6 Overordnende prinsipper for arealbruk til havs
Regjeringens prinsipper for arealbruk til havs skal bidra til økt forutsigbarhet for alle brukerne av havet, og danne grunnlag for sameksistens i norske havområder. Prinsippene for arealbruk til havs erstatter ikke prinsipper som følger av gjeldende regelverk.
Gjeldende sektorregelverk skal fortsatt være hovedpilaren for styring av arealbruk til havs, og vil sammen med forvaltningsplanene for havområdene bidra til bærekraftig havforvaltning. De overordnede prinsippene for arealbruk til havs skal bidra til styrket samordning på tvers av sektorene, og samtidig sørge for at etablerte næringer ikke fortrenges og at verdifull natur ivaretas.
Regjeringen vil legge følgende ti overordnede prinsipper til grunn ved prosesser og beslutninger om arealbruk til havs:
Legge til rette for effektiv arealbruk
Arealene skal utnyttes slik at det bidrar til størst mulig samlet nytte for samfunnet. Det skal ikke beslaglegges mer areal enn nødvendig og det oppfordres til flerbruk av areal. Et premiss for effektiv utnyttelse er at arealet er godt egnet for det aktuelle formålet.
Hensynta marin natur
Marin natur skal tas hensyn til ved beslutninger om arealbruk i havområdene. Påvirkning på miljøet som følge av arealbruk til havs skal vurderes ut fra den samlede belastning som marine arter og økosystemer vil bli utsatt for.
Hensynta fiskeriene
Viktige gyte-, oppvekst- og vandringsområder og sentrale fiskefelt skal tas hensyn til ved beslutninger om ny næringsvirksomhet til havs.
Legge til rette for havnæringer i alle havområder
Ved prosesser som kan lede frem til åpning av areal for næringsvirksomhet er ingen havområder utelukket, og det bør i utgangspunktet vurderes områder i både Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Hvilke havområder som vurderes, avklares i den enkelte prosess ut fra forholdsmessighet og effektiv ressursbruk.
Legge til grunn et helhetlig og oppdatert kunnskapsgrunnlag
Beslutninger om arealbruk til havs skal fortsatt bygge på oppdatert kunnskap om de marine økosystemene, hvordan et tiltak påvirker disse, og hvordan et tiltak påvirker annen bruk av arealet. Kunnskap for å kunne vurdere den samfunnsøkonomiske nytten skal også legges til grunn. Krav til kunnskapsgrunnlag bør, for å sikre effektivitet, stå i et rimelig forhold til arealbrukens karakter og omfang.
Sørge for tidlig avklaring av mulige arealkonflikter
Relevante myndigheter skal involveres så tidlig som mulig i statlige beslutningsprosesser om bruk av areal. For aktivitet som kan medføre langsiktig arealbruk er kartlegging av mulig konfliktpotensial særlig viktig.
Sikre at berørte interesser blir involvert i statlige arealprosesser
Statlige myndigheter skal sikre at berørte interessenter blir involvert gjennom åpne, samordnede og forutsigbare prosesser.
Legge til rette for grønn omstilling
Det bør blant annet legges til rette for arealbruk som stimulerer til teknologisk utvikling og grønn omstilling ved for eksempel å redusere klimagassutslipp, binde karbon, produsere fornybar energi eller fornybare ressurser.
Sikre innsamling og deling av relevante data
Næringsaktører som får tildelt rettigheter til areal til havs kan pålegges å samle inn og dele relevante data. Etablerte standarder for datahåndtering skal fortrinnsvis benyttes. Ved deling av data skal nasjonal sikkerhet, konfidensialitetsforpliktelser, konkurransemessige forhold og immaterielle rettigheter ivaretas.
Hensynta sameksistens gjennom hele livssyklusen
Sameksistens med andre næringer og formål, og minst mulig negativ påvirkning på marin natur skal ivaretas gjennom hele livssyklusen. Etter avsluttet aktivitet bør areal i størst mulig grad etterlates i samme stand som før aktiviteten startet.
De overordnede prinsippene for arealbruk til havs vil være sentrale for å legge til rette for sameksistens og forutsigbarhet. For å gjennomføre en forvaltning i tråd med prinsippene for arealbruk vil regjeringen iverksette noen tiltak.
Regjeringen vil:
- gjennomgå dagens regelverk for å vurdere uhensiktsmessige hindringer for flerbruk av areal til havs
- fortsette forskning og kunnskapsutvikling relatert til havet, herunder kunnskap om hvordan klimaendringer vil kunne påvirke havnæringene og grunnlaget for sameksistens
- utrede krav til innsamling og deling av data for næringsaktører som får tildelt rettigheter til areal til havs. Ved deling av data skal nasjonal sikkerhet, konfidensialitetsforpliktelser, konkurransemessige forhold og immaterielle rettigheter ivaretas.
- legge til rette for tilgang på relevante data fra forskning, forvaltning og næringsaktører og tilgjengeliggjøre disse gjennom åpne og tilgjengelige kanaler
- etablere forum for sameksistens til havs mellom myndigheter og nærings- og andre interessegrupper