5 Hvitvaskingsregelverket og UNESCO-konvensjonen av 1970
Hensynet til å forebygge hvitvasking ivaretas i økende grad gjennom lov 1. juni 2018 nr. 23 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (hvitvaskingsloven). Det gjelder etter hvitvaskingsloven § 5 første ledd et forbud for «[f]orhandlere av gjenstander» mot å motta betaling i kontanter for beløp på 40 000 kroner eller mer. Beløpsgrensen i hvitvaskingsloven gjør ikke noe skille mellom handel med nye gjenstander og handel med brukte gjenstander.
Som en del av gjennomføringen av EUs femte hvitvaskingsdirektiv, pågår det et arbeid med å utvide hvitvaskingslovens virkeområde. Finansdepartementet har hatt på høring et forslag om å utvide lovens virkeområde til å omfatte visse aktører innen kunsthandel og fastsette en hjemmel for å føre tilsyn med disse.
I tillegg arbeides det i EU med å sluttføre en regelverkspakke på hvitvaskingsområdet som vil innebære å utvide hvitvaskingsregelverkets virkeområde til å omfatte flere forhandlere av verdigjenstander. Rådet for Den europeiske union skrev i en pressemelding 18. januar 2024 at Rådet og Parlamentet har oppnådd en foreløpig enighet om deler av antihvitvaskingspakken. I pressemeldingen ble det nevnt at andre sektorer som vil bli berørt av kundetiltak og rapporteringsplikter, er forhandlere av luksusvarer slik som edle metaller og edelstener samt juvelerer, urmakere og gullsmeder. Forhandlere av luksusbiler, fly og yachter samt kulturgjenstander (slik som kunstverk) vil også bli underlagt forpliktelser.
Norge har forpliktelser etter UNESCO-konvensjonen av 1970 om tiltak for å forby og forhindre ulovlig import og eksport av kulturgjenstander og ulovlig overføring av eiendomsrett til kulturgjenstander. UNESCO-konvensjonen artikkel 10 forplikter Norge til å:
«[…] sørge for at antikvitetshandlere har plikt til å føre et register over hver enkelt kulturgjenstands opprinnelse, leverandørens navn og adresse, en beskrivelse av hver gjenstand som selges og hvilket beløp som er betalt, og til å informere kjøperen av kulturgjenstanden om det eksportforbud en slik gjenstand kan være underlagt.»
Artikkel 10 ber videre om at medlemslandene har regelverk som gir straffereaksjoner eller administrative sanksjoner ved manglende oppfyllelse av protokollplikten.
Brukthandelsregelverket er ikke fastsatt for å ivareta Norges forpliktelser etter denne konvensjonen, men brukthandelforskriften § 10, om protokollplikt, vurderes som hjemmelen for at Norge i dag oppfyller forpliktelsene i artikkel 10 i konvensjonen. Tilsvarende bestemmelse har de siste årene blitt tatt inn i andre lands lovgivning.
Klima- og miljødepartementet har nedsatt et utvalg som arbeider med en lov som skal erstatte lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner (kulturminneloven). Utvalget skal ta stilling til om det vil være mest hensiktsmessig at bestemmelsene om utførsel og innførsel av kulturgjenstander og om tilbakelevering av slike gjenstander fastsettes i en egen lov. Utvalget skal levere utredningen innen 1. februar 2025.