2 Dagens situasjon og om utbyggingen
Bystyrene i Fredrikstad og Sarpsborg, samt Østfold fylkesting, fattet i juni 2013 vedtak om Bypakke Nedre Glomma som var en pakke av veiprosjekter og tiltak for gående, syklende og kollektivtrafikk. Prosjektporteføljen hadde en ramme på 7,85 mrd. 2012-kr. Prosjektporteføljen besto av et stort antall prosjekter og tiltak, basert på konseptvalgutredning for Nedre Glomma. Vedtaket omfattet også en bompengeordning som skulle delfinansiere pakken.
Bypakke Nedre Glomma ble opprinnelig fra lokalt hold fremmet som én samlet pakke. Mange av prosjektene lå imidlertid relativt langt fram i tid og var kommet kort i planleggingen. Regjeringen Solberg vurderte usikkerheten ved flere prosjekter til å være stor. Bypakke Nedre Glomma ble derfor delt inn i faser, jf. Prop. 50 S (2014–2015) og Innst. 169 S (2014–2015). Av større prosjekter inneholder Bypakke Nedre Glomma fase 1 bare rv. 110 Ørebekk–Simo. I tillegg ble det satt av midler til programområdetiltak for gående, syklende og kollektivtrafikk. Prosjektporteføljen i fase 1 hadde en ramme på 1,2 mrd. 2014-kr. Det ble vedtatt bompengeinnkreving i seks bomstasjoner rundt Fredrikstad sentrum. Innkrevingen var planlagt å starte når rv. 110 Ørebekk–Simo åpnet for trafikk i 2017, men på grunn av forsinkelser under anleggsarbeidet åpnet rv. 110 Ørebekk–Simo og bomringen først i november 2019.
I 2021 og 2022 fattet kommunene Fredrikstad og Sarpsborg og Viken fylkeskommune endelig vedtak om Bypakke Nedre Glomma fase 2 med en samlet prosjektportefølje på 9 155 mill. 2022-kr. Hovedelementene i den prosjektporteføljen som er vedtatt lokalt er utbedring av rv. 22 mellom Hafslund og Dondern, ny fv. 109 mellom Råbekken og Torsbekkdalen, ny bru for fv. 118 over Glomma i Sarpsborg, ny bru over Glomma i Fredrikstad, samt en rekke tiltak for å legge til rette for kollektivtransport, gåing og sykling. Midler til planlegging av prosjekter og tiltak er forutsatt dekket innenfor foreslått ramme til de ulike prosjektene og tiltakstypene.
De fire største prosjektene i fase 2 er vist på kart i figur 2.1.
En samlet framstilling av porteføljen med kostnadsoverslag framgår av tabell 2.1, hvor prosjektene er nevnt i prioritert rekkefølge.
Tabell 2.1 Oversikt over prosjektporteføljen i mill. 2022-kr
Prosjekt | Kostnader |
---|---|
Rv. 22 Hafslund – Dondern | 676 |
Fv. 109 Råbekken – Torsbekkdalen | 3482 |
Fv. 118 Ny bru over Glomma i Sarpsborg | 2509 |
Ny bru over Glomma i Fredrikstad (fv.) | 1383 |
Programområdetiltak på kommunal og fylkeskommunal vei | 532 |
Programområdetiltak på riksvei | 532 |
Etablering av bomstasjoner | 41 |
Sum | 9 155 |
Nedenfor gis en omtale av prosjektene i porteføljen for Bypakke Nedre Glomma fase 2 med planstatus.
Rv. 22 Hafslund – Dondern
Riksveistrekningen fra Hafslund til Dondern er en viktig del av hovedtransportåren mellom Sarpsborg sentrum og østre deler av Sarpsborg.
Prosjektet inneholder tiltak for gående, syklende og kollektivtrafikk. Dagens vei skal utvides med kollektiv- eller sambruksfelt i begge retninger. I tillegg skal det etableres et tosidig tilbud for gående og syklende. Målet er økt framkommelighet, trafikksikkerhet og attraktivitet for kollektiv, gange og sykkel. Prosjektet vil støtte opp under prosjektet ny Sarpsbru. Foreliggende kostnadsanslag er fra 2021. Reguleringsplanen for prosjektet ble vedtatt av Sarpsborg kommune 17. november 2022.
Fv. 109 Råbekken – Torsbekkdalen
Fv. 109 utgjør den viktigste ferdselsåren mellom bysentrene Fredrikstad og Sarpsborg, og er den mest trafikkerte kollektivaksen i regionen. Tilgjengelighet, framkommelighet, attraktivitet og sikkerhet for gående, syklende og kollektivtransport er prioritert i prosjektet. Prosjektet nedskaleres fra det som tidligere har ligget til grunn, men uten at det skal gå nevneverdig utover måloppnåelsen.
Veien vil variere mellom to, tre og fire felt, hvor felt nummer tre og fire vil være forbeholdt kollektivtrafikk. Det skal bygges sykkelvei med fortau. Utbyggingen vil stoppe etter bru over jernbanen ved Alvim.
Foreliggende kostnadsanslag er fra september 2022. Prosjektet er delt i fire reguleringsplaner. Planene for strekningen Alvim – Torsbekkdalen ble vedtatt i 2014 og 2015. Reguleringsplanene for strekningene Råbekken – Rolvøysund i Fredrikstad og Rolvøysund – Alvim i Sarpsborg forventes vedtatt i mai/juni 2023.
Fv. 118 Ny bru over Glomma i Sarpsborg
Dagens bru over Glomma i Sarpsborg utgjør hovedinnfartsåren til Sarpsborg sentrum fra øst. Dagens bru gir ingen mulighet for bedre prioritering av buss eller myke trafikanter.
Prosjektet omfatter ny fv. 118 Sarpsbru i ny trasé, med tilknytninger i begge ender. Hensikten med prosjektet er å forbedre framkommeligheten for kollektivtrafikk, syklende og gående. Det er tidskritisk å erstatte dagens Sarpsbru da det er antatt at det må innføres begrensninger for tunge kjøretøy på nåværende bru i 2027.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet vedtok 8. oktober 2021 kommunedelplan for vei- og jernbanebru basert på alternativet MIDT-7. Dette vil ligge til grunn for reguleringsplanlegging av tiltaket. Viken fylkeskommune har startet prosessen med å forberede arbeidet med reguleringsplan. Foreliggende kostnadsanslag er fra 2018.
Ny bru over Glomma i Fredrikstad
Ny bru over Glomma i Fredrikstad er planlagt med tilkobling til fv. 109 i vest og rv. 22 i øst. Veiforbindelsen vil bli fylkesvei. Målet med bruprosjektet er å redusere Glommas barriereeffekt ved å opprette en ny forbindelse på tvers av byen. Sårbarheten i trafikksystemet reduseres, og mobiliteten øker. Ny bru vil avlaste dagens Fredrikstadbru på rv. 110.
Korridor for bruplassering er fastsatt gjennom vedtak av kommunedelplanen i 2019. Foreliggende kostnadsanslag er fra 2019. Arbeidet med reguleringsplan er ikke påbegynt.
Programområdetiltak
Programområdetiltak er investeringstiltak for gående, syklende og kollektivtrafikk (inkludert ferje) som kommer i tillegg til de fire store veiprosjektene. Samlet portefølje er på 1 064 mill. 2022-kr fordelt med 532 mill. kr på kommunale og fylkeskommunale tiltak og 532 mill. kr på riksveitiltak.
I de lokalpolitiske vedtakene er det lagt til grunn at programområdetiltakene er underlagt porteføljestyring og at midler til programområdetiltak på riksvei kan benyttes på fylkesvei eller kommunal vei dersom måloppnåelsen er bedre.
Vedtatt plan for hovedsykkelveier i Nedre Glomma, tiltak for gående og økt kollektivbruk vil ligge til grunn for prioriteringer av tiltakene.
Det planlegges for at de første prosjektene har oppstart parallelt med igangsettelse av bompengeinnkrevingen.
Ekstern kvalitetssikring
Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2) av pakkens trafikkgrunnlag, finansieringsevne, samlede usikkerhet, i hvilken grad pakkens innhold er i tråd med tidligere konseptvalg og om tiltakene følger opp om samfunnsmål og effektmål. Kvalitetssikringen omfatter ikke kostnadsoverslag og styringsunderlag.
Den eksterne kvalitetssikreren vurderer at bompengeopplegget samlet sett er robust, selv om kostnadsveksten innen veianlegg det siste året har bidratt til å redusere robustheten. Tiltakene i pakken er i all hovedsak i tråd med konseptvalget som ble tatt på bakgrunn av KVU Transportsystem Nedre Glomma fra 2010.
I regi av fylkeskommunen skal det gjennomføres egne prosesser med ekstern kvalitetssikring for de store fylkesveiprosjektene i Bypakke Nedre Glomma fase 2 når tilstrekkelige avklaringer foreligger og før oppstart av det enkelte prosjekt. Det er en forutsetning at prosjektporteføljen blir tilpasset de samlede økonomiske rammene for Bypakke Nedre Glomma fase 2, jf. omtalen av styringsmodell i kapittel 7.