10 Samferdselsdepartementets vurdering
Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune er enige om en satsing på kollektivtransport, sykling og gange gjennom Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3. Det legges opp til en videreføring av prosjektet E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen fra Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2, jf. Prop. 95 S (2020–2021) og Innst. 320 (2020–2021). I tillegg blir prosjektporteføljen utvidet med nye prosjekter og tiltak særlig rettet mot kollektivtransport, sykkel og gange. Gjennom tiltakene i porteføljen vil kollektivtransporten få bedre fremkommelighet og bli mer forutsigbar. Det skal legges til rette for et sammenhengende og sikkert sykkelveinett, gangeakser mellom viktige målpunkt og raske og trygge forbindelser for gående til holdeplasser og kollektivknutepunkt.
I tråd med de lokale vedtakene legges det opp til å etablere 10 nye bomstasjoner i tillegg til de eksisterende fem bomstasjonene, og økte grunntakster. Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 vil ha en innkrevingsperiode på 15 år. Forslaget til nytt bompengeopplegg i Kristiansand kommune gir en bedre dekning av de overordnede transportstrømmene enn dagens bompengeordning, og vil ha en større trafikkregulerende effekt. Bompengeinntektene vil blant annet finansiere tiltak som vil gi store forbedringer for kollektivtransport, syklende og gående. Bompengeopplegget og porteføljen vil bidra til å bremse trafikkvekst med personbil og til at det blir enklere for flere å velge kollektivtransport, sykling og gange i tråd med nullvekstmålet.
Samferdselsdepartementet har merket seg at den eksterne kvalitetssikringen av pakken viste at finansieringsgrunnlaget synes robust, men at det er knyttet usikkerhet til kostnadene i samferdselspakken, blant annet som følge av at flere av prosjektene og tiltakene er på et tidlig planstadium. Samferdselsdepartementet viser også til den sterke prisveksten innen veianlegg de siste årene. Departementet understreker at prosjektene i porteføljestyrte bypakker skal gjennomføres innenfor den økonomiske rammen for pakken. Håndtering av kostnadsøkninger og/eller inntektssvikt i pakken skal skje ved kutt i porteføljen. Dersom inntektene i pakken blir høyere og/eller finansieringskostnadene lavere enn beregnet, vil det bli rom for å gjennomføre flere tiltak i porteføljen.
Det er gjort unntak fra porteføljestyring for prosjektet E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen. Samferdselsdepartementet understreker at dette ikke er i tråd med retningslinjene for porteføljestyrte bypakker. Ettersom prosjektet allerede er igangsatt, legger departementet likevel til grunn at styringsmodellen for E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen videreføres fra fase 2 av bypakken, der det ble lagt til grunn at eventuelle kostnadsendringer i prosjektet utover prisstigningen skal håndteres etter prinsippene for enkeltprosjekter. Departementet viser til at Stortinget gjennom behandlingen av Prop. 95 S (2020–2021) har sluttet seg til denne håndteringen, jf. Innst. 320 (2020–2021).
Kristiansand ønsker å inngå en byvekstavtale. Tiltak som ligger til grunn for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 er bygd på rammer og føringer for en eventuell byvekstavtale, og vil være et godt grep for å nå målet om at veksten i persontransport skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange. Ytterligere tiltak vil være tema i eventuelle fremtidige forhandlinger om en byvekstavtale for Kristiansand. Departementet har merket seg at styringsgruppen for bypakken, gjennom vedtak 27. januar 2023, har bekreftet at en bompengefinansiert bypakke skal legges frem for behandling i Stortinget før det er aktuelt å starte forhandlinger om en byvekstavtale.