1 Bakgrunn
EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (Competitiveness and Innovation Programme, CIP), ble formelt vedtatt i EU 24. oktober 2006 gjennom europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1639/2006/EF.
Programmet er åpent for deltakelse fra EØS/EFTA-statene, gjennom EØS-avtalens del VI, samarbeid utenfor de fire friheter, protokoll 31. EØS-komiteen må beslutte en innlemmelse av programmet i protokoll 31, artikkel 2, 7 og 14, for at EØS/EFTA-statene skal kunne delta i CIP.
CIP samler og viderefører en rekke tidligere programmer og aktiviteter med økt konkurranseevne og innovasjon i Europa som formål. Norge har deltatt i flere av disse:
EUs program for næringsliv og entreprenørskap (Multiannual Programme, 2001–2006), herunder «Euro Info Center-nettverket» (EIC) og nettverket «Innovation Relay Centre» (IRC).
EIC-nettverket er etablert av Europakommisjonen for å veilede europeiske små og mellomstore bedrifter om markedsmuligheter i Europa, EUs indre marked og muligheter for deltakelse i EUs programmer. Nettverket består i dag av ca. 300 kontorer over hele Europa, og koordineres av Europakommisjonen. I Norge er det fem EIC-kontorer, ett i hver landsdel. IRC-nettverket gir veiledning til bedrifter og forskningsmiljøer om teknologisamarbeid med europeiske partnere, blant annet når det gjelder lisensavtaler, opphavsrettspørsmål, teknologioverføring og finansieringsmuligheter. Dette europeiske nettverket består av om lag 250 samarbeidsorganisasjoner i 30 europeiske stater. Det norske IRC-nettverket består av fire forskningsmiljøer, som er lokalisert i Bergen, Stavanger, Tromsø og Ås.
Det tematiske området «Research and Innovation» i EUs 6. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling.
EUs program for å fremme utvikling og bruk av europeisk digitalt innhold i en flerspråklig sammenheng, «eContentplus» (2005–2008). Etter programperiodens utløp, vil disse aktivitetene foregå innenfor rammen av CIP.
Programmet «Monitoring of eEurope» (Modinis, 2003–2006), som var innrettet mot overvåkning av deltakerstatenes gjennomføring av handlingsplanen eEurope, spredning av god praksis på informasjonssamfunnsområdet, og styrking av nettverks- og informasjonssikkerheten i Europa.
Programmet «Deploying Transeuropean eServices for all» (eTEN, 2003–2006). eTEN støttet utviklingen av paneuropeiske elektroniske tjenester for offentlig forvaltning i deltakerstaten, blant annet på områdene eGovernment, bruk av elektroniske tjenester i helsesektoren, e-læring og bruk av informasjons – og kommunikasjonsteknologi (IKT) for å skape et inkluderende informasjonssamfunn og IKT-sikkerhet.
«Intelligent Energy Europe» (IEE, 2003–2006). Programmets mål var å fremme bærekraftig utvikling innen energiområdet i Europa, med spesiell fokus på fornybar energi og energieffektivisering.
Deltakelse i CIP innebærer økonomiske forpliktelser for Norge over flere år. Stortingets samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen er derfor nødvendig, jf. Grunnlovens § 26, annet ledd. For at Norge og de øvrige EØS/EFTA-statene skal kunne delta i programmet så tidlig som mulig, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det treffes beslutning i EØS-komiteen. Beslutning i EØS-komiteen er ventet tidligst 27. april 2007.
Utkast til beslutning i EØS-komiteen og Europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1639/2006/EF i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.