3 Konsultasjoner med Sametinget
Avtale om prosedyrer for konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget ble underskrevet av kommunal- og regionalministeren og sametingspresidenten 11. mai 2005. Avtalen ble godkjent av Sametinget 1. juni 2005. Ved kongelig resolusjon 1. juli 2005 ble det stadfestet at de avtalte prosedyrene skal gjelde for hele statsforvaltningen. Bakgrunnen for fastsettelsen av konsultasjonsprosedyrene er urfolks rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Denne retten er nedfelt i ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater, artikkel 6. Konsultasjonsprosedyrene gjelder i saker som vil kunne påvirke samiske interesser direkte. Etter departementets vurdering faller valgordning ved sametingsvalg klart innenfor de saker det skal konsulteres om. Revisjon av Sametingets egen valgordning er en lovsak hvor det er naturlig og hensiktsmessig at Sametinget har betydelig innflytelse.
Det har vært avholdt ett konsultasjonsmøte på politisk nivå. I tillegg har det vært jevnlig kontakt på administrativt nivå. Departementet har gitt Sametinget tilgang på materiale og utkast til lovtekst. Sametinget har spilt inn posisjonsnotat som respons på utkastene. Under konsultasjonen ble det fokusert på de lovendringsforslagene hvor departementet og Sametinget hadde ulike posisjoner.
Partene har hatt et godt utgangspunkt for konsultasjonsprosessen gjennom Selle-utvalgets rapport, Sametingets lovforslag med vurderinger og departementets materiale og utkast til lovtekst. Arbeidsformen har vært preget av åpenhet og gitt godt grunnlag for diskusjoner om endringer og justeringer. Dette har bidratt til at partene effektivt har oppnådd enighet gjennom konsultasjonene.
Sametinget har framhevet at utformingen av ordningen for valg til samenes eget folkevalgte organ klart er en sak som naturlig faller inn under samenes rett til selvbestemmelse. Sametingets valgordning er i særlig grad et spørsmål som handler om samiske forhold og utvikling av egne representative institusjoner. Sametinget har lagt vesentlig vekt på at retten til selvbestemmelse må innebære at Sametinget må ha stor innflytelse på prosessen med å utforme lovbestemmelser som gjelder valgordningen, og at det i denne typen sak er særlig viktig å søke å oppnå enighet.
Under konsultasjonsprosessen ble det enighet om at noen problemstillinger knyttet til praktiske forhold må løses i det påfølgende forskriftsarbeidet. Sametinget vil bli konsultert i forskriftsarbeidet.