Handlingsplan mot antisemittisme 2025–2030

Til innholdsfortegnelse

8 Trygghet og sikkerhet

Væpnet politi utenfor synagogen i Trondheim. Foto: Bent Vidar Lindsetmo NRK

Myndighetene har ansvaret for å ivareta sikkerheten til alle i Norge og å sette inn særskilte tiltak for grupper som er spesielt utsatt. Konflikten i Midtøsten har økt trusselen mot jødiske interesser og institusjoner her i landet. Politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvar for ulike oppgaver knyttet til ivaretakelse av sikkerhet og trygghet for grupper som er særlig utsatt for trusler. PST utarbeider trusselvurderinger. Politiet vil vurdere iverksettelse av sikkerhetstiltak blant annet ved synagoger og andre møtesteder for det jødiske samfunnet, basert på det til enhver tid gjeldende trusselbildet og andre relevante forhold.

Hatkriminalitet

Hatkriminalitet er straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, religion eller livssyn, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, funksjonsevne eller andre forhold i grupper med et særskilt behov for vern. Hatkriminalitet er en av sakstypene som over tid er framhevet i Riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv. Det innebærer at slike saker skal prioriteres både når det gjelder å iverksette og gjennomføre etterforsking, påtalebehandling og iretteføring (føre saker for retten).

Det er etablert et Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i politiet som skal heve kompetansen om hatkriminalitet i alle politidistrikter og bistå med kunnskap og veiledning innen fagfeltet. Kompetansen skal omfatte ulike deler av politiets arbeid; forebygging, etterretning, dialog og tillitsskapende arbeid, etterforskning og påtalebehandling.

Det publiseres nasjonale tall over hatkriminalitet hvert år. Rapporten «Hatkriminalitet i Norge 2023» viser at det ble registrert totalt 1090 anmeldelser for hatkriminalitet i dette året. Antallet anmeldelser økte med 18 prosent fra 2022 etter en lang forutgående økning. Antallet tilfeller av hatkriminalitet med antisemittisme som motiv har ligget på mellom 15 og 20 anmeldelser i året siden antisemittisme ble innført som eget grunnlag i politiets straffesakssystem i 2018. I 2023 ses imidlertid en sterk økning, spesielt etter 7. oktober 2023.

Tiltak 17: Dialog mellom politiet og jødiske trossamfunn

Ansvarlig: Justis- og beredskapsdepartementet

Handlingsplanen Mangfold, dialog og tillit: Handlingsplan for politiets arbeid (2022–2025) omhandler ulikt arbeid med mangfold, dialog og tillit. I handlingsplanen er det nedfelt som eget tiltak at politiet, nasjonalt og på politidistriktsnivå, skal ta initiativ til å etablere dialog og egnede møteplasser med ulike grupper av innbyggere. Det gjennomføres jevnlige møter med representanter for ulike trossamfunn. Det er etablert dialog mellom politiet og jødiske trossamfunn i de politidistriktene hvor disse er etablert, for å bidra til gjensidig informasjonsutveksling og kontaktpunkter i politiet.

Tiltak 18: Styrke kompetansen i politiet om hatkriminalitet

Ansvarlig: Justis- og beredskapsdepartementet

Den sikkerhetspolitiske situasjonen og trusselbildet gjør at tiltak mot hatkriminalitet fortsatt er relevant i innsatsen mot antisemittisme. Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet ved Oslo politidistrikt har som mandat å bidra til kompetanseheving av politidistriktene og veilede politidistriktene i enkeltsaker. Kompetansemiljøet formidler også informasjon og kunnskap av nasjonal interesse, for eksempel ved økt konfliktnivå, og kan tilby veiledning i slike tilfeller. I 2024 ble kompetansemiljøet styrket ressursmessig. Det vil både øke kapasiteten til å gi politidistriktene kompetanseheving og veiledning og til å foreta analyser av hvor utsatt ulike grupper er for hatkriminalitet, blant annet hatkriminalitet motivert av antisemittisme.