Tiltak Arbeidsliv
1. Kampanje mot diskriminering i arbeidslivet
Regjeringen vil i samarbeid med partene i arbeidslivet gjennomføre en kampanje for å øke kunnskap og bevisstgjøre arbeidsgivere om ubevisste og diskriminerende holdninger som kan føre til diskriminering i arbeidslivet.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
2. Årlig rapportering om tiltak mot rasisme og diskriminering i Arbeids- og pensjonspolitisk råd
Regjeringen vil sikre kontinuerlig fokus på arbeidet mot rasisme og diskriminering i arbeidslivet. For å bidra til høy bevissthet og innsats skal handlingsplanen og tiltak mot rasisme og diskriminering på arbeidslivsområdet gjennomgås årlig i Arbeids- og pensjonspolitisk råd (ALPR). Partene i arbeidslivet og myndighetene skal redegjøre for relevant arbeid og tiltak som er i gang eller gjennomført det siste året.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
3. Styrke etterlevelse av aktivitets- og redegjørelsesplikten i statlige virksomheter
Regjeringen vil følge opp hvordan statlige virksomheter arbeider med aktivitets- og redegjørelsesplikten, blant annet gjennom Statens arbeidsgiverbarometer. Dette er et spørreskjema som sendes alle HR-ledere i det statlige tariffområdet to ganger i året. For våren 2024 vil den inneholde spørsmål om hva virksomhetene gjør når det gjelder forebygging av rasisme og diskriminering på bakgrunn av etnisitet.
Regjeringen vil kartlegge virksomhetenes rapporteringer i årsmeldinger for å få en oversikt over hvordan aktivitets- og redegjørelsesplikten følges opp, herunder om, og hvordan det rapporteres på arbeidet for å hindre diskriminering basert på etnisitet. Kartleggingen og funn fra arbeidsgiverbarometeret vil være utgangspunkt for regjeringens arbeid med å informere om, og være pådriver for at statlige arbeidsgivere jobber aktivt for likestilling og for å hindre diskriminering. Aktuelle fora kan være den årlige arbeidsgiverkonferansen og departementenes personalledernettverk.
Ansvarlig departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
4. Styrke nettbasert informasjon om arbeidsforhold i Norge
En forutsetning for å kunne melde fra om rasisme og diskriminering på arbeidsplassen er at arbeidstakere kjenner til sine rettigheter. Regjeringen vil styrke de nettbaserte informasjonskanalene om arbeidsforhold og regelverk slik at utenlandske arbeidstakere skal kunne ivareta sine rettigheter og oppfylle sine plikter mens de arbeider i Norge.
Arbeidstilsynets informasjonstiltak «Know your Rights», finansiert med EØS-midler, skal videreføres og videreutvikles i samarbeid med arbeidstilsynene i land i sentral- og øst-Europa. IMDi har utarbeidet «Ny i Norge» som en samlet digital informasjonskilde om norsk samfunns- og arbeidsliv. Det er flyktninger fra Ukraina som er målgruppen for første versjon av denne tjenesten, som i løpet av 2023 og 2024 skal utvides til å gjelde alle nyankomne flyktninger og innvandrere.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
5. Flere innvandrere i fagorganisasjoner
Studier viser at organisasjonsgraden blant innvandre sett under ett er klart lavere enn blant arbeidstakere som er født i Norge og mange innvandrere arbeider i bransjer og næringer med generelt lav organisasjonsgrad og tariffavtaledekning. Dette reduserer arbeidstakernes muligheter til medvirkning og medbestemmelse gjennom det organiserte arbeidslivet og til å kunne ta opp saker som for eksempel rasisme og diskriminering med tillitsvalgte i fagforeningene. Regjeringen vil jobbe sammen med partene i arbeidslivet for å øke organisasjonsgraden blant innvandrere.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Hovedtariffavtalen og Hovedavtalen i staten:
I Hovedtariffavtalen (2022–2024) og Hovedavtalen i staten er det tatt inn en formulering om at «partene lokalt skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og mangfold og hindre diskriminering, i henhold til likestillings- og diskrimineringsloven. De tillitsvalgte skal involveres i arbeidet med arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP), herunder planlegging og oppfølging av likelønnskartleggingen.»
Sammen med hovedsammenslutningene (LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne), har Kommunal- og distriktsdepartementet (som arbeidsgiverpart) besluttet at Hovedtariffavtalen for 2022–2024 og Hovedavtalen i staten skal henvise spesielt til aktivitets- og redegjørelsesplikten (jf. likestillings- og diskrimineringsloven).
Mangfold og inkludering i lærlingestrategien
Mangfold er ett av kriteriene som vektlegges ved utdeling av prisen for beste statlige lærebedrift. Prisen deles ut årlig. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har økt fokus på mangfold og inkludering i arbeidet med lærlingeordningen. Det skal blant annet være fokus på grupper som har særlige utfordringer med å få lærlingeplass, herunder gutter med innvandrerbakgrunn.
6. Flerkulturell kompetanse og holdningsbevissthet i Arbeids- og velferdsforvaltningen
For å bidra til et godt og inkluderende arbeidsliv, og for å forebygge rasisme og diskriminering, skal Arbeids- og velferdsetaten (NAV) legge til rette for å ha flerkulturell kompetanse og holdningsbevissthet i sitt møte med personbrukere og arbeidsgivere.
Arbeids- og velferdsetaten har utviklet egne retningslinjer for å motvirke diskriminering i forbindelse med sin rekrutterings-, inkluderings- og formidlingsinnsats. Her blir blant annet etnisk mangfold som ressurs tematisert. Etatens ansatte skal ha god kjennskap til veiledningsmaterialet og til gjeldende diskrimineringslovgivning. I samarbeid med blant annet IMDi skal etaten gjennomføre aktiviteter som styrker kunnskapen om de positive sidene ved å ansette mangfoldig.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
7. Økt bruk av verktøy for mangfoldsledelse og rekruttering i staten
Regjeringen vil bidra til økt bevissthet hos statlige arbeidsgivere om mangfoldsledelse og mangfoldsrekruttering. Mer bruk av statens arbeidsgiverportal, herunder e-læringskurset Mangfoldsrekruttering, er aktuelle tiltak. Kurset retter seg særlig mot ledere i offentlig sektor, men er samtidig åpent tilgjengelig for alle (Mangfoldsrekruttering | Læringsplattformen (dfo.no))
Ansvarlig departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
8. Digital opplæring om mangfoldsrekruttering
Regjeringen vil bidra til at arbeidsgivere rekrutterer bredt og at de ikke diskriminererer i ansettelser. Høsten 2023 lanserte IMDi digitale kompetansemoduler for arbeidsgivere om rekruttering som fremmer mangfold. Modulene synliggjør hvilke faser i ansettelsesprosesser der faren for diskriminering av innvandrere kan være størst og foreslår hvordan dette kan unngås. Modulene er tilgjengelig på IMDis nettsider for arbeidsgivere.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Mangfold i arbeidslivet
IMDi forvalter tiltak og virkemidler rettet mot arbeidsgivere i både privat og offentlig sektor. Formålet er å oppnå økt rekruttering og inkludering av innvandrere i arbeidslivet, bedre bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet, samt økt bevissthet hos arbeidsgivere om etnisk mangfold som en ressurs.
Mangfoldsprisen
Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Prisen skal hedre og løfte frem de gode eksemplene til inspirasjon og lærdom for andre. Prisen deles ut på to virksomhetsnivåer, én for små virksomheter og én for mellomstore og store virksomheter, fordelt på tre regioner. I tillegg deles også prisen ut på nasjonalt nivå i begge virksomhetskategoriene.
Tilskudd til tiltak for økt etnisk mangfold i arbeidslivet
IMDi forvalter en tilskuddsordning på 10 millioner kroner i året der virksomheter i både privat og offentlig sektor kan søke om støtte til gjennomføring av ulike virksomhetsinterne tiltak. Dette kan for eksempel være tiltak for gjennomgang og forbedring av rekrutteringspraksis, tiltak for kompetanseheving i inkluderende ledelse, kurs/seminarer for å øke bevissthet om mangfold og inkludering eller tiltak for økt etnisk mangfold i ledelsen, eksempelvis mentor- og traineeordninger.
Veiledning til arbeidsgivere
IMDi formidler kunnskap, gode eksempler, verktøy, samt tips og erfaringer om blant annet rekruttering og mangfoldsarbeid i virksomheter på nettsidene sine. IMDi legger til rette for erfaringsdeling og fagutvikling gjennom samlinger for tilskuddsmottakere.
Utvikling av bransjestandard for mangfoldsledelse i sikkerhetsbransjen – NHO Service og Handel
Sikkerhetsbransjen ved pilotbedrift Avarn Security Norge, og NHO Service og Handel skal utvikle en bransjestandard for mangfoldsledelse i et prosjekt som får støtte fra IMDi.
Overordnede mål er:
- øke andelen etniske minoriteter i lederstillinger
- etablere rutiner for kompetansekartlegging og karriereutvikling for ansatte
- øke kompetansen på mangfoldsledelse
Sikkerhetsbransjen tilbyr ofte jobb til mennesker som aldri har vært i jobb før, både på grunn av alder, innvandring og/eller utenforskap. Til tross for at bransjen er preget av en relativt høy andel etniske minoriteter, er det få minoriteter i ledende stillinger. Komplementære team er viktig i alle bransjer, og representerer et mangfold av ideer, synspunkter og holdninger. Effektive løsninger på kompliserte problemer krever ulike perspektiver.
Gjennom prosjektet skal det utvikles en bransjestandard for mangfoldsledelse. Slik kan en utvikle systemer for rekruttering og utvikling av arbeidsstyrken. Dette vil kunne øke attraktiviteten i bransjen, ikke minst ved å skape karrieremuligheter for etniske minoriteter.
Som pilotbedrift er Avarn Security plukket ut. Disse igjen har valgt ut tre avdelinger i konsernet, hver med sine særegenheter: Oslo Lufthavn, Munch Museet og Ruter Billettkontroll. Selv om det er Avarn som er piloten, bygger prosjektet sitt hovedprinsipp på at standarden skal brukes i en større sammenheng. Selvsagt i sikkerhetsbransjen i stort, men også i nærliggende bransjer.
Mer informasjon: Utvikler bransjestandard for mangfoldsledelse i sikkerhet og beredskap (nhosh.no)
Rik på mangfold – en fagbevegelse for alle
Rik på mangfold er et nettverk for Landsorganisasjonen (LO) og fagforbund som forplikter seg til å:
- jobbe for et arbeidsmiljø fritt for diskriminering og med tillitsvalgte som gode rollemodeller
- jobbe aktivt for å være et inkluderende forbund som bruker all kompetanse i et mangfoldig arbeidsliv
Nettverksmedlemmer må jobbe systematisk med likestillingsarbeid ved minimum å delta aktivt på to nettverkssamlinger, rapportere (aktivitets- og redegjørelsesplikten) og dele forbundets mangfold og inkluderingsarbeid med nettverket.
Norsk Folkehjelp holder foredrag/kurs, veileder og gir råd på to faglige samlinger og ved behov arrangerer konferanse med tema ønsket av forbundene.
Norsk Folkehjelp er eier og kompetanseleverandør av Rik på mangfold. Forbundene signerer kontrakt med Norsk Folkehjelp og betaler en årsavgift. Medlemmer av Rik på mangfold – en fagbevegelse for alle er: LO, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Fagforbundet og Fagforbundet Post og finans, Norsk Tjenestemannslag (NTL), El og IT samt Handel og Kontor i Norge (inkl. region vest).
Handlingsplan for likestilling, inkludering og mangfold ved Oslo universitetssykehus
Oslo universitetssykehus (OUS) har utarbeidet en egen handlingsplan for likestilling, inkludering og mangfold for perioden 2023–2026. Handlingsplanen retter seg mot ledere og medarbeidere, for å sikre at OUS er en arbeidsplass med ledere og medarbeidere som verdsetter og har kompetanse på likestilling, inkludering og mangfold. Den retter seg også mot systemnivået, for å sikre forankring og oppfølging på foretaksnivå.
- Handlingsplanen har tre satsningsområder:
- kompetanse og verktøy
- kommunikasjon og språk
- rekruttering, inkludering og arbeidsgiverprofilering
Kilde: Oslo universitetssykehus
9. Økt kompetanse om mangfold hos ledere i helse- og omsorgstjenestene
Ledelse er avgjørende for å lykkes i arbeidet med en god, trygg og kunnskapsbasert helse- og omsorgstjeneste som ivaretar alle pasienter og brukere – uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder eller andre forskjellsskapende dimensjoner. Kunnskap og kompetanse blant ledere om mangfold, rasisme, diskriminering og trakassering er viktig for at helse- og omsorgstjenestene skal kunne jobbe for likeverd og inkludering. Det er også viktig for å ivareta ansatte som opplever rasisme, diskriminering eller trakassering i sitt arbeid. Helsedirektoratet (Hdir) vil få i oppdrag å vurdere tiltak for å øke kompetansen om mangfold, diskriminering og trakassering blant ledere i helse- og omsorgstjenesten.
Ansvarlig departement: Helse- og omsorgsdepartementet
Likeverdige tjenester og mangfoldskompetanse
Alle offentlige virksomheter skal, som følge av aktivitets- og redegjørelsespliktene, ivareta mangfoldsperspektivet gjennom gode og likeverdige tjenester. Dette innebærer å gi god informasjon og veiledning til brukere med ulik bakgrunn, herunder innvandrere og andre minoritetsgrupper. Dette forutsetter både tilgjengelig og god informasjon, riktig veiledningskompetanse og at det brukes kvalifisert tolk. I henhold til tolkeloven skal offentlige organer som jevnlig bruker tolk, ha retningslinjer for bestilling og bruk av tolk.
10. Forsvaret arbeider for økt likestilling og mangfold
Forsvaret systematiserte i 2022 arbeidet med likestilling og mangfold, gjennom utvikling av strategiske dokumenter og planer for virksomheten. I november 2022 ble Forsvarets likestillings- og mangfoldspolicy besluttet av forsvarssjefen. Denne gir retning og mål for arbeidet med likestilling og mangfold i Forsvaret. I august 2023 lanserte Forsvaret også sin første handlingsplan for økt likestilling og mangfold (2023–2026). Handlingsplanen inneholder strategiske og overordnede mål. Blant annet er det et mål å utjevne kjønnsbalansen i etaten, og at personellsammensetningen skal reflektere mangfoldet i befolkningen generelt.
Ansvarlig departement: Forsvarsdepartementet
Samisk kompetansetilbud for forsvaret
Forsvaret har tatt initiativ til et samarbeid med Sametinget, noe som har resultert i et undervisningsopplegg for vernepliktige og ansatte i Finnmark landforsvar om samisk kultur. Hensikten med den samiske kompetansepakken er å formidle kunnskap og forståelse om samisk kultur, historie og andre samiske forhold til både forsvarsansatte og vernepliktige i Finnmark, i første omgang. Det er et uttalt mål at det kan være med å bidra til å forebygge negative holdninger, hets, mobbing og trakassering, samt avdekke og håndtere uønskede og kritikkverdige handlinger og holdninger mot samer. Undervisningspakken er tatt i bruk på Garnisonen i Porsanger og Garnisonen i Sør-Varanger. Tiltaket ble lansert i forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar 2023.
https://sametinget.no/aktuelt/nytt-samisk-kompetansetilbud-for-forsvaret-i-finnmark.23634.aspx
11. Ny forskning om innvandrere i arbeidslivet
Et av regjeringens hovedmål for integreringsarbeidet er at flere innvandrere skal inn i arbeidslivet. For at arbeidslivet skal være en god arena for integrering, er det også viktig hvilken del av arbeidslivet den enkelte kommer inn i. Dette har også betydning både for den videre veien opp i arbeidslivet. Innvandrere jobber ofte i de mindre organiserte delene av arbeidslivet, med løsere tilknytning og dårligere arbeidsforhold.
Regjeringen vil få mer kunnskap om innvandreres arbeidsforhold og hvilke deler av arbeidslivet de deltar i. Det er blant annet behov for mer kunnskap om diskriminering forskjellige grupper blir utsatt for i ulike deler av arbeidslivet. Videre er det behov for mer kunnskap om tilknytningsformer, organisasjonsgrad, arbeidskultur, segregering på arbeidsplassen og norskferdigheter som barriere for deltakelse og godt og trygt arbeidsmiljø. Forskningen skal gi grunnlag for politikkutvikling på flere områder, herunder diskrimineringsfeltet og arbeidsmarkedsintegreringsfeltet.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
12. Mer kunnskap om ansatte med innvandrerbakgrunn i staten
Kunnskapsgrunnlaget om andelen ansatte med innvandrerbakgrunn i statlig tariffområde er oppdatert. SSB har levert artikkelen: Staten har lavest andel innvandrere (ssb.no). Som ansvarlig for den sektorovergripende arbeidsgiverpolitikken i staten vil regjeringen følge opp rapporten med tilhørende funn.
Ansvarlig departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
13. Hva er mangfoldsledelse og hvordan virker det?
Regjeringen vil fremskaffe mer kunnskap om mangfoldsledelse. I mars 2024 publiseres en kunnskapsoppsummering fra NTNU Samfunnsforskning om hva mangfoldsledelse består av og hvordan lederatferd kan føre til økt inkludering og mindre diskriminering i arbeidslivet for innvandrere. IMDi vil følge opp rapporten.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
14. Følgeevaluering om virkemidler for mangfold i arbeidslivet
IMDi iverksetter tiltak rettet mot arbeidsgivere for å øke deres bevissthet om etnisk mangfold som ressurs. Tiltakene er under evaluering. Prosjektet gjennomføres av NTNU Samfunnsforskning, i samarbeid med Oxford Research, og skal ferdigstilles i november 2024. Formålet med evalueringen er å få innspill til å videreutvikle og forbedre tiltakene, samt å frembringe ny kunnskap om hvilke virkemidler som har god effekt for inkludering og mangfold på arbeidsplassen.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
15. Utvikle indikatorer for etnisk mangfold i arbeidslivet
Regjeringen vil utarbeide et rammeverk for å måle status og utvikling i etnisk mangfold og inkludering i det norske arbeidslivet. Formålet er å systematisere kunnskapsgrunnlaget om etnisk mangfold og inkludering og å fange opp særlige utfordringer og kunnskapshull. Dette vil bidra til å kunne utforme målrettede tiltak, regelverk og virkemidler for økt etnisk mangfold og inkludering i arbeidslivet.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Antirasistisk Senter (ARS)
I sin rådgivningstjeneste tilbyr Antirasistisk Senter (ARS) gratis rådgivning, veiledning og informasjon til personer med innvandrer-, flyktning- og minoritetsbakgrunn innenfor flere områder. Henvendelsene kan dreie seg om usaklig forskjellsbehandling, rasistisk mobbing, trakassering og vold, utdanning, jobbsøking, og arbeidsmiljø. Lenke: Antirasistisk senter
16. Mer kunnskap om hvordan trakassering, rasisme og diskriminering i arbeidslivet følges opp
Arbeidsgiver plikter ifølge arbeidsmiljøloven å utføre systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomhet, inkludert å kartlegge risikoen for vold og trakassering, samt ha rutiner mot dette. Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Videre skal verneombudet særlig påse at arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt.
Regjeringen vil innhente mer kunnskap om hvordan arbeidsgivere følger opp psykososialt arbeidsmiljø der trakassering, mobbing og ubehagelige opplevelser knyttet til rasisme og diskriminering kan være en del. Det vil i den sammenheng være nyttig å se på hvilken rolle verneombudet har i dette arbeidet, samt muligheten for å inkludere spørsmål som dekker diskriminering og trakassering i arbeidsmiljøkartlegginger som skal gjennomføres fremover.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Diskriminering av muslimer i arbeidslivet
Arbeids- og inkluderingsdepartementet finansierer prosjektet Diskriminering av muslimer i arbeidslivet som ledes av NOVA ved OsloMet, og gjennomføres i samarbeid med Oslo Economics og IPSOS. Utgangspunktet for prosjektet er Handlingsplanen mot diskriminering og hat mot muslimer (2020–2023), hvor et av tiltakene omhandler diskriminering av muslimer på arbeidsmarkedet.
Prosjektet vil undersøke diskriminering og ubevisste holdninger mot muslimer, særlig knyttet til ansettelser i arbeidslivet, samt ha drøftinger av ulike tiltak som eventuelt bør iverksettes på ulike nivå. Dagens søknadsportaler gjør det vanskelig å gjennomføre feltstudier med fiktive identiter. I det pågående prosjektet nyttes derfor vignetter, oppfølgingsintervjuer og dybdeintervjuer. Prosjektet skal avsluttes innen utgangen av 2023.
Arbeids- og inkluderingssdepartementet vil etter ferdigstillingen av prosjektet, vurdere behov for nye tiltak på feltet.
Lenke: https://www.oslomet.no/forskning/forskningsprosjekter/diskriminering-muslimer-arbeidslivet