1 Om stortingsmeldinga
Kort fortalt
I dette kapitlet får du lese om hvorfor regjeringa lagde denne stortingsmeldinga:
- Regjeringa vil at personer med utviklingshemming skal få rettighetene sine.
- Regjeringa vil høre på personer med utviklingshemming.
- Regjeringa hadde et seminar der personer med funksjonshemming kunne fortelle om hva som var viktig for dem.
Politikken handler om at alle skal bli sett og hørt
Regjeringa vil at alle skal bli inkludert i samfunnet. Da må politikken gjelde for alle, også for personer med utviklingshemming. Politikken skal sørge for at personer med utviklingshemming kan leve like gode liv som alle andre. Den skal også sikre menneskerettighetene deres.
Menneskerettighetene er viktige i alle delene av samfunnet. Politikken for personer med utviklingshemming må derfor dekke alle områdene i samfunnet, som helse, arbeid og privatliv.
Alle mennesker er forskjellige og trenger forskjellig hjelp. Regjeringa vil at alle skal få den hjelpen de trenger. Da kan de leve gode liv og bruke tiden sin på en god måte. Det er også det beste for samfunnet.
Politikken som handler om personer med funksjonsnedsettelse, bygger på en FN-konvensjon. FN-konvensjonen handler om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne og kalles CRPD. Vi trenger ekstra oppmerksomhet på rettighetene til personer med utviklingshemming. Denne stortingsmeldinga er en måte å skape denne oppmerksomheten på.
Hva er målet med stortingsmeldinga?
Stortingsmeldinga skal forklare hvilke rettigheter personer med utviklingshemming har. Den skal også forklare hva som fungerer godt og dårlig i dag. Når Stortinget vet dette, kan de lage ny politikk eller nye tjenester. De kan også sørge for at alle tilbudene til personer med utviklingshemming fungerer bedre sammen.
Personer og organisasjoner kan også bruke denne stortingsmeldinga. De kan bruke den til å fortelle personene som hjelper dem, hva de vil, og hva de har rett på. Stortingsmeldinga skal hjelpe til sånn at personer med utviklingshemming får de samme rettighetene og mulighetene som alle andre. Regjeringa vil at rettighetene skal stå klart og tydelig i loven.
Hva er rettigheter og menneskerettigheter?
En rettighet er noe man har krav på. Man har for eksempel rett til å få helsehjelpen man trenger.
En menneskerettighet er noe alle i hele verden har krav på uansett hvem de er, og hvor de bor. Ingen kan miste menneskerettighetene sine. Det er heller ikke mulig å gi dem fra seg. Et eksempel på en menneskerettighet er retten til å si meningen sin.
Hvordan ble stortingsmeldinga laget?
I FN-konvensjonen CRPD står det at personer med funksjonsnedsettelser skal bli spurt om saker som gjelder dem. De skal også få være med å bestemme i disse sakene. Personer med utviklingshemming og representantene deres har derfor kommet med innspill til denne stortingsmeldinga.
Regjeringa samarbeidet med Bufdir (Bufdir står for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) og Stiftelsen SOR. De inviterte 16 personer med utviklingshemming til et seminar. Seminaret ble holdt høsten 2019 og handlet om menneskerettigheter. På seminaret kunne deltakerne fortelle om ting de var opptatt av. De fortalte om blant annet helse, skole og arbeid. De fortalte det direkte til kultur- og likestillingsministeren. I 2019 var det Trine Skei Grande.
Regjeringa vil ha flere seminarer
Regjeringa vil at personer med utviklingshemming skal få være med å bestemme. Derfor vil regjeringa ha flere slike seminarer i framtiden. Regjeringa vil prate med både personer med utviklingshemming og organisasjoner som jobber for interessene deres. Organisasjonene kan ofte gjøre en god jobb for å sikre rettighetene til medlemmene sine.