St.prp nr. 1 Tillegg nr. 8 (1996-97)

FOR BUDSJETTERMINEN 1997 Om endringer i bevilgningen under forsvarsbudsjettet for 1997 i forbindelse med norsk deltakelse i en NATO-ledet post-IFOR styrke i Bosnia-Hercegovina

Til innholdsfortegnelse

4 NORSKE BIDRAG TIL EN POST-IFOR STYRKE

Det legges opp til at en norsk militær deltakelse i en ny NATO-ledet stabiliseringsstyrke i Bosnia-Hercegovina vil bli mindre enn dagens IFOR-deltakelse. Gjennom 1996 har Norge bidratt med omkring 1000 personell til IFOR. Et fortsatt norsk bidrag i 1997 vil ligge i overkant av 700 personell, og få en endret sammensetning og dermed til dels også noe andre oppgaver. Hovedtyngden av det norske bidraget vil bli videreført innenfor rammen av en redusert nordisk-polsk brigade på omkring 2500 personell, og innenfor rammen av en overordnet amerikansk divisjonsstruktur. Det forventes at brigaden vil ha samme geografiske ansvarsområde som i dagens IFOR-operasjon. Den amerikanske divisjonen vil fortsatt støtte den nordisk-polske brigaden (med bl a helikoptre og artilleri). I tillegg har USA allerede tatt over sykehustjenestene for brigaden fra Norge og vil ta over ansvaret for kommunikasjonene i brigaden fra Danmark.

Mer konkret legges det opp til en norsk deltakelse etter følgende linjer:

  • Sykehuset er som nevnt trukket hjem, men det opprettholdes kapasitet til medisinsk evakuering på bakken og annen sanitetsstøtte.

  • Store deler av logistikkbataljonen trekkes hjem, men det opprettholdes nødvendige logistikkledd til å håndtere en ny logistikkorganisasjon.

  • Deltakelse av tre infanterikompanier, herunder to i brigadens område tilknyttet en redusert norsk bataljon og ett til vakt og sikring ved et nytt felleshovedkvarter for den internasjonale styrken i Sarajevo. SACEUR har anmodet Norge direkte om å bidra med sistnevnte kompani, som planlegges tatt fra Telemark-bataljon.

  • Videre vil det være nødvendig med personell til ulike staber og hovedkvarter både i brigaden og i etterfølgerstyrken mer generelt, og også MP til den felles MP-styrken i brigaden.

  • Det vil opprettholdes et nasjonalt støtteelement som skal ivareta interessene for norske styrker i hele Bosnia.

  • De to C-130 (Herkules) som er stasjonert i Rimini, blir trukket hjem i forbindelse med overgangen til en ny operasjon. Det vil imidlertid kunne være aktuelt å beholde ledelseselementet i Rimini noe lenger dersom NATO skulle ha behov for det.

  • Norge vil få sjefsstillingen i den nordisk-polske brigaden i første periode.

Kompaniet fra Telemark-bataljon til vakt og sikring i Sarajevo vil bli sendt etter beordring i henhold til kontrakt. At det kun tas ett kompani fra bataljonen innebærer at Telemark-bataljon vil ha kapasitet til å fortsette den nødvendige utdannelsesvirksomhet. Forøvrig vil det norske bidraget rekrutteres på basis av tradisjonell frivillighet. Det arbeides ut fra at den nye nordisk-polske brigaden skal kunne være operativ i området fra ca 1 februar neste år. Kompaniet fra Telemark-bataljon vil imidlertid kunne være operativ på et tidligere tidspunkt.

Det er foreløpig knyttet stor usikkerhet til hvor mye en flernasjonal post-IFOR styrke (og herunder det norske bidraget til en slik styrke) eventuelt vil kunne reduseres i løpet av 1997. Dette vil fremfor alt avhenge av utviklingen i den aktuelle situasjonen i området og progresjonen i freds- og gjenoppbyggingsprosessen. Den samme usikkerhet knytter seg naturligvis til omfanget av en eventuell internasjonal militær tilstedeværelse utover 1997. En fortsatt internasjonal militær tilstedeværelse under ledelse av NATO baserer seg imidlertid på en gradvis nedtrapping og uttrekking av styrken. Det kan allikevel ikke utelukkes at tilstedeværelsen av en internasjonal fredsstyrke også vil være påkrevet i området gjennom 1998.

Det blir lagt vekt på personellsikkerheten også i en ny styrke, ikke minst i lys av de endrede og mer operative oppgaver en overgang til mer infanteri nødvendigvis vil innebære. I denne sammenheng vil pansring av styrken og fortsatt støtte fra amerikansk side være viktig.

Til forsiden