5 De særskilte skolene for funksjonshemmede
5.1 Nytt navn på godkjenningsgrunnlaget
5.1.1 Gjeldende rett
Privatskolelova § 2-1 andre ledd gir en uttømmende opplisting av de grunnlagene som skoler kan godkjennes på, inkludert bokstav f om «særskilt tilrettelagd opplæring for funksjonshemma.»
5.1.2 Forslaget i høringen
Departementet ba i høringen om innspill til nytt navn på godkjenningsgrunnlaget. Som et mulig alternativ foreslo departementet å endre navnet til: «[…] tilrettelagt opplæring for elevar med særskilte behov».
5.1.3 Høringsinstansenes syn
Flere av høringsinstansene som har uttalt seg til forslagene som gjelder bokstav f-skolene, understreker på generelt grunnlag at de er enige med departementet i at ordningen for skolene i det store fungerer fint, og at det ikke er behov for å gjøre større endringer i regelverket.
Flertallet av de høringsinstansene som har uttalt seg om betegnelsen på godkjenningsgrunnlaget, presiser betydningen av at betegnelsen må beskrive det tilbudet disse skolene gir fremfor å beskrive elevgruppen. Det er også gjennomgående i høringssvarene ytret behov for en annen betegnelse på godkjenningsgrunnlaget enn dagens betegnelse. Høringsinstansene fordeler seg jevnt på om de støtter eller ikke støtter departementets forslag om å endre betegnelsen på godkjenningsgrunnlaget.
Blant dem som ikke støtter departementets forslag mener Hørselshemmedes Landsforbund at de ser behov for å endre betegnelsen på godkjenningsgrunnlaget, men at dagens betegnelse kan beholdes foreløpig. Det samme gir Kristne Friskolers Forbund uttrykk for. Disse høringsinstansene viser til at det er behov for å avklare mulige konsekvenser ved å endre dagens betegnelse.
Som svar på departementets spørsmål om alternativer til departementets forslag til ny betegnelse, har Virke foreslått «særskilt tilrettelagt opplæring for elever med dokumenterte behov». Dette forslaget støttes av Blå Kors og Norske Fag- og Friskolers Landsforbund.
5.1.4 Departementets vurderinger
Etter departementets syn bør navnet på godkjenningsgrunnlaget endres. Departementet slutter seg til uttalelsen i rapporten fra Oxford Research om at dagens begrepsbruk kan oppleves som utdatert, stigmatiserende og lite presis. Departementet mener i tillegg at dagens betegnelse «[…] særskilt tilrettelagd opplæring for funksjonshemma» heller ikke gir noen dekkende beskrivelse av elevgruppen ved disse skolene eller det opplæringstilbudet som gis.
Departementet mener at navnet på godkjenningsgrunnlaget i størst mulig grad bør reflektere det tilbudet som gis ved skolene og ikke bidra til å sette en merkelapp på de elevene som går på bokstav f-skoler. Departementet har merket seg at flere av høringsinstansene gir uttrykk for det samme synspunktet. Departementet har vurdert de ulike forslagene, men mener at noen av forslagene ikke gir en mer dekkende beskrivelse av godkjenningsgrunnlaget enn dagens betegnelse. Fordi skolene ikke er ensartet, og dermed heller ikke elevene som tas inn til disse skolene, er det vanskelig å finne frem til en ny betegnelse som jevnt over treffer godt og som samtidig ikke åpner for en realitetsendring fra dagens betegnelse. Departementet viser til at det er mange offentlige skoler som tilrettelegger særskilt for elever med særlige behov, enten som egne skoler eller egne grupper/klasser. Samtidig viser erfaringene med de godkjente f-skolene at de har opparbeidet seg en kompetanse som bare delvis finnes i den offentlige skolen. På dette grunnlaget mener departementet at Virkes forslag treffer godt.
I tillegg gir Virkes forslag til betegnelse en naturlig kobling mellom formuleringen «dokumenterte behov» og forskriftens krav om dokumentasjon for å kunne bli tatt inn som elev på en f-skole. Departementet mener videre at denne betegnelsen beskriver det opplæringstilbudet disse skolene gir, samtidig som man unngår å sette merkelapp på søkerne til f-skolene.
Departementet foreslår etter dette å endre navnet på godkjenningsgrunnlaget fra «særskilt tilrettelagd opplæring for funksjonshemma» til «særskilt tilrettelagt opplæring for elevar med dokumenterte behov».
Som følge av forslaget om å endre navn på godkjenningsgrunnlaget foreslår departementet også endringer i privatskolelova § 3-1 andre ledd og § 6-1 fjerde og femte ledd.