5 Økonomiske og administrative konsekvenser
Den administrative oppfølgingen av den bilaterale avtalen med IMF vil skje i Norges Bank. Trekk under avtalen vil kreve omplasseringer av Norges Banks valutareserver, som i dag utgjør om lag 250 mrd. kroner. Avtalens bestemmelser om en grense for ukentlige trekk ivaretar hensynet til effektiv forvaltning av valutareservene. De rent administrative kostnadene knyttet til å følge opp lån til IMF anslår Norges Bank vil være av om lag samme størrelse som kostnadene knyttet til oppfølging av andre plasseringer av valutareservene.
Avtalen vil utvide IMFs trekkadgang i Norges Bank betydelig. Per i dag stiller Norge lånemidler tilsvarende noe under 20 mrd. kroner til disposisjon for IMF gjennom den ordinære kvoten, og den eksisterende NAB-avtalen gir IMF en ytterligere trekkerettighet på nær 4 mrd. kroner. Den nye avtalen vil altså bety at IMFs trekkadgang mer enn dobles.
Som for andre lån til IMF, vil avkastningen på trukne beløp være SDR-renten. Den er en sammenveiing av kortsiktig statspapirrenter i amerikanske dollar, euro, britiske pund og japanske yen. For avtaleperioden sett under ett mener Norges Bank at det må påregnes at avkastningen på lån til IMF i gjennomsnitt kan bli noe lavere enn det banken ellers kunne oppnådd. I den grad avtalen påvirker Norges Banks overskudd, vil det påvirke overføringene fra Norges Bank til statskassen med et tidsetterslep.