Tiltak Lokalt arbeid
34. Veiledning om kommunalt arbeid mot rasisme og diskriminering
For å kunne motvirke og forebygge rasisme og diskriminering, er det behov for kunnskap om forekomst og opplevelser av dette. En del kommuner har handlingsplaner eller strategier for å forebygge rasisme og diskriminering og det er ønskelig at flere arbeider med forebygging lokalt.
IMDi skal i samarbeid med Bufdir formidle metoder til kommuner som ønsker å kartlegge rasisme og diskriminering og å utvikle tiltak, i sin kommune.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet
35. Tilskudd til kommuners arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering
Kommuner er sentrale aktører i arbeidet med å forebygge og motarbeide rasisme og diskriminering. Regjeringen ønsker å støtte kommuner som jobber aktivt med mangfold og mot rasisme og diskriminering. Kommunene kan søke om tilskudd til å igangsette tiltak i sin kommune. og metoder som også er av nasjonal interesse og med overføringsverdi til andre kommuner.
Tilskuddsordningen Utvikling av kommunale kvalifiserings- og integreringstiltak, som forvaltes av IMDi, utvides til å omfatte arbeid for mangfold og mot rasisme og diskriminering. Regjeringen foreslår å sette av 10 millioner kroner til dette i 2024.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Diskrimineringshjelpen og meglingsbenken (DiMe) i Bergen og Oslo
Diskrimineringshjelpen og meglingsbenken, DiMe, tilbyr hjelp i forbindelse med diskrimineringssaker i form av juridisk rådgivning og bistand når saker tas videre til offentlige myndigheter eller private aktører. DiMe vil rådgi parten som har opplevd diskriminering, og forklare handlingsalternativer og konsekvensene av disse. DiMe tilbyr megling og bistand i dialog med parten som har diskriminert. Tilbudet er gratis.
DiMe jobber aktivt med oppsøkende arbeid og informasjonsdeling for å nå frem til aktuelle og sårbare grupper. DiMe kan bistå i hatkrimsaker, i møte med politiet, overfor diskrimineringsnemnda og i dialog med parten som har stått for diskrimineringen.
DiMe er et initiativ og samarbeid mellom organisasjonene Norsk folkehjelp, Antirasistisk senter, Handikapforbundet, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Skeiv verden. DiMe skal ta imot henvendelser om diskriminering på bakgrunn av alle diskrimineringsgrunnlag.
Tilskudd til integreringsarbeid i regi av sivilsamfunn og frivillige organisasjoner
Formålet med tilskuddsordningen er å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn. Ett av tre delmål er å stimulere til fellesskap, tillit og tilhørighet i lokalsamfunn for innvandrere og øvrig befolkning, og motvirke utenforskap, herunder arbeid mot rasisme og diskriminering og for mangfold i lokalsamfunn.
40 kommuner gir støtte til lokale aktiviteter. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet gir tilskudd til nasjonale prosjekter.
Mer informasjon: Tilskudd til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner | IMDi
Tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
Målet med tilskuddsordningen er å legge til rette for lokale, regionale og nasjonale initiativer og aktiviteter som har til hensikt å motvirke rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på grunn av etnisitet, religion og livssyn.
Tilskuddsordningen skal bidra til å fremme antirasisme, mangfold og dialog, samt bidra til kunnskap og bevissthet i majoritetsbefolkningen om rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.
Målgruppen for tilskuddsordningen er personer som blir utsatt for eller utsetter andre for rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på grunn av etnisitet, religion og livssyn. Frivillige organisasjoner, tros- og livssynssamfunn, fylkeskommuner, kommuner og bydeler i Oslo kan søke om tilskudd. Ordningen forvaltes av Bufdir.
Mer informasjon: Tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer | Bufdir
Hurtig kartlegging og handling i Færder kommune
Færder kommune har gjennomført «Hurtig kartlegging og handling» av lokale utfordringer med hatefulle ytringer. Formålet var å gi et overblikk over problemområdet og eksisterende innsatser og tiltak, for så å kunne bidra til en målrettet innsats i kommunens videre arbeid. Målet er at unge i Færder kommune skal oppleve trygghet og tilhørighet, og å avstå fra hatefulle ytringer, radikalisering og voldelig ekstremisme. Målgruppen for hurtigkartleggingen var ungdom 12–18 år og unge voksne 19–29 år. Kartleggingen har munnet ut rapporten «Sammen om innenforskap», som er en handlingsplan med tilhørende forslag til tiltak. En tverrsektoriell arbeidsgruppe ledet av SLT-koordinator har utformet handlingsplanen og gjennomført kartleggingsarbeidet. Prosjektgruppa har bestått av representanter fra skoler, tjenester for psykisk helse og rus, NAV, flyktning- og integreringsteamet og en rådgiver for frivillighet.
Oslo kommune: Ord betyr noe. Handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger (2020–2023)
Handlingsplanen hadde som mål å forebygge hatefulle ytringer og holdninger, og begrense skadene som forårsakes av dette. Kommunen ønsket å oppnå målet gjennom å skape bevissthet om kommunens ansvar for å imøtegå hatefulle ytringer og gjennom at kommunen utøver en ikke-diskriminerende praksis.
Kommunen stilte strengere krav til en ikke-diskriminerende praksis hos sine samarbeidspartnere, enten det var aktører som mottar tilskudd fra kommunen, aktører som utfører oppdrag for kommunen, eller aktører som bruker offentlige byrom og kommunale lokaler til arrangementer. Videre ønsket kommunen å utvikle en plattform for å bekjempe diskriminering og trakassering i utelivet, i dialog med utelivsbransjen. Kommunen jobbet med kompetanseheving blant ansatte, blant annet gjennom et e-læringskurs om mangfoldsledelse og veiledning om oppfølging av tilfeller av hatytringer og diskriminering. Videre inneholdt planen flere tiltak for barn og unge. Skoler og fritidsklubber skulle tilbys ressurser til det holdningsskapende arbeidet, slik som undervisningsopplegg i regi av Dembra og Stopp Hatprat samt veiviserprogram med samiske, jødiske og muslimske veivisere. Det er en ambisjon at alle elever i Osloskolen skal lære mer om høyreekstremisme gjennom besøk ved 22. juli-senteret, demokratisenteret på Utøya, Grinimuseet og/eller Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.
Lenke: Handlingsplan - mot hatefulle ytringer og holdninger.pdf (oslo.kommune.no)
36. Regionale samlinger for erfaringsutveksling og kompetanseheving
Flere kommuner og regioner har allerede laget og iverksatt lokale tiltak mot rasisme og diskriminering, og det er ønskelig at flere gjør det samme. Bufdir og IMDi vil tilrettelegge for regionale samlinger der kommuner, frivilligheten og sivilt samfunn kan utveksle erfaringer og få økt kunnskap om lokalt arbeid mot rasisme og diskriminering. KS og relevante aktører fra sivilsamfunnet vil bli involvert i gjennomføringen av tiltaket.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet
37. Årlig nasjonal konferanse mot rasisme
Regjeringen vil gjennomføre en større, nasjonal konferanse i tilknytning til FNs internasjonale dag mot rasisme 21. mars hvert år. Målet med konferansen er å skape engasjement mot rasisme på nasjonalt og lokalt nivå, og å samle aktører som jobber mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
38. E-læringskurs for kommuner om likestilling, mangfold og ikke-diskriminering
Bufdir skal utarbeide e-læringskurs for kommuner og kommunalt ansatte om likestilling, mangfold og ikke-diskriminering. Kursene skal bidra til inspirasjon og støtte til overholdelse av offentlige myndigheters aktivitets- og redegjørelsesplikter. Kursene skal utarbeides i samarbeid med relevante aktører, slik som KS, likestillingssentrene, Likestillings- og diskrimineringsombudet, arbeidslivets parter og kommuner.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
39. Opplæring for politiet – dialog, kommunikasjon og konflikthåndtering
Det gjennomføres opplæring i Konseptet Rettferdig politi i alle politidistrikter i perioden 2023-2024. Konseptet skal bidra til kompetanseheving innen temaer som dialog, kommunikasjon og konflikthåndtering. Politiets dialog og møte med etniske og religiøse minoriteter er særskilt vektlagt. Opplæringen setter blant annet fokus på gjennomføring av personkontroller.
Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet
40. Etablere dialog og møteplasser mellom politiet og ulike grupper innbyggere
Politiet skal etablere dialog og egnede møteplasser mellom politiet og ulike grupper innbyggere, både nasjonalt og lokalt. Samtidig fastholdes prinsippet om at politiet møter alle innbyggere først og fremst som enkeltindivider. Politiet skal i større grad legge til rette for innbyggermedvirkning for å få bedre kunnskap om innbyggernes forventninger til dem. Dette er viktig for å sikre gjensidig informasjonsutveksling og for å bygge relasjoner og tillit.
Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet
41. Flere mangfoldskoordinatorer i politiet
Alle politidistrikter og særorganer i politiet skal ha etablert en egen mangfoldskoordinator, med fagansvar for mangfoldsarbeidet. For å sikre erfaringsutveksling på tvers av politidistrikter og særorganer skal det etableres et fagnettverk for mangfoldskoordinatorene.
Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet
42. Spre kunnskap om samer og nasjonale minoriteter
Det er utviklet et e-læringsprogram om samer og de fem nasjonale minoritetene i Norge (kvener/norskfinner, skogfinner, romanifolket/taterne, romer og jøder). Programmet er rettet mot ansatte i kommunal, fylkeskommunal og statlig forvaltning. Regjeringen vil gjøre programmet mer kjent gjennom KS-samlinger, fylkesvise samlinger mv. Departementer og direktorater skal benytte programmet i større grad.
For mer informasjon: E-læringsprogram om samer og nasjonale minoriteter | Læringsplattformen (dfo.no)
Ansvarlig departement: Kommunal- og distrikstdepartementet