3 Innovasjon Norge – rapportering på ordninger uten årlige bevilgninger
Såkornfond
Gjennom flere runder er det opprettet statlig delfinansierte såkornfond. Senest i statsbudsjettet for 2016 ble det bevilget midler til statlig deltakelse i et nytt landsdekkende såkornfond i Agder/Telemark. Felles for såkornfondene er at de skal bidra til framveksten av flere innovative vekstbedrifter, ved å investere i bedrifter i tidlig fase.
Distriktsrettede fond opprettet i 2006
Det langsiktige målet med den distriktsrettede såkornordningen er å tilføre kunnskapsbedrifter med stort vekstpotensial lokalisert i næringssvake områder en blanding av tålmodig egenkapital og relevant kompetanse. Kommitert kapital under ordningen var 1 mrd. kroner, hvorav 643 mill. kroner var i form av lån fra staten. Ordningen skiller seg vesentlig fra de øvrige såkornfondsordningene ved at fondene kan investere i de fleste små- og mellomstore bedrifter.
Det er opprettet fem distriktsrettede såkornfond. Fondene er lokalisert i Tromsø, Bodø, Førde og to i Namsos. Gjenværende kapital i fondene er reservert for oppfølgingsinvesteringer i allerede investerte selskaper. For disse fondene var det ved utgangen av 2015 gjort tapsavsetninger ut over tapsfond på hovedstol på 7,5 mill. kroner, i tillegg til tapsavsetninger for 29,3 mill. kroner på renter. Fondene har til og med 2015 forskuddsinnbetalt til sammen om lag 28,5 mill. kroner av hovedstol på statens lån.
Landsdekkende fond opprettet i 2006
Det langsiktige målet med den landsdekkende såkornkapitalordningen er gjennom økt tilgang på kompetent kapital og kompetanse å støtte etablering av innovative, konkurransedyktige vekstforetak. Kommitert kapital under ordningen var 1,3 mrd. kroner, hvorav om lag 50 pst. i ansvarlig lån fra staten.
Fondene er lokalisert til Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Gjenværende kapital i fondene er forbeholdt for oppfølgingsinvesteringer i allerede investerte selskaper. For disse fondene var det ved utgangen av 2015 gjort en tapsavsetning ut over tapsfond på hovedstol på 36 mill. kroner, i tillegg til tapsavsetninger for 67,9 mill. kroner på renter. Fondene har til og med 2015 forskuddsinnbetalt til sammen om lag 94,9 mill. kroner av hovedstol på statens lån. I tillegg til den kapitalen som er skutt direkte inn i hvert enkelt fond, har både de landsdekkende og distriktsrettede fondene bidratt til å utløse privat kapital i form av egenkapital og lån. Det har også vært et nært samspill mellom ordningene.
Landsdekkende fond opprettet fra 2014
Fondene som ble etablert i Trondheim og Oslo i 2014, skal investere i såkorn- og oppstartsfasene, med mulighet for at investerte midler også kan brukes til internasjonaliserings- og omstillingsprosesser i bedriftene. Fondets totale kapitalbase er i overkant av 1 mrd. kroner, hvorav 500 mill. kroner tilføres fra staten som egenkapital. Begge fondene er i en oppstartsfase og hadde ved utgangen av 2015 gjort ni investeringer.
I statsbudsjettet for 2015 ble det bevilget 300 mill. kroner til statens investeringskapital i to nye såkornfond på minimum 300 mill. kroner hver. Fondene skal lokaliseres i Bergen og Nord-Norge, og forvaltere ble valgt etter konkurranse i november 2015. De første investeringene forventes gjort i 2016.
I statsbudsjettet for 2016 ble det bevilget midler til statlig deltakelse i et nytt landsdekkende såkornfond på 300 mill. kroner. Staten skal tilføre 150 mill. kroner til fondet som egenkapital, og investorer må stille med samme beløp. Fondet skal lokaliseres i Agder/Telemark, og forvalter ble valgt etter konkurranse i juni 2016. De første investeringene forventes gjort i 2017.
Fond for Nordvest-Russland og Øst-Europa
De to investeringsfondene for henholdsvis Nordvest-Russland og Øst-Europa skal investere i aksjekapital og tilby ansvarlige lån til prosjekter hvor norske bedrifter samarbeider med bedrifter i fondenes dekningsområder. Formålet med investeringsfondene og Tilskuddsfond for Nordvest-Russland er å bidra til å fremme næringsutvikling og å styrke norske bedrifters konkurranseevne og verdiskaping gjennom deltakelse i kommersielle investeringsprosjekter med statlig investeringskapital. Investeringsfond for Nordvest-Russland og Tilskuddsfond for næringssamarbeid med Nordvest-Russland dekker fylkene Murmansk og Arkhangelsk, det autonome området Nenets og republikken Karelen, mens Investeringsfond for Øst-Europa omfatter Russland, Hviterussland, Ukraina, øvrige eks-Sovjet-land og østeuropeiske stater som ikke er medlemmer av EU. Resultatet for begge fond var positivt i 2015, med 5,9 mill. kroner for Nordvest-Russlandfondet og 1,9 mill. kroner for Øst-Europafondet, i alt 7,8 mill. kroner. Til sammenligning var resultatet i 2014 underskudd på i alt 6,8 mill. kroner. Overskuddet i 2015 skyldes to vellykkede salg av selskaper og utbytte på tre investeringer. Resultatet for fondene har de senere årene vært preget av lave renteinntekter på fondskapitalinnskuddene i Norges Bank.
Investeringsfond for Nordvest-Russland
Investeringsfondet ble opprettet i 1996 med en ramme på 150 mill. kroner. Innovasjon Norge mottok to søknader i 2015, mot fire i 2014 og seks i 2013. Det ble ikke tatt investeringsbeslutninger i 2015. Totalt har det vært foretatt 13 investeringer i fondets løpetid, og samlet utbetalt beløp til disse er 61,5 mill. kroner. Det gjenstår tre aktive investeringer. Årsresultatet for fondet var positivt med 5,9 mill. kroner. Aktiviteten i fondet er preget av den vanskelige økonomiske situasjonen i Russland og av politiske forhold fondet ikke har kontroll over. De restriktive tiltakene overfor Russland som følge av den folkerettsstridige anneksjonen av Krim har hatt stor innvirkning på én investering i porteføljen, et selskap som eksporterte fisk til Russland. For øvrig har påvirkningen av de restriktive tiltakene på fondets investeringer vært marginal.
Tilskuddsfond for næringssamarbeid med Nordvest-Russland
Tilskuddsfondet ble opprettet i 1996 med en engangsbevilgning på 30 mill. kroner for å styrke samarbeidet mellom norske og russiske bedrifter i Nordvest-Russland. Fondet skal nyttes til å støtte utredninger, planlegging og tilrettelegging av kommersielle prosjekter av betydning for videreutvikling av næringssamarbeidet med Nordvest-Russland. Det ble i 2015 gitt ett tilsagn om støtte fra fondet. Siden opprettelsen er det blitt gitt 115 tilsagn. Bedrifter i Sør-Varanger har mottatt støtte til 18 forprosjekter for til sammen 5,38 mill. kroner. Per 31. desember 2015 utgjorde disponible midler i fondet 6,456 mill. kroner.
Investeringsfond for Øst-Europa
Investeringsfondet ble opprettet i 1997 med en ramme på 70 mill. kroner. Fondet ble i 2000 tilført ytterligere 50 mill. kroner slik at investeringsmidlene totalt utgjør 120 mill. kroner. Innovasjon Norge mottok 10 søknader i 2015, mot 22 i 2014 og 31 i 2013. Det ble foretatt én investeringsbeslutning i 2015. Det er til sammen foretatt 23 investeringer i fondets levetid, og samlet utbetaling er 107 mill. kroner. Det gjenstår ni aktive investeringer. Årsresultatet for fondet i 2015 var positivt med 1,9 mill. kroner.
Evaluering av investeringsfondene
På oppdrag fra Innovasjon Norge evaluerte konsulentselskapet Menon fondene i 2015. Evalueringen omfattet fondenes måloppnåelse, virkning, resultat og effekter, samt ulike sider ved utforming av dem, rammevilkårene, organiseringen og praktiseringen. Hovedkonklusjonene i evalueringsrapporten er at Nordvest-Russland-fondet framstår som ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, mens Øst-Europa-fondet er på kanten til å være det. Evalueringsrapportens funn og anbefalinger har vært til vurdering i Innovasjon Norge, som har fremmet forslag til departementet om endringer i fondenes virkemåte og organisering. Innovasjon Norges forslag er til behandling i departementet.