Kunst, arkitektur og bygninger i regjeringskvartalet
Artikkel | Sist oppdatert: 04.12.2023 | Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Det området som i dag utgjør regjeringskvartalet har vært i statens eie mer enn 200 år. G-blokken, hvor Finansdepartementet i dag holder til, sto klar til bruk i 1906. G-blokken var det første byggetrinnet i regjeringskvartalet.
Regjeringskvartalet ligger nord i Oslo sentrum, hovedsakelig langs Akersgata og Grubbegata. Området som i dag utgjør regjeringskvartalet har vært i statens eie mer enn 200 år. Området mellom Akersgata, Grubbegata, Hospitalgata og Apotekergata, der blant annet Høyblokken nå står, ble tidligere kalt Empirekvartalet.
G-blokken, hvor Finansdepartementet i dag holder til, sto klar til bruk i 1906. G-blokken var det første byggetrinnet i regjeringskvartalet, og var opprinnelig én fløy i et større byggekompleks. På grunn av dårlig økonomi i mellomkrigstiden måtte planene om å fullføre prosjektet skrinlegges.
Den neste regjeringsbygningen som ble oppført, var Høyblokken som stod ferdig i 1958. I forbindelse med byggingen av Høyblokken og Y-blokken ble bygningene fra 1800-tallet i Empirekvartalet revet. Y-blokken sto ferdig i 1969, mens S-blokken, Møllergata 17 og R4 ble fullført mellom 1978 og 1988. Møllergata 19 ble tatt i bruk av departementene i 1981. De to siste byggetrinnene i regjeringskvartalet på vestsiden av Akersgata ble tatt i bruk i 1996 (R5) og i 2012 (R6).
Kunsten i regjeringskvartalet
Det er ulike virksomheter som har ansvaret for kunsten i regjeringskvartalet – departementene, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og statens fagorgan for kunst i offentlige rom (KORO), avhengig av når og hvem som anskaffet kunsten.
Etter 22. juli 2011 ble det gjort et betydelig arbeid av særlig KORO og DSS for å finne og ta vare på kunsten i de skadde bygningene. Til sammen ca. 1000 kunstverk ble sikret, renset og lagret av KORO.
- Kunsten i regjeringskvartalet - rehabiliteringsprosjekt etter 22. juli 2011. KORO (Kunst i offentlige rom) 2013 (pdf)
- Rapport om vurdering og istandsetting av KOROs kunst i regjeringskvartalet etter 22. juli 2011. KORO oktober 2013 (pdf)
I mars 2021 fikk KORO i oppdrag å gjennomføre kunstprosjektet for nytt regjeringskvartal. Det er satt av 89 millioner kroner til kunst i første byggetrinn (ferdig 2025-2026). KORO har blant annet laget en kunststrategi, og det er nedsatt et kunstråd for nytt regjeringskvartal.
Den integrerte kunsten i Høyblokken og Y-blokken
Høyblokken og Y-blokken er tegnet av Erling Viksjø. I bygningenes fasader ble det brukt naturbetong, en da nyvunnet teknikk som Viksjø utviklet i samarbeid med ingeniør Sverre Jystad. Under rehabiliteringen av Høyblokken som startet i 2021, er teknikken igjen tatt i bruk for å for å sette Høyblokken tilbake til sitt opprinnelige utseende fra 1958. Les mer: Statsbygg gjenskaper 60 år gammel støpeteknikk i Høyblokken
Y-blokken og særlig Høyblokken er preget av integrert kunst – sandblåst inn i naturbetongen.
Høyblokken var et av 1950- og 60-årenes viktigste offentlige utsmykningsoppdrag, og en stor del av oppgaven ble gitt til fire yngre kunstnere som hadde gjort seg bemerket med abstrakte uttrykksformer, et kontroversielt fenomen i samtiden: Tore Haaland (f. 1918), Carl Nesjar (f. 1920), Inger Sitter (f. 1929) og Odd Tandberg (f. 1924). I tillegg ble det oppført veggarbeider basert på tegninger av Pablo Picasso og Kai Fjell. Arkitekten Erling Viksjø var selv interessert i samtidskunst og samarbeidet ved flere anledninger med billedkunstnere. Han sto selv for flere ornamenter og tegn i bygget.
Kunsten som er integrert i Y-blokken og Høyblokken er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som i siste instans har ansvaret for.
Kunsten i Y-blokken
I Y-blokken var det to integrerte kunstverk, begge basert på skisser av Pablo Picasso og sandblåst av Carl Nesjar. Det er verkene ”Fiskerne” på ytterveggen mot Akersgata, og ”Måken” i vestibylen. Y-blokken ble revet i 2020. "Fiskerne" og "Måken" er midlertidig plassert i tilpassede bokser på Johan Nygaardsvolds plass.
Statsbygg har i de ulike fasene av prosjekt nytt regjeringskvartal fått utarbeidet flere tekniske utredninger om flytting og midlertidig plassering av «Måken» og «Fiskerne».
- Les mer: Fakta: Flytting av kunsten - regjeringen.no
- Se Statsbyggs film om flyttingen (YouTube)
Det er ønskelig at begge kunstverkene i det nye regjeringskvartalet plasseres slik at de kan ses av publikum, og at «Måken» blir mer synlig og tilgjengelig i det nye regjeringskvartalet enn den har vært tidligere.
Statsbygg har i samarbeid med KORO vurdert hvor kunstverkene kan plasseres i det gjenoppbygde regjeringskvartalet. Seks kriterier er lagt til grunn: Eksponering (synlighet og tilgjengelighet for publikum), naturlig integrering (hensyn til dagslys og konsekvenser for arbeidsplasser, kulturminnevern), kontekstsensitivitet (opplevelsen av verket), materialsensitivitet (hvordan materialene i bygget påvirker kunstverket), samhandling med omgivelsene/byrommet og kostnader og fremdrift.
Kunsten i Høyblokken
Den integrerte kunsten fins i vestibylen og i trappeløpene, og på fasaden mot sør og nord. Bilder av noe av kunsten kan du se i Nasjonalmuseets brosjyre "Picasso-Oslo" (2 Mb, pdf) og på Nasjonalmuseets nettsider.
Pablo Picasso (1881-1973)
8. etasje sørvegg – Stranden
8. etasje nordvegg – Fiskerne
11. etasje sørvegg – Satyr og Faun
Kai Fjell (1907-1989)
Vestibylen
Tore Haaland (1918-2006)
12. etasje nord- og sørvegg
14. etasje nordvegg
Carl Nesjar (1920-2015)
Vestibylen, sammen med Inger Sitter. Skjult etter ombygging
2. etasje nordvegg (sammen med Inger Sitter)
4. etasje nord- og sørvegg
10. etasje nord- og sørvegg
13. etasje nord- og sørvegg
Inger Sitter (1929-2015)
Vestibylen, sammen med Nesjar. Skjult etter ombygging
2. etasje nordvegg (sammen med Carl Nesjar)
3. etasje nord- og sørvegg
6. etasje nord- og sørvegg
7. etasje nord- og sørvegg
Odd Tandberg (1924-2017)
5. etasje nord- og sørvegg
9. etasje nord- og sørvegg
Erling Viksjø (1910-1971)
14. etasje sørvegg
Alle utsmykninger på søyler og mindre veggflater
Piktogrammene på fasaden
Kilde: Nasjonalmuseet og Riksantikvaren 2013
Regjeringskvartalet består av følgende bygg:
- G-blokken – byggeår 1906. Akersgata 40. Arkitekt Henrik Bull.
- H-blokken – byggeår 1958. Akersgata 42. Arkitekt Erling Viksjø.
- Y-blokken – byggeår 1969. Akersgata 44. Arkitekt Erling Viksjø.
- S-blokken – byggeår 1978. Einar Gerhardsens plass 3. Viksjø arkitektkontor. Revet i 2015.
- Møllergata 17 – byggeår 1988. Einar Gerhardsens plass 1. Viksjø arkitektkontor. Revet i 2020.
- Møllergata 19 – byggeår 1866, ble en del av regjeringskvartalet i 1981.
- Grubbegata 1 – byggeår 1939, tatt i bruk av departementene i 1999.
- R4 – byggeår 1988. Einar Gerhardsens plass 1. Viksjø arkitektkontor. Revet i 2020
- R5 – byggeår 1996. Akersgata 57-63, Teatergata 2-4. Arkitekt Torstein Ramberg AS.
- R6 – byggeår 2012. Teatergata 9, Keysersgate 6-8. BA Arkitekter AS.
Regjeringskvartalet representerer en betydelig symbolverdi knyttet til fremveksten og utviklingen av statsmakten i det moderne Norge. Bygningene viser ulike epokers samfunnsmessige og arkitektoniske idealer, og skiftende planer og rammebetingelser.
Departementsbygningene ble vernevurdert i 2010 og behandlet som del av landsverneplanprosessen for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets eiendommer. Statsbygg har gjort en sammenstilling og oppsummering av verneforslagene i et eget dokument. Dokumentet inneholder detaljert informasjon om bygningene i regjeringskvartalet:
Det videre arbeidet med verneplan for departementsbygningene ble stillet i bero etter terrorangrepet 22. juli 2011. I 2014 besluttet regjeringen Solberg at Statsministerens kontor og alle departementene (unntatt Forsvarsdepartementet) skal samles i regjeringskvartalet, og at R4, S-blokka og Y-blokka rives for å gi plass til nye bygninger.
Les mer:
-
Slik skal Statsbygg sørge for at sosialdemokratiets høyborg blir ny
- Riksantikvarens utredning om verneverdi og ny bruk (oktober 2013)
- Finansdepartementets jubileumsbok da G-blokken fylte hundre år
- Eiendomshistorikk for regjeringskvartalet (pdf)
- Kunst i offentlige rom (KORO) sin rapport: "Kunsten i regjeringskvartalet - rehabiliteringsprosjekt etter 22. juli 2011
- Professor Elisabeth Seip: Regjeringskvartalet etter 22. juli 2011. En vurdering av arkitektur-, kulturminne- og minneverdi i den eksisterende bebyggelsen i regjeringskvartalet (januar 2012) (pdf)
- Riksantikvarens foreløpige antikvariske vurdering av Høyblokka og regjeringskvartalet etter 22. juli (januar 2012) (pdf)
- Bygningsvern og kunst. Referansedokument utarbeidet i forbindelse med konseptvalgsutredning om nytt regjeringskvartal (juni 2013) (pdf)
- Regjeringskvartalets historiske utvikling. Referansedokument utarbeidet i forbindelse med konseptvalgsutredning om nytt regjeringskvartal (juni 2013) (9 Mb, pdf)
- Picasso-Oslo. Kunst og arkitektur i regjeringskvartalet (Nasjonalmuseet og Riksantikvaren 2013) (pdf)
- Nasjonalmuseets nettutstilling om Erling Viksjø og Høyblokken
- Finn aktuelle bilder og utstillinger på Digitalt museum
- Empirekvartalet, Store norske leksikon