4 Stortingets samtykke til EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023
4.1 EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 om innlemmelse av forordning (EU) 2019/621
EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 endrer EØS-avtalens vedlegg XIII (Transport). Beslutningen inneholder en fortale og fire artikler.
Fortalen angir at Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/621 blir innlemmet i EØS-avtalen og hvilket vedlegg til EØS-avtalen som skal endres ved innlemmelse.
Artikkel 1 viser til at nytt punkt 16c blir tilføyd i vedlegg XIII til EØS-avtalen.
Artikkel 2 fastsetter at teksten til forordningen på islandsk og norsk, som kunngjøres i EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende», skal gis gyldighet.
Artikkel 3 fastsetter at beslutningen trer i kraft etter at EØS-komiteen har mottatt alle meddelelser om at alle forfatningsrettslige krav etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1 er inngitt.
Artikkel 4 fastslår at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og i EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende».
4.2 Gjennomføring i norsk rett
Det er i vegtrafikkloven ikke særlige bestemmelser som gir hjemmel til å pålegge kjøretøyfabrikantene å gjøre tilgjengelig teknisk informasjon til bruk i periodisk kjøretøykontroll, slik forordningen krever. Gjennomføring i norsk rett av forordningen medfører derfor behov for endringer i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven).
Det vil også bli behov for endringer i forskrift av 13. mai 2009 nr. 591 om periodisk kontroll av kjøretøy, som omhandler periodisk kontroll av norskregistrert kjøretøy, godkjenning av og krav til kontrollorgan med videre.
Det anmodes derfor om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 om innlemmelse av forordning (EU) 2019/621 i EØS-avtalen, jf. Grunnloven § 26 andre ledd.
4.3 Departementets vurdering
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/621 stiller krav til at kjøretøyfabrikantene og deres kontaktpunkt gjør kjøretøyteknisk informasjon tilgjengelig for kontrollorganene som gjennomfører periodisk kjøretøykontroll («EU-kontroll»). Dette vil sikre at kontrollorganene og relevante kompetente myndigheter får tilgang til opplysninger som kan være nødvendige eller hensiktsmessige for gjennomføring av slik kjøretøykontroll, og vil kunne være et alternativ der opplysningene ikke gjøres tilgjengelig på annen måte.
Forordningen vurderes til å kunne bidra til bedre kvalitet på den periodiske kjøretøykontrollen, og gjennom det styrke trafikksikkerhet, etterlevelsen av miljøkrav og forbrukerrettigheter.