Prop. 65 L (2017–2018)

Endringer i inndelingslova (nye fylkesnavn)

Til innholdsfortegnelse

5 Sammenslåing av Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune

5.1 Prosess, behandling og vedtak i fylkeskommunene

Fylkestingene i Hedmark og Oppland drøftet navn på det nye fylket i felles fylkestingsmøte 24. oktober 2017. I etterkant av dette møtet har begge fylkestingene fattet likelydende vedtak om navn.

Fylkestinget i Hedmark fattet 15. januar 2018 følgende vedtak:

Hedmark fylkesting foreslår at navnet på den nye fylkeskommunen blir Innlandet fylkeskommune.

Fylkestinget i Oppland fattet 15. januar 2018 følgende vedtak:

Fylkestinget i Oppland foreslår at navnet på den nye fylkeskommunen blir Innlandet fylkeskommune.

5.2 Språkrådets uttalelse

Departementet viser til Språkrådets uttalelse av 16. november 2017:

Vi viser til henvendelsen 6. november der vi blir bedt om å vurdere flere forslag til nytt fylkesnavn når Hedmark og Oppland skal slås sammen. Dette er kort tid for å kunne gi ei grundig utgreiing, men vi mener at Opplanda peker seg ut som en særlig god navnekandidat. Eidsiva eller Eidsivafylke kan også være en mulig kandidat, det samme med dobbeltnavnet Hedmark og Oppland. Vi har samrådd oss med stedsnavnkonsulentene for Østlandet og Agderfylkene i denne saken.
Opplanda, Opplandene, Opplandet
Opplanda, som i utgangspunktet betyr «de øvre landa / den øvre regionen», peker seg ut som en opplagt kandidat til nytt fylkesnavn for dagens to fylker Hedmark og Oppland. Det har solid historisk grunnlag. Det var et vanlig navn i middelalderen og tidligere, og i forma Oplandene ble det også brukt godt inn i dansketida. Lokalhistoriewikis artikkel om Opplanda gir et godt bilde av historikken og utstrekninga for området: «Opplanda […] var en del av Eidsivatingets krets, og omfattet de tre fylkene Raumafylke, Heinafylke og Hadafylke. I tillegg ble Østerdalene og Gudbrandsdalen regnet med til Opplanda.» Hedmark er historisk knytta til den sørlige delen av dagens Hedmark fylke.
I det gammalnorske Upplǫnd er lǫnd flertallsform av land, noe som ikke kommer fram med land i moderne norsk. Dette taler for å bruke Opplanda nettopp i bestemt form flertall, også for i dagens situasjon å vise at det er snakk om flere områder. Ei entallsform som Opplandet vil ikke ha den historiske referansen, og gir heller ikke samme konnotasjoner som flertallsforma. Oppland aleine er ikke nevnt i forespørselen, og dette navnet knytter seg i dag til det eksisterende fylket. Sjøl om Opplanda i dansketida var skrevet Oplandene, er det varianten -landa som vil være i samsvar med reglene i stedsnavnloven om at skrivemåten av stedsnavn skal være i samsvar med rettskrivinga og nedarva uttale. Varianten landa har solid dialektgrunnlag i dagens to fylker, og det er rettskrivingsform på både bokmål og nynorsk.
Eidsiva
Eidsiva eller Eidsivafylke ville som navn ha vært en god parallell til et eventuelt Gula eller Gulafylke. Det ville i så fall ha vært en fordel å se de to navna i sammenheng. Eidsivatinget, som skal ha blitt oppretta av kong Olav Haraldsson (den hellige), omfatta nettopp de historiske Opplanda. Også dagens Eidsivating lagmannsrett omfatter disse områdene, der Romeriks-kommunene er med.
Innlandet, Østlandet
Vi er klar over at Innlandet de siste tiåra er tatt i bruk i flere sammenhenger som gjelder Hedmark og Oppland. Som inndelingsnavn vil det likevel være helt nytt, og vi mener den allmenne betydninga av ordet innland, «den indre delen av et område», taler imot å etablere det som fylkesnavn. Rett nok er Hedmark og Oppland de eneste innlandsfylkene i Norge, men innland og innlandet blir brukt om indre områder i hele landet, og om innlandsområder andre steder på jorda. (For eksempel har den grønlandske innlandsisen ingenting med Hedmark og Oppland å gjøre.)
Språkrådet mener at Vestlandet ikke bør brukes når to av fire vestlandsfylker slår seg sammen, fordi store deler av det eksisterende Vestlandet og flertallet av vestlendingene da ikke vil være en del av storfylket med dette navnet. Østlandet brukt om bare Hedmark og Oppland ville ha vært enda mer misvisende, siden seks av østlandsfylkene ikke er med i denne sammenslåinga.
Hedmark og Oppland eller Oppland og Hedmark
Etter vårt syn bør det også være mulig å videreføre dagens fylkesnavn som dobbeltnavn, slik vi nå har i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Det bør i så fall være binding med og, ikke med bindestrek. De to navna er like lange, slik at uttaleforhold ikke taler særlig for én spesiell rekkefølge. Alfabetisk rekkefølge vil sjølsagt gi Hedmark og Oppland.

5.3 Departementets vurdering

Departementet viser til at begge fylkestingene er enige om navnet Innlandet. Språkrådets primære kandidat til nytt navn er Opplanda og subsidiært Eidsiva. Når det gjelder Innlandet viser Språkrådet til at navnet de siste tiårene har blitt brukt i flere sammenhenger, men at det er nytt som et offisielt inndelingsnavn. Språkrådet mener imidlertid at navnet også har en allmenn betydning som beskrivelse av den indre delen av et område og foretrekker derfor ikke dette navnet. Departementet kan ikke se at dette er noe vesentlig argument mot fylkeskommunenes navneønske, og mener det derfor bør legges avgjørende vekt på hensynet til det fylkeskommunale selvstyret. Departementet foreslår derfor at navnet på den nye fylkeskommunen blir Innlandet.

Til forsiden