 80 003 | 91 707 |
Investeringer (postene 30 - 49) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Forsvaret | 9 341 | 9 466 |
Riksveganlegg | 4 875 | 5 012 |
Statsbygg | 721 | 1 413 |
Jernbaneverket | 1 501 | 1 872 |
Bygg utenfor husleieordningen | 875 | 767 |
Andre investeringsbevilgninger | 1 635 | 1 744 |
Sum investeringer | 18 948 | 20 274 |
Overføringer til andre statsregnskap (postene 50-59) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Universitetene | 7 621 | 8 245 |
Høgskolene | 7 598 | 8 315 |
Fond innen kultur, media, billedkunst | 519 | 549 |
Jordbruksavtalen og Reindriftsavtalen, fond | 768 | 385 |
Andre overføringer | 7 733 | 9 550 |
Sum overføringer til andre statsregnskap | 24 239 | 27 044 |
Overføringer til kommunesektoren (posten 60-69) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner | 53 404 | 42 447 |
Tilskudd til barnehager | 7 778 | 10 443 |
Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere | 3 119 | 3 188 |
Tilskudd til opplæring av språklige minoriteter | 1 580 | 1 814 |
Investeringskostnader grunnskolereformen | 513 | 371 |
Tilskudd til nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser | 3 173 | 3 397 |
Fastlønnsordningen fysioterapeuter | 205 | 217 |
Rentekompensasjon. Skoleanlegg | 231 | 222 |
Kompensasjon for merverdiavgift | 1 506 | 9 169 |
Andre tilskudd | 5 313 | 6 903 |
Sum overføringer til kommunesektoren | 76 822 | 78 171 |
Overføringer til private (postene 70-89) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Regionale helseforetak | 52 804 | 58 749 |
Folketrygden, sykepengeutbetaling | 28 302 | 29 730 |
Folketrygden, alderspensjoner | 77 128 | 79 330 |
Folketrygden, øvrige sosiale formål | 60 878 | 64 120 |
Folketrygden, helsedel | 20 504 | 18 780 |
Folketrygden, arbeidsliv | 20 398 | 21 484 |
Folketrygden, fødsels- og adopsjonspenger | 9 176 | 9 457 |
Andre pensjoner | 2 173 | 2 232 |
Barnetrygd | 14 690 | 14 203 |
Kontantstøtte | 2 917 | 2 852 |
Jordbruksavtalen | 11 014 | 10 835 |
Utviklingshjelp | 12 355 | 12 948 |
Annen internasjonal bistand | 364 | 268 |
Utdanningsstøtte | 8 275 | 6 595 |
Betaling for transport- og posttjenester | 3 629 | 3 785 |
Film- og pressestøtte | 348 | 373 |
Kulturformål | 2 140 | 2 393 |
Sysselsettingstiltak | 4 189 | 4 622 |
Husbanken, bostøtte og andre tilskudd | 3 167 | 2 918 |
Private skoler, folkehøgskoler og høgskoler | 2 777 | 2 946 |
Andre overføringer | 12 015 | 14 353 |
Sum overføringer private | 349 243 | 362 973 |
Renter (postene 80-89) | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Renter innenlandsk statsgjeld | 18 590 | 19 260 |
Renter utenlandsk statsgjeld | 190 | 3 |
Sum renter | 18 780 | 19 263 |
SDØE, investeringer | 18 500 | 19 700 |
SDØE, overføring til Statens Petroleumsforsikringsfond | 881 | 1 300 |
Andre utgifter | 650 | 60 |
Sum petroleumsvirksomheten | 20 031 | 21 060 |
Statsbudsjettets utgifter (eksklusiv overføring til oljefondet og lånetransaksjoner) | 588 067 | 620 491 |
Mill. kroner | ||
---|---|---|
Lånetransaksjoner | ||
Tilbakebetalinger | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Avdrag fra statsbankene | 45 061 | 46 843 |
Avdrag, Statkraft | 425 | 425 |
Salg av aksjer i Telenor ASA | 8 080 | 0 |
Andre tilbakebetalinger | 11 172 | 345 |
Sum tilbakebetalinger | 64 738 | 47 614 |
Utlån og avdrag | Anslag på regnskap 2003 | Gul Bok 2004 |
Avdrag innenlandsk statsgjeld | 1 049 | 42 736 |
Avdrag utenlandsk statsgjeld | 3 922 | 257 |
Lån til statsbankene | 54 693 | 56 669 |
Boliglån til statsansatte | 3 760 | 2 800 |
Lån til regionale helseforetak | 2 125 | 2 115 |
Andre lånetransaksjoner | 19 074 | 776 |
Sum utlån og avdrag | 84 623 | 105 353 |
Kilde: Finansdepartementet