6 Vurdering
Vekst og velferd i Norge er nært knyttet til utviklingen i Europa, og Norge deler mange næringspolitiske målsettinger og utfordringer med EU. Regjeringen legger vekt på innovasjon og nyskaping for å legge til rette for morgendagens næringsliv og arbeidsplasser. Næringslivet vil møte nye utfordringer i årene som kommer. Endringstakten øker, og kravene til omstilling blir stadig større. Globaliseringen innebærer at større deler av næringslivet blir utsatt for internasjonal konkurranse.
Deltakelse i CIP vil være et ledd i regjeringens satsing på å legge til rette for innovasjon og økt konkurranseevne i norsk næringsliv, og for fornying av offentlig sektor. Gjennom CIP vil norske bedrifter få bedre tilgang til markeder og samarbeidsprosjekter i Europa, og muligheter for økt tilførsel av kapital. Deltakelse i CIP vil supplere og gi merverdi til deltakelse i EUs sjuende rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling. Gjennom CIP vil norske miljøer i alle deler av landet få adgang til europeiske samarbeidsprosjekter og markeder, og dermed muligheter for å bygge nettverk, utveksle kunnskap og erfaringer, og samarbeide med andre europeiske miljøer.
Gjennom deltakelse i CIP-programmet åpnes det for at EØS/EFTA-siden kan bidra med eksperter som kan arbeide i Kommisjonen med gjennomføringen av programmet. Det er etter forhandlinger oppnådd enighet om ni slike stillinger, hvorav åtte av disse videreføres fra tidligere programmer, med tre eksperter på hver av de tre satsingsområdene. Dette sikrer tilgang til sentrale nettverk, tidlig informasjon og deltakelse i utformingen av nye policyinitiativ fra Kommisjonen. Dette er i tråd med Regjeringens aktive europapolitikk.
Norske aktører får også tilgang til de finansielle instrumentene under det europeiske investeringsfond og de europeiske informasjonsnettverkene Innovation Relay Centre (IRC) og Euro Info Centre (EIC) som bistår bedriftene med informasjon om det indre markedet og deltakelse i EU-programmer. Gjennom EIC nettverket har norske bedrifter fått muligheter til å påvirke regelverksutvikling i EU, ved å gi innspill i høringsrunder. Innspillene har blitt koordinert og oversendt Europakommisjonen av EIC-nettverket. Europakommisjonen har uttalt at disse innspillene er verdifulle, og at EIC-nettverket har en viktig rolle i å fungere som bindeledd til næringslivet. Nettverket bidrar også med støtte til bedrifter som ønsker å eksportere til eller etablere seg på det europeiske markedet. Blant annet arrangeres møteplasser mellom norske og europeiske bedrifter for å tilrettelegge for økt samarbeid på tvers av landegrenser.
På det IKT-politiske området vil CIP utgjøre hoveddelen av Norges samarbeid med EU. Programmet vil være EUs viktigste arena for utforming av IKT-politikk i programperioden, blant annet knyttet til oppfølging av St.meld. nr. 17 (2006–2007) «Eit informasjonssamfunn for alle» og EUs strategiske plan for informasjonssamfunnet, i2010.
Gjennom programmet Intelligent Energy Europe (IEE) har Norge samarbeidet med EU om energieffektivisering og fornybar energi i en tiårsperiode. Prosjektene gir norske kompetansemiljøer muligheter til å delta som likeverdige partnere i sentrale europeiske faglige nettverk på områdene fornybar energi og energieffektivisering. Deltakelse i IEE-programmet er viktig for å kunne følge den faglige diskusjon om valg av virkemiddelbruk og lovgivning på EØS-relevante deler av energiområdet. Gjennom deltakelse i programmet får norske miljøer anledning til å delta i diskusjoner rundt slike problemstillinger på et tidlig stadium av politikk- og regelverksutviklingen. Temaområdene i IEE-programmet utgjør også en sentral del av den etablerte energidialogen mellom Norge og EU. Den europeiske satsning innen bærekraftig energi gjennom CIP vil være utfyllende til Regjeringens egen nasjonale satsing innen dette feltet.
CIP vil gjøres kjent i Norge gjennom ett eller flere nasjonale kontaktpunkter. Et nasjonalt kontaktpunkt er en bedrift eller organisasjon som, på vegne av de berørte departementene, mobiliserer og informerer aktuelle norske miljøer om mulighetene til å søke prosjektmidler og etablere nettverk gjennom CIP. Kontaktpunktene skal også bistå aktørene med blant annet informasjon om programmet, partnersøk og veiledning i søknadsarbeidet.