St.meld. nr. 1 (2002-2003)

Nasjonalbudsjettet 2003

Til innholdsfortegnelse

4 Skatter og avgifter

4.1 Innledning

En sentral del av Regjeringens økonomiske politikk er å redusere skatte- og avgiftsnivået. Målet i Sem-erklæringen er at det i løpet av stortingsperioden skal gjennomføres 25 mrd. kroner i skatte- og avgiftslettelser, utover bortfallet av investeringsavgiften. Regjeringen legger vekt på at skatte- og avgiftslettelsene skal bidra til å styrke grunnlaget for en vekstkraftig norsk økonomi. Det er et mål for Regjeringen å sikre gode generelle rammebetingelser, slik at Norge kan beholde og tiltrekke seg lønnsom næringsvirksomhet og ha god tilgang på arbeidskraft.

Betydningen av å holde fast ved Regjeringens mål om redusert skattenivå understrekes av dagens høye rentenivå og sterke kronekurs, som bidrar til å svekke norske bedrifters konkurranseevne. Hensynet til en langsiktig og forsvarlig økonomisk politikk tilsier imidlertid at reduksjonen i skatte- og avgiftsnivået bør skje gradvis.

I forbindelse med budsjettet for 2002 fikk Regjeringen Stortingets tilslutning til endringer som har bidratt vesentlig til å bedre de skattemessige rammebetingelsene for næringsvirksomhet. Samlede skatte- og avgiftslettelser som ble vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet og Revidert nasjonalbudsjett 2002, var om lag 10,6 mrd. kroner påløpt og vel 6,3 mrd. kroner bokført i 2002.

Skatte- og avgiftslettelsene i 2003 beløper seg til vel 6,4 mrd. kroner påløpt og om lag 10,6 mrd. kroner bokført med Regjeringens opplegg. En vesentlig del av skattelettelsene er knyttet til skatte- og avgiftsendringer som ble vedtatt for 2002, men som først får full virkning i 2003. Det gjelder bl.a. investeringsavgiften, som er fjernet fra 1. oktober i år, og som dermed i hovedsak reduserer skatteinntektene i 2003. Regjeringen foreslår også nye skatte- og avgiftslettelser på til sammen om lag 1 mrd. kroner påløpt og om lag 600 mill. kroner bokført i 2003. Enkelte endringer som gir økte skatteinntekter, har motposter i form av økte statlige utgifter.

Regjeringen foreslår bl.a. lettelser i beskatningen av arbeidsinntekter, redusert boligskatt, økt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner og reduserte tollsatser. Det foreslås også enkelte mindre endringer i merverdiavgiftssystemet.

For å stimulere næringslivet til å satse mer på forskning og utvikling (FoU), går Regjeringen inn for å utvide den nylig innførte skattefradragsordningen for FoU til å gjelde allebedrifter. På denne måten ønsker Regjeringen å bringe FoU-innsatsen i Norge nærmere målet om gjennomsnittlig OECD-nivå innen 2005.

Regjeringen foreslår å frita arbeidsgivers dekning av ansattes behandlingsforsikringer for skatt og følger dermed opp anmodningsvedtak fra Stortinget. Fritaket foreslås utvidet til også å omfatte arbeidsgivers direkte dekning av ansattes behandlingsutgifter. Forslagene vil kunne bidra til å bringe syke og skadede arbeidstakere raskere tilbake i arbeid.

Som miljøpolitiske tiltak foreslår Regjeringen å innføre en avgift på klimagassene HFK og PFK og å legge om avgiften på sluttbehandling av avfall. I lys av ESAs nye retningslinjer for miljøstøtte, ser Regjeringen også nærmere på utformingen av bl.a. el-avgiften.

Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg innebærer at de samlede skatte- og avgiftslettelsene for 2002 og 2003 blir vel 17 mrd. kroner påløpt medregnet avviklingen av investeringsavgiften. Regjeringen tar sikte på å videreføre den gradvise reduksjonen i skatte- og avgiftsnivået i budsjettene for 2004 og 2005, med vekt på endringer som kommer brede grupper til gode. Endringer i skatte- og avgiftssystemet i 2004 og 2005 vil blant annet bli vurdert på bakgrunn av Skaugeutvalgets innstilling, som skal foreligge innen utgangen av 2002. Skauge-utvalget er nedsatt av Regjeringen for å vurdere endringer i bl.a. inntekts- og formuesskatten og hvilke prinsipper skatte- og avgiftssystemet bør bygge på. Regjeringen vil legge vekt på at endringer i skattesystemet er forankret i gjennomgående prinsipper. Dette er en viktig forutsetning for et stabilt og forutsigbart skatte- og avgiftssystem.

Det vises til St.prp. nr. 1 (2002-2003) Skatte-, avgifts- og tollvedtak og Ot.prp. nr. 1 (2002-2003) Skatte- og avgiftsopplegget 2003 - lovendringer for en nærmere omtale av skatte- og avgiftsopplegget for 2003.

4.2 Kort om skatte- og avgiftsopplegget for 2003

Redusert skatt på arbeid

Regjeringen foreslår å øke innslagspunktet i toppskatten fra 320 000 kroner til 340 700 kroner i klasse 1 og fra 342 200 kroner til 364 000 kroner i klasse 2 og å øke den øvre grensen i minstefradraget.

Om lag 745 000 personer anslås å betale toppskatt i 2003 etter Regjeringens forslag. Dette gir anslagsvis 30 000 færre toppskattytere enn i 2002. Disse vil få redusert marginalskatten fra 49,3 pst. til 35,8 pst. Lettelsen i toppskatten er beregnet til om lag 490 mill. kroner påløpt.

Regjeringen foreslår at øvre grense i minstefradraget økes fra 43 000 kroner til 45 700 kroner. Forslaget innebærer at alle med lønns- og pensjonsinntekter over 198 700 kroner isolert sett får en lettelse på 154 kroner. Forslaget anslås å gi en skattelette på om lag 285 mill. kroner påløpt.

Behandlingsforsikringer og sykdomsutgifter betalt av arbeidsgiver

Stortinget har bedt regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2003 fremme forslag om å unnta arbeidsgivers dekning av private behandlingsforsikringer for arbeidsgiveravgift og personskatt fra 1. januar 2003. Det er naturlig å se oppfølgingen av Stortingets vedtak i sammenheng med Regjeringens mål om å fjerne skatt på arbeidsgivers direkte dekning av ansattes behandlingsutgifter ved sykdom. Regjeringen foreslår derfor at arbeidsgivers dekning av både behandlingsforsikringer og direkte behandlingsutgifter for ansatte blir skattefri fra og med inntektsåret 2003. På denne måten ønsker Regjeringen å stimulere til at syke og skadede arbeidstakere bringes raskere tilbake i arbeid.

På usikkert grunnlag anslås det samlede påløpte provenytapet i 2003 til i størrelsesorden 100 mill. kroner.

Tidsbegrenset uførestønad

I Ot.prp. nr. 102 (2001-2002) foreslår Regjeringen å innføre tidsbegrenset uførestønad for nye uføre fra 1. juli 2003. Forslaget er en oppfølging av forslag i Sandmanutvalgets innstilling og er til behandling i Stortinget.

Målet er at omleggingen skal føre til at flere uføre vil kunne komme tilbake i arbeid på hel- eller deltid etter en tid med stønad. Tidsbegrenset uførestønad vil være en korttidsytelse som gis i en overgangsperiode når framtidig arbeidsevne er uklar. Arbeidsevnen skal revurderes før det har gått fire år.

Den tidsbegrensede uførestønaden blir pensjonsgivende og skattlegges som arbeidsinntekt, dvs. noe høyere enn ordinær uførepensjon. Siktemålet er å gi et økonomisk motiv for gjeninntreden i arbeidslivet. I 2003 er økte skatteinntekter ved innføring av tidsbegrenset uførestønad anslått til 15 mill. kroner påløpt.

Fradrag for gaver til frivillige organisasjoner og fagforeningskontingent

Regjeringen foreslår å heve fradraget for gaver til visse frivillige organisasjoner fra 900 kroner til 6 000 kroner. Det foreslås også at dette blir et eget fradrag. Forslaget vil kunne stimulere til økte bidrag til de frivillige organisasjonene. Forslaget anslås å redusere skatteinntektene med i størrelsesorden 100 mill. kroner påløpt i 2003.

Samtidig foreslås det å heve fradraget for fagforeningskontingent mv. fra 900 kroner til 1 100 kroner. Hevingen av fradraget for fagforeningskontingent mv. anslås å redusere skatteinntektene med 50 mill. kroner påløpt.

Særfradrag for store sykdomsutgifter

Skattytere som har hatt store utgifter i forbindelse med sykdom og varig svakhet, kan få et særfradrag i alminnelig inntekt. Etter gjeldende regler er det ikke et tak for særfradraget. Regjeringen foreslår å innføre en øvre beløpsgrense for fradraget. Det foreslås at grensen settes til 18 360 kroner, dvs. tilsvarende fullt særfradrag for alder og uførhet.

Provenyøkningen er anslått til om lag 75 mill. kroner påløpt i 2003.

Boligbeskatning

Som et ledd i en gradvis utfasing av fordelsbeskatningen av beregnet inntekt fra egen bolig, foreslår Regjeringen å redusere ligningsverdiene på bolig og fritidseiendom med 5 pst. i 2003. Dette vil redusere inntektsskatten fra bolig og fritidseiendom med i størrelsesorden 170 mill. kroner påløpt i 2003. I tillegg reduseres formuesskatten på bolig og fritidseiendom med anslagsvis 100 mill. kroner påløpt. Samlet sett anslås forslaget å gi en skattelette på om lag 270 mill. kroner påløpt i 2003.

Barnetrygd

Regjeringen foreslår å videreføre satsene i barnetrygden nominelt. Det foreslås også å avvikle det ordinære småbarnstillegget for barn i alderen ett til tre år fra 1. august 2003. Denne innstrammingen må bl.a. ses i sammenheng med oppfølgingen av barnehageavtalen. Det foreslås å videreføre det ekstra småbarnstillegget på 7 884 kroner for enslige forsørgere som oppfyller vilkårene for full overgangsstønad.

Samlet sett utgjør innstrammingene i barnetrygden om lag 1 140 mill. kroner i 2003. Regjeringen foreslår imidlertid å øke full sats i kontantstøtten med 657 kroner pr. måned fra 1. august 2003. Økningen tilsvarer innstrammingen i småbarnstillegget.

Skattefradragsordningen for FoU

For å stimulere næringslivet til å satse mer på FoU, går Regjeringen inn for å utvide skattefradragsordningen for FoU til å gjelde allebedrifter fra og med 2003. På denne måten ønsker Regjeringen å bringe FoU-innsatsen i Norge nærmere målet om gjennomsnittlig OECD-nivå innen 2005.

Fradragssatsen skal fortsatt være 20 pst. for bedrifter som oppfyller ESAs definisjon av SMB. ESAs retningslinjer krever imidlertid at fradragssatsen settes til maksimalt 18 pst. for bedrifter som ikke omfattes av ESAs SMB-definisjon. Dette innebærer bl.a. at bedrifter med over 250 ansatte vil få den noe lavere fradragssatsen på 18 prosent. Tilsvarende fremmes forslag om visse tilpasninger av 2002-ordningen for å tilfredsstille ESAs krav til godkjennelse.

Forslaget til utvidelse av ordningen innebærer et økt provenytap på om lag 400 mill. kroner påløpt i 2003.

Skatteregler for landbruket

Regjeringen foreslår endringer i både jordbruksfradraget og skogavgiftsordningen.

Stortinget vedtok i forbindelse med jordbruksavtalen å øke jordbruksfradraget for 2002 med 100 mill. kroner og å foreta en ytterligere økning i 2003 med 100 mill. kroner. Regjeringen fremmer derfor forslag til utforming av endringene i jordbruksfradraget både for inneværende år og for inntektsåret 2003.

Regjeringen foreslår å øke skattefordelen i skogavgiftsordningen samt å fjerne skattefordelen ved anvendelse av skogavgiftsmidler til nye skogbilveier. Omleggingen bidrar til en viss forenkling av skogavgiftsordningen samtidig som en sikrer likebehandling av alle skogeiere uavhengig av investeringsnivået. Forslaget anslås å gi en påløpt skattelette for skogeiere i 2003 på 9 mill. kroner.

Sjømanns- og fiskerfradraget

Regjeringen foreslår å øke det maksimale beløpet for sjømanns- og fiskerfradraget til 80 000 kroner i 2003. Forslaget innebærer en skattelette på om lag 35 mill. kroner påløpt.

Endringer i andre skatteregler

Regjeringen foreslår også endringer i skattereglene for kostgodtgjørelse og arbeidspendling mellom utlandet og Norge. Samlet sett gir disse endringene en lettelse på om lag 5 mill. kroner påløpt i 2003.

Stortinget vedtok i juni 2001 nye regler for barnebidrag. En av endringene er at mottatt barnebidrag ikke lenger skal anses som skattepliktig inntekt. Bidragsyter skal heller ikke lenger kunne trekke fra betalt bidrag i alminnelig inntekt. Endringen trådte i kraft 1. oktober 2003. Omleggingen anslås å øke skatteinntektene med om lag 80 mill. kroner.

Endringer i formuesbeskatningen av grunnfondsbevis iverksettes i 2003 som forutsatt av Stortinget. Det gir en påløpt lettelse på om lag 25 mill. kroner i 2003.

Reduserte tollsatser

Norge har i henhold til WTO-avtalen fra 1994 forpliktet seg til videre nedtrapping av tollsatser på klær og enkelte ferdige tekstilvarer fra 1. januar 2003. Denne nedtrappingen anslås å gi en avgiftslette på om lag 30 mill. kroner påløpt.

Tolltariffen inneholder et stort antall tollsatser på ulike landbruksvarer som er historisk betinget og som ikke gir nevneverdig beskyttelse for norsk produksjon av tilsvarende vare. Regjeringen foreslår å fjerne om lag 130 slike tollsatser i 2003. Dette gir et påløpt provenytap på 5 mill. kroner.

Endringer i merverdiavgiften

I Revidert nasjonalbudsjett 2002 ble det varslet at Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til spørsmålet om ytterligere merverdiavgiftsunntak for alternativ medisin i forbindelse med budsjettet for 2003. Regjeringen fremmer forslag om en lovendring som innebærer at også alternative medisinske tjenester kan unntas fra merverdiavgift. Det er på svært usikkert grunnlag anslått at forslaget vil gi et provenytap på om lag 10 mill. kroner påløpt i 2003.

Stortinget har anmodet regjeringen om å innarbeide en ordning for NRK som vil fjerne prisbarrieren mellom egenproduksjon og eksternproduksjon som følge av merverdiavgiften. Regjeringen foreslår at NRK blir merverdiavgiftspliktig med en redusert merverdiavgiftssats på 12 pst. Det innebærer merverdiavgift på kringkastingsavgiften. Statens økte merverdiavgiftsinntekter på 150 mill. kroner årlig tilbakeføres til NRK gjennom en egen bevilgning. For å styrke NRKs økonomi, er det foreslått en moderat økning av kringkastingsavgiften inkl. merverdiavgift. Endringene påvirker samlet sett ikke balansen i statsbudsjettet.

Stortinget har bedt regjeringen om å legge fram forslag til lovendring som sikrer at merverdiavgiftsloven likebehandler energi levert fra alternative energikilder (fjernvarme, biobrensel og varmepumper mv.) med elektrisk kraft, for å unngå konkurransevridninger i Nord-Norge. I tråd med dette foreslår Regjeringen at merverdiavgiftsfritaket for elektrisk kraft utvides til også å omfatte energi fra alternative energikilder i Nord-Norge. Forslaget gir et ubetydelig provenytap på kort sikt fordi det er svært lite avgiftspliktig produksjon av fornybar energi i Nord-Norge. På sikt kan imidlertid provenytapet bli større.

Stortinget har også bedt regjeringen om å komme med et forslag om å ta utleie av båtplasser ut av merverdiavgiftsområdet. Regjeringen foreslår å unnta utleie av båtplasser til fartøy under 15 meter fra avgiftsplikt. På svært usikkert grunnlag kan provenytapet beregnes til om lag 1 mill. kroner årlig.

Miljøavgifter

I tråd med det som ble varslet i Regjeringens tilleggsmelding om klimapolitikk, foreslås det innført en avgift på utslipp av HFK og PFK fra 1. januar 2003. Avgiftssatsen settes på nivå med CO2-avgiften på fyringsolje, dvs. 180 kroner pr. tonn CO2-ekvivalenter. Avgiften kan på usikkert grunnlag anslås å gi et proveny på om lag 100 mill. kroner påløpt i 2003.

Regjeringen foreslår enkelte endringer i sluttbehandlingsavgiften på avfall fra 1. juli 2003. Det foreslås at avgiften på forbrenning av avfall legges om til en utslippsavgift som om lag tilsvarer dagens avgiftsnivå. Det er rimelig å anta at forbrenningsanleggene vil tilpasse seg slik at utslippene blir noe redusert, bl.a. ved å rense utslippene. På den måten kan de oppnå en avgift som er noe lavere enn i dag.

Det foreslås å differensiere avgiften på deponier ut fra deponiets miljøstandard, slik at deponier med høy miljøstandard beholder dagens avgiftssats mens øvrige anlegg får en sats som er om lag 100 kroner høyere pr. tonn.

For å stimulere til økt energiutnyttelse i avfallsanleggene, foreslås det å innføre et tilskudd for levert energi fra deponier og forbrenningsanlegg.

Forslaget til omlegging av avgiften har vært på høring med frist 1. august 2002. Det er tatt hensyn til en del av synspunktene som kom fram i høringen i forslaget som legges fram i budsjettet.

Omleggingen i sin helhet innebærer en forbedring fordi utslippsavgiften vil gi en riktigere prising av miljøkostnadene ved forbrenning av avfall. En utslippsavgift vil, i motsetning til dagens avgift pr. tonn avfall, gi forbrenningsanleggene et økonomisk motiv til rensing. Ønsket om å stimulere til energigjenvinning i avfallsanleggene blir ivaretatt gjennom et tilskudd for levert energi. I tillegg innebærer omleggingen at avfallsanleggene stimuleres til å tilpasse seg EUs direktiver for forbrenning og deponering raskere.

Regjeringen foreslår å utvide miljøavgiften på engangsemballasje til også å gjelde vann uten tilsetningsstoffer. Dette antas ikke å gi økt proveny, da størstedelen av denne emballasjen inngår i et pante- og retursystem.

ESAs nye retningslinjer for miljøstøtte - åpning av formell undersøkelsesprosedyre

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) vedtok nye retningslinjer for miljøstøtte 23. mai 2001, jf. omtale i bl.a. Revidert nasjonalbudsjett 2002. Det har etter dette vært uformell kontakt og formell korrespondanse med ESA og det er satt ned en arbeidsgruppe som vurderer el-avgiften. ESA åpnet formell undersøkelsesprosedyre av de norske miljøavgiftene ved brev av 26. juli 2002. Av brevet går det fram at ESA anser at det fortsatt er tvil om de norske avgiftsordningene for el-avgift, CO2- og SO2-avgift er i tråd med regelverket for offentlig støtte og de nye miljøstøtteretningslinjene. Norge har frist til 7. oktober 2002 til å kommentere ESAs åpningsavgjørelse.

Regjeringen ser at det kan reises spørsmål ved utformingen av enkelte av dagens miljøavgifter i forhold til EØS-avtalens regler, herunder de nye miljøstøtteretningslinjene. For å sikre mest mulig stabile og forutsigbare rammebetingelser for industrien, er det behov for at disse spørsmålene blir avklart så raskt som mulig. I svarbrevet til ESA vil Regjeringen derfor informere om at det i en egen sak for Stortinget vil bli foreslått endringer i utformingen av el-avgiften. En endring er nødvendig for å unngå tvil med hensyn til om fritaksordningen for industrien er tilstrekkelig generelt utformet. Regjeringen ser nærmere på ulike alternativer og vil legge vekt på å finne løsninger for el-avgiften som er utenfor regelverket for offentlig støtte.

Regjeringen legger videre opp til å informere ESA om forslaget om å oppheve CO2-avgiften for produktene kull og koks. I forhold til SO2- og CO2-avgiftene legges det for øvrig opp til å fastholde det rettslige standpunktet som er tatt i brevet av 15. mai i år, hvor det er argumentert for at Norge har frihet til selv å velge hvilke produkter som skal avgiftsbelegges. Det vil videre bli igangsatt prosedyre for å få ESAs godkjennelse etter miljøstøtteretningslinjene for den reduserte satsen på CO2-avgift for treforedlings-, sildemel- og fiskemelindustrien.

Det er gitt en nærmere omtale av saken i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

4.3 Utredninger på skatte- og avgiftsområdet

4.3.1 Skatteutvalget

Regjeringen har i kongelig resolusjon av 11. januar 2002 nedsatt et utvalg, ledet av Arne Skauge, som skal vurdere endringer i inntekts- og formueskatten og mål og prinsipper for skatte- og avgiftssystemet.

Skattereformen av 1992 var en gjennomgripende og prinsipielt fundert reform av inntektsbeskatningen, særlig innenfor bedrifts- og kapitalbeskatningen. Gjennom reformen ble det nedfelt viktige prinsipper for hvordan bedrifts- og kapitalbeskatningen bør utformes, og disse prinsippene ble langt på vei fulgt opp gjennom reduksjon og opphevelse av mange fradragsmuligheter, kombinert med innføring av en flat og lav skattesats på alle bedrifts- og kapitalinntekter. Etter Regjeringens syn har disse prinsippene en fornuftig økonomisk begrunnelse, og reformen har redusert omfanget av skattemotiverte investeringer og bidratt til en bedre ressursutnyttelse. Utvalget er derfor bedt om å bygge videre på prinsippene fra skattereformen av 1992, blant annet ved å legge vekt på brede skattegrunnlag og relativt lave skattesatser.

Utvalget skal drøfte arbeidsdelingen mellom ulike deler av skatte- og avgiftspolitikken og mellom skattepolitikken og andre politikkområder. Utvalget skal vurdere skatte- og avgiftsystemet ut fra hensynet til effektiv ressursbruk, fordeling, enkelhet og om reglene er godt nok tilpasset økende internasjonal mobilitet av arbeid og kapital.

Forholdet mellom skatt på arbeid og kapital vil være et av de mest sentrale spørsmålene i en reform av inntektsbeskatningen. Den store satsforskjellen i beskatningen av arbeids- og kapitalinntekter skaper spenninger i skattesystemet. Problemene har økt etter 1992 som følge av at marginalskatten på høye arbeidsinntekter har økt betydelig, dels i form av økt toppskatt og dels i form av økt arbeidsgiveravgift på høye lønnsinntekter, jf. figur 4.1. Figuren viser forskjellen i høyeste marginalskatt på lønn inklusive arbeidsgiveravgiften, og høyeste skattesats på kapitalinntekter. Det framgår at denne forskjellen ikke ble etablert med skattereformen, men gradvis økte fra nær 6 prosentpoeng i 1985 til drøyt 28 prosentpoeng i 1992. Etter 1992 er imidlertid forskjellen økt ytterligere til 36,7 prosentpoeng.

Figur 4.1 Differanse i maksimal marginalskatt på lønn1) og kapitalinntekter for personer. Prosentpoeng

Figur 4.1 Differanse i maksimal marginalskatt på lønn1) og kapitalinntekter for personer. Prosentpoeng

1) Marginalskatt på lønn er regnet inklusive arbeidsgiveravgift.

Kilde: Finansdepartementet.

Samtidig har delingsmodellen blitt endret flere ganger etter 1992, hovedsakelig i lempelig retning. Resultatet er at både motivene og mulighetene til tilpasninger til delingsmodellen har økt, gjennom å få det som reelt sett er arbeidsavkastning til å bli skattlagt som kapitalinntekt. Det er samfunnsøkonomisk uheldig dersom det brukes store ressurser på tilpasninger hvis viktigste formål er å spare skatt. Det fører dessuten til en skattemessig forskjellsbehandling av høy arbeidsavkastning, blant annet avhengig av om den enkelte driver slik skattetilpasning eller ikke, og til å svekke den faktiske inntektsutjevningen gjennom skattesystemet.

På denne bakgrunn er utvalget bedt om å vurdere mulighetene for å redusere forskjellen mellom den høyeste samlede marginalskattesatsen på hhv. arbeids- og kapitalinntekter. Utvalget skal i denne sammenheng vurdere muligheten for å oppheve dagens delingsmodell helt eller delvis. Utvalget skal også vurdere endringer i formuesbeskatningen.

Utvalget skal videre komme med en vurdering av skatteregler og -nivå i Norge i forhold til andre land, med utgangspunkt i tilgjengelig empirisk materiale. Et hovedfokus bør være på næringslivets konkurranseevne i en internasjonal sammenheng, herunder hvilken betydning skatt har for bedrifters lokaliseringsbeslutninger sammenlignet med andre faktorer.

Utvalget er dessuten bedt om å drøfte betydningen av stabilitet og forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken, og hvordan dette eventuelt kan forbedres både gjennom utformingen av regelverket og gjennom endringer i de institusjonelle rammene og beslutningsprosedyrene knyttet til fastsettelsen av skatte- og avgiftsreglene.

Finansdepartementet har oppnevnt en referansegruppe som utvalget skal drøfte sine forslag med. Referansegruppen består av representanter fra et bredt utvalg av arbeidstaker- og næringslivsorganisasjoner.

Minst ett av alternativene i utvalgets innstilling skal være provenynøytralt og ett skal inneholde en samlet skattelettelse på 8-10 mrd. kroner. Utvalget skal levere sin innstilling innen utgangen av 2002.

4.3.2 Rattsø-utvalget

Ved kongelig resolusjon av 11. januar 2002 ble det oppnevnt et offentlig utvalg for å utrede løsninger som medfører at merverdiavgiftsregelverket virker nøytralt for kommunenes beslutninger om egenproduksjon eller eksternt kjøp av tjenester.

Utvalget leverte 22. mars en delrapport hvor det skisseres tre aktuelle løsninger. Utvalget vil vurdere og konkretisere disse løsningene nærmere i sin endelige innstilling. En mer detaljert omtale av delrapporten er gitt i Revidert nasjonalbudsjett 2002.

Utvalget skal avlevere sin endelige innstilling i løpet av 2002. Innstillingen vil bli sendt på offentlig høring, og Regjeringen vil komme tilbake med eventuelle forslag til endringer tidligst i forbindelse med budsjettet for 2004.

4.3.3 Arbeidsgruppe som skal vurdere engangsavgiften

Det blir satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede et nytt engangsavgiftssystem for personbiler. Arbeidet er en oppfølging av Stortingets anmodning i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2000-2001), og gruppen skal også se på forholdet mellom engangsavgiften og andre bilavgifter. I tillegg skal arbeidsgruppen vurdere eventuelle endringer i bruksfradraget ved import av brukte biler. Gruppen skal trekke ulike interessegrupper inn i arbeidet. Eventuelle forslag til endringer i bilavgiftene kan legges fram i forbindelse med budsjettet for 2004.

4.4 Anslag på skatte- og avgiftsinntektene

Tabell 4.1 viser anslag på provenyvirkningene som følger av de foreslåtte regelendringene for 2003. Skatteforslagene er målt i forhold til et referansesystem for 2003 der alle grenser og bunnfradrag mv. er oppjustert med anslått lønnsvekst på 5 pst. Avgiftsendringene er anslått i forhold til et referansesystem for 2003 der alle mengdeavgifter justeres opp med anslått prisvekst på 2,2 pst. De påløpte tallene viser i utgangspunktet provenyvirkningene på helårsbasis av endringene i skatte- og avgiftsreglene. For enkelte skatter er endringene foreslått iverksatt etter 1. januar 2003, og for disse skattene vil de påløpte tallene derfor være lavere enn helårsvirkningen. De bokførte størrelsene viser endringer i innbetalte skatter og avgifter i 2003.

Tabell 4.1 Beregnede provenyvirkninger av skatte- og avgiftsopplegget for 2003 i forhold til referansesystemet for 2003. Mill. kroner

PåløptBokført
Endret skatt på arbeid-965-775
Øke innslagspunktene i toppskatten til 340 700 kroner i klasse 1 og 364 000 kroner i klasse 2-490-395
Øke øvre grense i minstefradraget til 45 700 kroner-285-230
Øke fradraget for fagforeningskontingent mv. til 1 100 kroner-50-40
Øke øvre grense i sjømanns- og fiskerfradraget til 80 000 kroner-35-25
Fritak for skatt på behandlingsforsikringer samt på fordel av arbeidsgivers betaling av sykdomsutgifter for ansatte-100-80
Endring i reglene for beskatning av kostgodtgjørelse-25-20
Endring i reglene for arbeidspendling mellom utlandet og Norge2015
Redusert skatt på landbruk-109-209
Øke jordbruksfradraget1-100-200
Endring i skogavgiftsordningen-9-9
Utvide skattefradragsordningen for FoU-400-40
Andre endringer i skatter175140
Eget fradrag for gaver til frivillige organisasjoner på inntil 6 000 kroner-100-80
Redusere ligningstakstene på boligeiendommer med 5 pst.-270-215
Innføring av øvre grense for særfradraget for store sykdomsutgifter7560
Formuesverdsettelsesrabatt på grunnfondsbevis-25-20
Tidsbegrenset uførestønad beskattes som lønn1510
Innføring av nye regler for beskatning av barnebidrag28065
Nominell videreføring av beløpsgrenser i personbeskatningen og samspilleffekter400320
Endringer i merverdiavgiften139141
Unntak for mva på tjenester som gjelder alternativ medisin-10-8
Endrede mva-regler for NRK3150150
Unntak for mva for båtplasser-1-1
Fritak for mva for fornybare energikilder i Nord-Norge00
Endringer i miljøavgifter175155
Avgift på klimagassene HFK og PFK10090
Omlegging av avgiften på sluttbehandling av avfall47565
Miljøavgift for drikkevareemballasje (vann)00
Avvikling av CO2-avgift på kull og koks00
Korrigering av vedtaket om omregistreringsavgift2020
Reduserte tollsatser5-35-32
Virkning av endringer vedtatt for 2002-5 420-10 001
Endringer i barnetrygden61 1401 140
Nominell videreføring av satsene i barnetrygden750750
Avvikle det ordinære småbarnstillegget fra 1.8.2003390390
Samlede provenyvirkninger inkl. barnetrygden-5 280-9 461
Samlede provenyvirkninger ekskl. barnetrygden-6 420-10 601

1) Det bokførte provenyanslaget inkluderer virkningen i 2003 av økt fradrag i 2002 på 100 mill. kroner. Virkningen av ytterligere økning av fradraget i 2003 er om lag 100 mill. kroner påløpt og bokført. Økt fradrag i 2002 innebærer i tillegg en påløpt lettelse i 2002 på 100 mill. kroner.

2) Forslagene er en del av omleggingen i barnebidragsreglene, jf. Ot. prp. nr. 43 (2000-2001).

3) Forslaget er tilknyttet et tilskudd til NRK på 150 mill. kroner, jf. Statsbudsjettet medregnet folketrygden 2003. NRK-lisensen inkl. mva holdes uendret.

4) I tilknytning til dette forslaget gis det et tilskudd til energiutnyttelse på 40 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) Miljøverndepartementet.

5) I tallet inngår det en forpliktelse om reduserte tollsatser i henhold til WTO-avtalen på 28 mill. kroner bokført.

6) Regjeringen foreslår også å øke kontantstøtten med 657 kroner pr. måned fra 1. august 2003, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) Statsbudsjettet medregnet folketrygden 2003.

Kilde: Finansdepartementet.

Tabell 4.2 og 4.3 gir en oversikt over viktige skatte- og avgiftssatser og beløpsgrenser for 2002 og forslag til regler for 2003. Tabellene viser også endring i pst. fra 2002 til 2003.

Tabell 4.2 Skattesatser og beløpsgrenser mv. for 2002 og forslag for 2003

2002-reglerForslag 2003Endring i pst.
Trygdeavgift
Lønnsinntekt7,8 pst.7,8 pst.
Næringsinntekt i jordbruk, skogbruk og fiske7,8 pst.7,8 pst.
Annen næringsinntekt1)10,7 pst.10,7 pst.
Pensjonsinntekt mv.3,0 pst.3,0 pst.
Nedre grense23 000 kr23 000 kr0,0
Opptrappingssats25,0 pst.25,0 pst.
Toppskatt2)
Trinn 1
Sats13,5 pst.13,5 pst.
Innslagspunkt, klasse 1320 000 kr340 700 kr6,5
Innslagspunkt, klasse 2342 200 kr364 000 kr6,4
Trinn 2
Sats19,5 pst.19,5 pst.
Innslagspunkt830 000 kr872 000 kr5,1
Skatt på alminnelig inntekt
Personer28,0 pst.28,0 pst.
Personer i Finnmark og Nord-Troms24,5 pst.24,5 pst.
Etterskuddspliktige (bedrifter)28,0 pst.28,0 pst.
Maksimale marginale skattesatser
På alminnelig inntekt28,0 pst.28,0 pst.
Samlet maksimal marginalskatt på lønn og næringsinntekt55,3 pst.55,3 pst.
Personfradrag
Klasse 130 100 kr31 600 kr5,0
Klasse 260 200 kr63 200 kr5,0
Minstefradrag
Sats23,0 pst.23,0 pst.
Øvre grense43 000 kr45 700 kr6,3
Nedre grense4 000 kr4 000 kr0,0
Særskilt fradrag i arbeidsinntekt331 800 kr31 800 kr0,0
Særfradrag
For alder og uførhet mv.18 360 kr18 360 kr0,0
Maksimalt fradrag for store sykdomsutgifterubegrenset18 360 kr
Skattebegrensningsregelen for pensjonister mv.
Avtrappingssats55,0 pst.55,0 pst.
Skattefri nettoinntekt
Enslig81 100 kr85 200 kr5,1
Ektepar131 700 kr138 300 kr5,0
Formuestillegget
Sats2,0 pst.2,0 pst.
Grense200 000 kr200 000 kr0,0
Grense for fradrag for reiser mellom hjem og arbeid9 200 kr9 200 kr0,0
Fisker- og sjømannsfradraget
Sats30 pst.30 pst.
Øvre grense70 000 kr80 000 kr14,3
Særskilt fradrag i næringsinntekt for jordbruk
Inntektsuavhengig fradrag36 000 kr36 000 kr0,0
Sats utover inntektsuavhengig fradrag9,0 pst.19,0 pst.
Maksimalt fradrag47 500 kr61 500 kr29,5
Maksimalt fradrag for innbetalt fagforeningskontingent mv.900 kr1 100 kr22,2
Maksimalt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner4900 kr6 000 kr566,7
Barnetrygd
Generell sats i barnetrygden pr. år11 664 kr11 664 kr0,0
Småbarnstillegget til barn mellom 1 og 3 år57 884 kr0 kr-100
Ekstra småbarnstillegg til enslige forsørgere7 884 kr7 884 kr0,0
Ekstra barnetrygd i Finnmark og Nord-Troms3 792 kr3 792 kr0,0
Full sats i kontantstøtten636 000 kr43 884 kr21,9
Arbeidsgiveravgift7
Sone 114,1 pst.14,1 pst.
Sone 210,6 pst.10,6 pst.
Sone 36,4 pst.6,4 pst.
Sone 45,1 pst.5,1 pst.
Sone 50,0 pst.0,0 pst.
Normrente for beregning av fordel av lån hos arbeidsgiver6,0 pst.6,5 pst.
Beregnet inntekt av egen bolig og fritidshus8
Grense9 for ligningsverdi, 1. trinn80 000 kr80 000 kr0,0
Sats, 1. trinn2,5 pst.2,5 pst.
Grense for ligningsverdi, 2. trinn451 000 kr451 000 kr0,0
Sats, 2. trinn5,0 pst.5,0 pst.
Formuesskatt2002-regler2003-regler
Grenser. KronerSatserGrenser. KronerSatser
Kommune0 - 120 0000,0 pst.0 - 120 0000,0 pst.
120 000 og over0,7 pst.120 000 og over0,7 pst.
Stat
Klasse 10 - 120 000 -0,0 pst.0 - 120 000 -0,0 pst.
120 000 - 540 0000,2 pst.120 000 - 540 0000,2 pst.
540 000 og over0,4 pst.540 000 og over0,4 pst.
Klasse 20 - 150 0000,0 pst.0 - 150 0000,0 pst.
150 000 - 580 0000,2 pst.150 000 - 580 0000,2 pst.
580 000 og over0,4 pst.580 000 og over0,4 pst.

1 Avgiften er 7,8 pst. for næringsinntekt over 12 G.

2 For skattytere i Nord-Troms og Finnmark gjelder en sats på 9,5 pst. i trinn 1. Trinn 2 gjelder også for Nord-Troms og Finnmark.

3 Lønnstakere får det maksimale av minstefradrag og særskilt fradrag i arbeidsinntekt.

4) Fradraget samordnes med fradrag for fagforeningskontingent i 2002. Foreslås skilt ut som eget fradrag i 2003.

5) Småbarnstillegget foreslås avviklet fra 1. august 2003. Foreslått månedssats fra og med januar til og med juli er 657 kroner pr. barn, dvs. nominelt uendret sats.

6) Full sats i kontantstøtten foreslås økt med 657 kroner pr. barn pr. måned fra 1. august 2003. Samlet sett blir utbetalt full kontantstøtte 39 285 kroner pr. barn i 2003.

7) For lønn over 16 G ilegges en ekstra arbeidsgiveravgift på 12,5 pst. For arbeidstakere over 62 år er satsen redusert med 4 prosentpoeng fra 1. juli 2002.

8) Det vises til forslag om å redusere ligningstakstene for boligeiendommer med 5 pst. i 2003.

9) For fritidshus er det ikke bunnbeløp på 80 000 kroner for 1. trinn.

Kilde: Finansdepartementet.

Tabell 4.3 Særavgiftssatser 2002 og foreslåtte satser for 2003

AvgiftskategoriGjeldende satsForslag 2003Endring i pst.
Brennevin og vin
Grunnavgift, kr/vol pst. og liter
Brennevin5,986,112,2
Sterkvin3,473,552,2
Svakvin3,473,552,2
Øl
Alkoholinnhold, kr/liter
a) 0,00-0,70 vol pst.1,521,552,2
b) 0,70-2,75 vol pst.2,382,432,2
c) 2,75-3,75 vol pst.8,989,182,2
d) 3,75-4,75 vol pst.15,5515,892,2
Alkoholinnhold kr/vol pst. og liter e, f, g) over 4,75 vol pst.3,473,552,2
Tobakkvarer
Sigarer, kr/100 gram1701742,2
Sigaretter, kr /100 stk1701742,2
Røyketobakk, kr/ 100 gram1171202,2
Snus, kr/100 gram55562,2
Skrå, kr/100 gram55562,2
Sigarettpapir, kr/100 stk2,602,60-
Engangsavgift
Kjøretøygruppe a
Vektavgift, kr/kg
første 1150 kg32,6833,402,2
neste 250 kg65,3666,802,2
neste 100 kg130,73133,612,2
Resten152,04155,382,2
Slagvolumavgift, kr /cm3
første 1200 cm39,659,862,2
neste 600 cm325,2625,822,2
neste 400 cm359,4260,732,2
Resten74,2375,862,2
Motoreffektavgift, kr/kW
første 65 kW126,23129,012,2
neste 25 kW460,40470,532,2
neste 40 kW921,10941,362,2
Resten1558,721593,012,2
Årsavgift, kr/år
Alminnelig sats231023602,2
Motorsykler182018602,2
Campingtilhengere118012052,2
Kjøretøy m/totalvekt over 3,5 tonn134013702,2
Bensin, kr/liter
Blyholdig4,624,722,2
Blyfri3,813,892,2
Autodiesel, kr/liter
Lavsvovlet2,772,832,2
Høysvovlet3,103,172,2
Elektrisk kraft, øre/kWh
Forbruksavgift9,39,52,2
Avgift på mineralske produkter
Grunnavgift på fyringsolje
Mineralolje, kr/liter0,3890,3982,2
CO2-avgift, generell sats
Petroleumsvirksomhet, kr/liter el. Sm30,730,752,2
Mineralolje, kr/liter0,490,502,2
Kull og koks mv., kr/kg0,49--
Bensin, kr/liter0,730,752,2
CO2-avgift, redusert sats
Mineralolje, kr/liter0,280,292,2
Bensin, kr/liter0,260,272,2
Svovelavgift, generell sats
Mineralolje, kr/liter0,070,07-
Svovelavgift, redusert sats
Mineralolje, kr/liter0,0280,028-
Avgift på sluttbehandling av avfall
Fra 1. januar 2003:
Opplagsplasser for avfall, kr pr. tonn3203272,2
Anlegg for forbrenning av avfall, kr pr. tonn
Grunnavgift80822,2
Tilleggsavgift2402452,2
Fra 1. juli 2003:
Opplagsplasser for avfall, kr/tonn
Opplagsplasser med høy miljøstandard3203272,2
Opplagsplasser med lav miljøstandard32042733,4
Anlegg for forbrenning av avfall, kr/utslippsenhetvarierervarierer2,2
CO2-avgift på avfall til forbrenning, kr/tonn-39-
Avgift på klimagassene HFK og PFK
Kr/tonn CO2-ekvivalenter-180-
Dokumentavgift,pst. av salgsverdi2,52,5-

Kilde: Finansdepartementet.

4.5 Fordeling av offentlige skatte- og avgiftsinntekter

Tabell 4.4 gir en samlet oversikt over hovedgruppene av skatter og avgifter og hvilken del av offentlig sektor som mottar disse. De samlede skatte- og avgiftsinntektene fra stat, kommuner og fylkeskommuner er anslått til 690,9 mrd. kroner i 2002. Om lag 87,2 pst. av de totale skatte- og avgiftsinntektene tilfaller staten, mens kommunenes og fylkeskommunenes andel er hhv. 11,2 pst. og 1,5 pst. Størstedelen av kommunenes og fylkeskommunenes skatteinntekter kommer fra inntekts- og formuesskatt fra personlige skattytere.

Tabell 4.4 Påløpte skatter og avgifter fordelt på skattekreditorer.1 Anslag for 2002. Mrd. kroner

StatKommuneFylkeI alt
Personlige skattytere150,573,010,3233,9
Skatt på alminnelig inntekt73,767,310,3151,3
Toppskatt16,4--16,4
Trygdeavgift58,0--58,0
Formuesskatt2,55,7-8,2
Bedrifter (etterskuddspliktige)42,51,30,244,1
Inntektsskatt (medregnet kraftverk)2)42,41,30,243,9
Formuesskatt0,20,0-0,2
Eiendomsskatt-2,9-2,9
Arbeidsgiveravgift380,7--80,7
Avgifter208,8--208,8
Merverdi- og investeringsavgift140,1--140,1
Særavgifter og toll68,7--68,7
Petroleum105,5--105,5
Skatt på inntekt100,5--100,5
Avgift på utvinning mv.5,0--5,0
Andre skatter og avgifter14,60,5-15,1
Trygde- og pensjonspremier, andre stats- og trygderegnskaper3)10,4--10,4
Skatt på utbytte til utenlandske aksjonærer0,6--0,6
Andre skatter og avgifter4)3,60,5-4,1
Samlede skatter og avgifter602,777,710,5690,9

1) Totaltallene er i samsvar med definisjonene i nasjonalregnskapet, men inndelingen i skattearter er noe annerledes.

2) Medregnet tonnasjeskatt for rederier.

3) Blant annet Statens pensjonskasse.

4) Herunder en del inntektsposter som grupperes som skatteinntekter i nasjonalregnskapet, men som ikke føres som skatteinntekt i statsbudsjettet.

Kilde: Finansdepartementet.

Tabellen viser videre at om lag 35 pst. av statens inntekter kommer fra merverdiavgift, investeringsavgift og særavgifter. Om lag 25 pst. kommer fra inntekts- og formuesskatt og trygdeavgift fra personlige skattytere, mens vel 20 pst. er inntektsskatt og arbeidsgiveravgift fra etterskuddspliktige i Fastlands-Norge. Vel 17 pst. av statens skatteinntekter i 2002 kommer fra petroleumssektoren.

4.6 Skatteutgifter

4.6.1 Innledning

I skatte- og avgiftsreglene er det en rekke unntak og særordninger som bidrar til å redusere de offentlige inntektene. Ordningene representerer en fordel for dem som omfattes, sammenlignet med å bli skattlagt etter de ordinære reglene. Denne fordelen kan sidestilles med å motta en tilsvarende offentlig overføring over budsjettet.

Skattelettelsene som følger av unntaksordninger og særregler har fått betegnelsen skatteutgifter. Tilsvarende kan det i skatte- og avgiftssystemet også finnes eksempler på skattesanksjoner, dvs. at det i noen tilfeller ilegges en skatt som er høyere enn det som følger av et generelt og ensartet regelverk.

Formålet med denne oversikten er ikke å gi noen vurdering av hvorvidt den enkelte skatteutgiften er et hensiktsmessig virkemiddel for å nå et bestemt mål. Skatteutgiftene og skattesanksjonene er imidlertid et uttrykk for at det er muligheter for større grad av likebehandling i skatte- og avgiftssystemet.

Skatteutgifter er ofte et resultat av politiske prioriteringer på ulike områder. For eksempel må enkelte av skatteutgiftene knyttet til særskilte skatte- og avgiftsregler for Nord-Troms og Finnmark ses i sammenheng med målet om spredt bosetning. Flere av skatteutgiftene knyttet til næringsbeskatningen kan betraktes som støtte til enkelte næringer. Dette kommer til uttrykk i avsnitt 5.2.2, der skatteutgifter knyttet opp mot næringsvirksomhet sammenholdes med tall for næringsstøtte over budsjettets utgiftsside.

I likhet med de fleste andre land benytter departementet inntektstapsmetoden for å beregne skatteutgifter. Det betyr at skatteutgiften settes lik de skatteinntektene som det offentlige taper som følge av at ulike skattytere, eller ulike typer aktiviteter, skattlegges mer lempelig enn i referansesystemet. Tilsvarende gjelder for skattesanksjoner, der skatten er høyere enn det som følger av referansesystemet. Tabell 4.5 gir en oversikt over anslag på skatteutgifter og -sanksjoner i skatte- og avgiftssystemet i 2002. I beregningene er det for enkelhets skyld sett helt bort fra atferdsendringer som kan følge av at en skatteutgift eller skattesanksjon oppheves. Det gjør at departementets provenyberegninger ved å endre reglene kan avvike fra tallene i tabell 4.5.

De siste årene har enkelte regler blitt iverksatt senere enn 1. januar det aktuelle året. Anslåtte skatteutgifter og skattesanksjoner i tabell 4.5 gjelder for 2002. I tilfeller der det har skjedd regelendring etter 1. januar 2002, vil dermed tallene i tabell 4.5 avvike fra helårseffekten av skatteutgiften.

I avsnitt 4.6.2 presenteres beregninger over skatteutgiftene knyttet til sentrale skatte- og avgiftsregler. I avsnitt 4.6.3 gis det en oversikt over skattefrie og skattefavoriserte overføringsordninger. Det vises til websiden http://www.dep.no/fin/norsk/skatter-avgifter for en nærmere beskrivelse av både tallfestede og ikke-tallfestede skatteutgifter, og forutsetningene for beregningene. Nettsiden inneholder også en beskrivelse av skattefrie og skattefavoriserte overføringsordninger.

4.6.2 Anslag for skatteutgifter og skattesanksjoner i 2002

Tabell 4.5 gir en oversikt over de beregnede skatteutgiftene og skattesanksjonene i 2002, gruppert etter hvilke deler av skatte- og avgiftssystemet de knytter seg til.

Tabell 4.5 Anslag for skatteutgifter og skattesanksjoner i 2002. Skattesanksjoner er oppgitt som negative tall.

Mill. kroner 2002
Inntektsbeskatning av lønn mv.
Særskilte skatteregler for skattytere bosatt i Nord-Troms og Finnmark585
Skatteklasse 21550
Foreldrefradrag1350
Ekstra minstefradrag i underholdsbidrag mv.275
Fradrag for daglig arbeidsreise og besøksreise til hjemmet for pendlere1840
Fradrag for merutgifter til kost og losji for pendlere525
Fradrag for fagforeningskontingent og gaver300
Særfradrag for store sykdomsutgifter300
Særfradrag for forsørgelse35
Skattefri kjøregodtgjørelse1)1460
Firmabilbeskatning405
Skattefavorisert hjemme-PC ordning530
Arbeidsgiveravgift
Regionalt differensiert arbeidsgiveravgift8 000
Ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter over 16G-815
Redusert arbeidsgiveravgift for arbeidstakere eldre enn 62 år2)360
Fritak for frivillige organisasjoner-
Fritak for lønnet arbeid i privat hjem og fritidsbolig-
Fritak for godtgjørelse for privat pass av barn-
Bedrifts- og kapitalbeskatning
Skattefradrag for forskning og utvikling510
BSU-ordningen420
Tjenestepensjon, premiefond3)270
Fradrag for premie til egen pensjonsavtale mv.3)4)220
Fradrag for premie til pensjonsordning i arbeidsforhold mv.3)4)2 400
Særfradrag for sjømenn og fiskere590
Særskilt fradrag i næringsinntekt for landbruket550
Trygdeavgift jordbruk og skogbruk5)305
Særskilte skatteregler for skogbruket6)140
Særskilte skatteregler for rederier7)1 000
Avskrivningssats petroleumssektoren4)2 750
Avskrivningssats på fiskefartøy og innenriks skipsfart4)75
Inntektsbeskatning av egen bolig og fritidseiendom20 690
Formuesskatt på egen bolig og fritidseiendom9 850
Formuesskatt: 35 pst. aksjerabatt for ikke-børsnoterte aksjer og aksjer notert på SMB-listen600
Formuesskatt: 80-prosentregelen190
Arveavgift: 70 pst. aksjerabatt for ikke-børsnoterte aksjer8)180
Arveavgift: fradrag for dokumentavgift i grunnlaget ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter30
Arveavgift: redusert grunnlag for jord- og skogbrukseiendommer-
Enkelte særskilte skatteregler for jordbruk og skogbruk-
Skattefrie institusjoner-
Merverdiavgift og investeringsavgift
Persontransport utenfor mva.-systemet2 600
Romutleie utenfor mva.-systemet850
Kringkastingstjenester utenfor mva.-systemet500
Reisebyråtjenester utenfor mva.-systemet300
Undervisningstjenester og kjøreskoler utenfor mva.-systemet300
Kino og konserter utenfor mva.-systemet200
Fornøyelsesparker, sirkus og diskotek utenfor mva.-systemet300
Billettinntekter for idrettsarr. utenfor mva.-systemet50
Tannhelsetjenester utenfor mva.-system600
Andre tjenester utenfor mva.-systemet100
Halv momssats (12 pst) på matvarer7000
Fritak (null-sats) fra mva. for aviser1 050
Fritak (null-sats) fra mva. for tidsskrifter100
Fritak (null-sats) fra mva. for bøker1 250
Fritak (null-sats) fra mva. på el-kraft i Nord-Troms og Finnmark600
Fritak (null-sats) fra mva. for ferging av kjøretøyer130
Fritak (null-sats) for mva. på el-biler10
Fritak (null-sats) fra mva. luftfart9)75
Investeringsavgift-4 500
Andre fiskale avgifter og særavgifter
Tax-free kvoter på alkohol og tobakk10)1 250
Redusert tobakkavgift på rulletobakk1 250
Grunnavgift på engangsemballasje-480
Redusert engangsavgift kombinerte biler120
Årsavgift for lastebiler og trekkbiler-50
Redusert årsavgift for campingvogn, kombinerte biler mv.70
Vektsårsavgift over EUs minimumssatser-130
Omregistreringsavgift for busser, lastebiler og varebiler til bruk i næringsvirksomhet-230
Dokumentavgift: næringslivets innbetalinger-600
Dokumentavgift: fritak for borettslagsleiligheter mv.200
Passasjeravgift flyging: fritak for privatreiser innenlands9)25
Passasjeravgift flyging: avgift på arbeidsreiser9)-200
Engangsavgift på motorvogner: avgift på varebiler brukt til næringsformål (sanksjon)-
Engangsavgift på motorvogner: redusert avgift på varebiler brukt til private formål og fritak for el-biler og hybridbiler (utgift)-
Fritak båtmotoravgift for el-motorer-
Div. skattefritak for utenlandske diplomater mv.-
Miljø- og energirelaterte avgifter
Forbruksavgiften på elektrisk kraft: fritak for industri mv.4 600
Forbruksavgiften på elektrisk kraft: fritak for Nord-Troms og Finnmark160
Lavere avgift på autodiesel enn på bensin1 470
Høy CO2-avgift på bensin og på sokkelen11)-1 570
Fritak eller redusert CO2-avgift på enkelte anvendelser2 130
Fritak eller reduserte satser SO2-avgift235
Sluttbehandlingsavgift av avfall: differensierte satser100
Sluttbehandlingsavgift av avfall: fritak for returfiber10
Grunnavgift på fyringsolje: fritak for treforedling og sildemel80

1) Anslaget overvurderer den faktiske skatteutgiften, siden det ikke er tatt hensyn til at innstrammingen i arbeidsgiveravgiften ikke ble reversert.

2) Det er her kun regnet skatteutgift for et halvt år siden endringen ble iverksatt fra 1. juli 2002.

3) Disse skatteutgiftene er basert på tall for 2000.

4) Disse skatteutgiftene er regnet som en nåverdi.

5) Anslaget overvurderer den faktiske skatteutgiften. Dette skyldes at en beregningsteknisk ikke har kunnet ta hensyn til at differansen mellom høy og middels trygdeavgiftssats for fiskere finansieres gjennom produktavgiften (som også skal dekke andre formål).

6) Skatteutgiften inkluderer ikke lavere trygdeavgift for skogbruket.

7) Basert på gjennomsnittlig regnskapsmessig resultat for perioden 1997 til 2000.

8) 1998-tall.

9) Her er det kun regnet skatteutgift for tre måneder siden fritaket ble opphevet fra 1. april 2002.

10) Punktanslag. Anslaget er svært usikkert og i størrelsesorden 1-1,5 mrd. kroner.

11) Hhv. 520 mill. kroner på bensin og 1 050 mill. kroner på sokkelen (brutto). Nettovirkningen på sokkelen, når en tar hensyn til at denne kan trekkes fra mot særskatten og at SDØE betaler deler av avgiften, er 150 mill. kroner

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

De fleste skatteutgiftene for inntektsåret 2002 fremkommer bare som en linje i tabell 4.5. Der det har vært endringer i skatteutgiftene og -sanksjonene fra 2001 til 2002, er endringene i tillegg kort omtalt nedenfor. I tabellen er tre nye skatteutgifter beregnet (redusert arbeidsgiveravgift for arbeidstakere eldre enn 62 år, skattefradragsordningen for FoU-utgifter og skattefritak for privat bruk av hjemme-PC betalt av arbeidsgiver).

Flere skatte- og avgiftsomlegginger i 2001 og 2002 har bidratt til endrede skatteutgifter og skattesanksjoner. Merverdiavgiftsreformen ble iverksatt fra 1. juli 2001 og innebar at en del av skatteutgiftene knyttet til unntak for tjenester ble fjernet. Samtidig ble en del nye unntak og særordninger innført. Halv matmoms medførte en betydelig ny skatteutgift.

Økningen i den generelle momssatsen fra 1. januar 2001 med ett prosentpoeng til 24 pst., medførte at skatteutgiftene for de fritakene som opprettholdes, økte. Siden endringene i forbindelse med momsreformen ble gjennomført midt i året 2001 inngår for første gang med full årsvirkning i 2002. Dette påvirker i stor grad utviklingen i skatteutgiftene og -sanksjonene i 2002.

Ellers er utviklingen i skatteutgifter i 2002 særlig påvirket av redusert arbeidsgiveravgift for arbeidstakere over 62 år, skattefradragsordningen for FoU, redusert jordbruksbeskatning, redusert boligbeskatning og redusert fordel av fritak for el-avgift pga. nedgang i den generelle el-avgiftssatsen. Skattesanksjonene er redusert bl.a. som følge av at avskrivningssatsene er økt for å gjenspeile det faktiske verdifallet bedre og at investeringsavgiften er fjernet. Omlegging av avgiftene for luftfarten har påvirket både skatteutgiftene og skattesanksjonene.

Følgende endringer i skatte- og avgiftsreglene har bidratt til reduserte skatteutgifter med om lag 4 mrd. kroner fra 2001 til 2002:

  • Effekten av en rekke skatteutgifter er redusert ved at flere beløpsgrenser (fradragsgrenser) i skattesystemet ble holdt nominelt uendret fra 2001 til 2002. Dette reduserer skatteutgiftene med i størrelsesorden 460 mill. kroner.

  • Hevingen av den sjablonmessige fordelsbeskatningen av firmabil, samt innstrammingen i fordelsbeskatningen av den private bruken av yrkesbil, er anslått å redusere skatteutgiftene knyttet til firmabil med om lag 820 mill. kroner i 2002.

  • Merverdiavgiftsplikt på flere tjenester ble innført 1. juli 2001, bl.a. på juridisk, økonomisk og administrativ tjenesteyting, posttjenester, forskning og formidlingstjenester (bl.a. eiendomsmegling). Det gir en halvårsvirkning i 2001, og en helårsvirkning i 2002. Samlet bidro disse endringene til en reduksjon i skatteutgiftene på om lag 1 250 mill. kroner fra 2001 til 2002. Helårsvirkningen er 2 500 mill. kroner.

  • Vedtaket om å fjerne nullsatsen i merverdiavgiftssystemet for luftfarten fra 1. april 2002 ved å ta luftfarten ut av merverdiavgiftssystemet, reduserer skatteutgiften med om lag 75 mill. kroner fra 2001 til 2002. Helårsvirkningen er 300 mill. kroner.

  • Fjerning av flypassasjeravgiften fra 1. april 2002 førte til at skatteutgiftene ved fritaket for Nord-Norge ble redusert med om lag 75 mill. kroner fra 2001 til 2002. Helårsvirkningen er 300 mill. kroner.

  • El-avgiften ble redusert fra 11,3 øre pr. kWh til 9,3 øre pr. kWh fra 1. januar 2002. Siden industri, bergverk og veksthus har fritak for denne avgiften, bidro satsreduksjonen til å redusere skatteutgiftene knyttet til fritaket med om lag 1 mrd. kroner ift. 2001. I tillegg har brukere i Nord-Troms og Finnmark fritak for avgiften. Satsreduksjonen reduserte skatteutgiften knyttet til dette fritaket med om lag 30 mill. kroner.

  • Den reduserte svovelavgiften for kull, koks og raffinerier ble avviklet fra 1. januar 2002, og erstattet av en intensjonsavtale med Prosessindustriens landsforening om å redusere svovelutslippene. Dette har bidratt til å redusere skatteutgiften med om lag 300 mill. kroner i 2002, som følge av at kull og koks kommer utenfor virkeområdet for svovelavgiften.

Følgende endringer i skatte- og avgiftsreglene har bidratt til økte skatteutgifter med om lag 4,6 mrd. kroner fra 2001 til 2002:

  • Fra og med 1. juli 2002 ble arbeidsgiveravgiften redusert med 4 prosentpoeng for arbeidstakere eldre enn 62 år, som en del av intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv. Skatteutgiften i 2002 er på 360 mill. kroner. Helårsvirkningen er 720 mill. kroner.

  • Fra og med 2002 ble det innført en særskilt skattefradragsordning for investeringer i forskning og utvikling (FoU). Det særskilte skattefradraget innebærer en gunstigere beskatning av virksomheter som har FoU-utgifter i forhold til andre virksomheter. Dette øker skatteutgiftene med om lag 510 mill. kroner.

  • For 2002 ble det strammet inn i beskatningen av kjøregodtgjørelse ved at differansen mellom statens satser og en sats på 2,05 kroner pr. km ble skattepliktig for kjøring utover 4 000 km. Innstrammingen ble begrunnet med at statens satser for kjøregodtgjørelse lå betydelig høyere enn det som kan anses som relevante variable utgifter knyttet til bruk av egen bil. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2002 ble imidlertid innstrammingen reversert, herunder ble arbeidsgiveravgiften opphevet fra 1. juli. Det ble i tillegg vedtatt å oppheve beskatningen av kjøregodtgjørelse for kjøring utover 12 000 km som tidligere var skattepliktig. Den isolerte virkningen av å oppheve beskatningen av mottatt kjøregodtgjørelse utover 12 000 km, øker skatteutgiften med om lag 30 mill. kroner.

  • Fra og med 2002 er det tillatt å finansiere hjemme-PC ved trekk i bruttolønn. Dette må anses som en skatteutgift, siden disse arbeidstakerne mottar deler av arbeidsgodtgjørelsen i form av naturalytelser, og dermed betaler mindre skatt enn de som mottar tilsvarende arbeidskompensasjon i form av ordinær lønn. Hjemme-PC ordningen øker skatteutgiften med om lag 30 mill. kroner i 2002.

  • I forbindelse med behandlingen av jordbruksavtalen vedtok Stortinget at det særskilte fradraget for næringsinntekt fra jordbruk og hagebruk skal økes innenfor en samlet provenyramme på 100 mill. kroner for 2002. Utformingen av fradraget for 2002 blir først vedtatt i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2003. Regjeringen foreslår at det flate fradraget på 36 000 beholdes og at det i tillegg innføres en sats i fradraget på 9 pst. av overskytende inntekt i 2002 inntil det samlede jordbruksfradraget utgjør 47 500 kroner. Dette øker skatteutgiften knyttet til det særskilte fradraget i næringsinntekt for landbruket med 100 mill. kroner.

  • Innføring av halv moms på matvarer på 12 pst. fra 1. juli 2001 bidrar til å øke skatteutgiftene fra 2001 til 2002. Det skyldes at halv matmoms først får helårsvirkning i 2002. I forhold til en generell sats på 24 pst. representerer dette en økning i skatteutgiftene på om lag 3 350 mill. kroner. Helårsvirkningen er 7 000 mill. kroner.

Følgende endring i skatte- og avgiftsreglene har bidratt til å redusere skattesanksjonene med vel 3,6 mrd. kroner fra 2001 til 2002:

  • Avskrivningssatsene for driftsmidler er fra og med 2002 økt slik at de i større grad gjenspeiler det faktiske økonomiske verdifallet, noe som innebærer at skattesanksjoner knyttet til avskrivningssatsene på om lag 1,5 mrd. kroner er falt bort.

  • I referansesystemet anses skatter på produserte innsatsfaktorer som en skattesanksjon. Fjerning av grunnavgift på fyringsolje og på passasjertransport til sjøs innebærer dermed en reduksjon av skattesanksjonen med 45 mill. kroner.

  • Avviklingen av investeringsavgiften fra 1. oktober 2002 bidrar til å redusere skattesanksjonen med om lag 1,5 mrd. kroner fra 2001 til 2002. Helårsvirkningen er 6 mrd. kroner.

  • Flypassasjeravgiften ble fjernet fra 1. april 2002. Ettersom referansesystemet innebærer at skatter på produserte innsatsfaktorer er en skattesanksjon, medførte dette redusert skattesanksjon på flyging ved arbeidsreiser på om lag 600 mill. kroner fra 2001 til 2002. Helårsvirkningen er 750 mill. kroner.

4.6.3 Skattefrie og skattefavoriserte overføringsordninger

I dette avsnittet gis det en oversikt over den fordelen som ligger i at enkelte offentlige stønader er skattefrie eller skattefavoriserte. Sammenlikningsgrunnlaget er et referansesystem der alle trygdeytelser er skattepliktige på linje med lønnsinntekter.

Tabell 4.6 Skattefordelen knyttet til offentlige overføringer. 2002. Mill. kroner

Økte skatteinntekter ved å innføre skatteplikt (som på personinntekt), gitt uendret nivå på gjennomsnittlige bruttoytelserAnslått økning i trygdeutgifter for uendret gjennomsnittlig nivå på nettoytelser
Barnetrygd5 2008 250
Kontantstøtte9401 420
Økonomisk sosialhjelp1 0201 500
Bostøtte400600
Engangsstønad ved fødsel130180
Grunnstønad390570
Hjelpestønad260350
Stønad til barnetilsyn330530
Særskilte skatteregler for pensjonister mv.14 47021 380
Engangsstønad ved adopsjon--
Attføringsstønad--
Utdanningsstønad--
Gravferdsstønad--
Stønader for visse helsetjenester--
Enkelte andre skattefrie ytelser--

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Utgangspunktet for disse beregningene er at myndighetene har et krav til hva stønadsmottakere skal sitte igjen med netto etter skatt. Dersom disse trygdeytelsene hadde vært skattepliktige, forutsettes det med andre ord at dette ville ført til en tilsvarende økning i bruttonivået på ytelsene. I kolonnen til høyre i tabell 4.6 er det lagt til grunn at mottakeren i gjennomsnitt skal sitte igjen med samme netto overføring etter skatt som etter gjeldende regler. For barnetrygden er det eksempelvis gjort ved å øke barnetrygdsatsene så mye at nettoutgiftene til det offentlige og nettoytelsen til mottakerne er uendret selv om barnetrygden er gjort skattepliktig. Det er tatt hensyn til at nivået på bruttoytelsen vil være avhengig av skatteposisjonen til den enkelte. Eksempelvis vil en skattyter som betaler toppskatt motta et høyere nivå på bruttoytelsene enn en skattyter som ikke betaler toppskatt. Økningen i skatteinntektene samlet sett vil i dette tilfelle tilsvare økningen i trygdeutbetalingene. Fordelen ved de særskilte skattereglene for pensjonister i tabellen er anslått på tilsvarende måte som for de skattefrie overføringene, dvs. som økningen i utgiftene til det offentlige for et uendret nivå på nettoytelsene, men hvor ytelsen skattlegges etter de samme reglene som lønnsinntekt.

For illustrasjonsmessige formål er det også valgt å presentere den isolerte virkningen (kolonnen til venstre) av å oppheve skattefordelen uten noen kompensasjon i form av økt bruttotrygd, det vil si provenytapet eller skatteutgiften knyttet til at disse ytelsene etter gjeldende regler er unntatt ordinær beskatning.

Beregningene er utført på Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE. Anslagene er usikre, både fordi modellen er basert på en utvalgsundersøkelse og fordi det er usikkerhet knyttet til denne måten å anslå bruttooverføringer på. Det vises til omtalen i Nasjonalbudsjettet for 2000 og http://www.dep.no/fin/norsk/skatter-avgifter for en nærmere beskrivelse av beregningsmetoden.

Til forsiden