5 Merknader til lovforslaget
I Svalbardloven, som er hovedloven om Svalbard og som etablerer sysselmannsinstitusjonen, skal navnet «sysselmann» endres to steder og «sysselmannen» 15 steder. I denne loven er det gjennomgående brukt «sysselmannen» med liten forbokstav, antakelig fordi det den gangen bare gjaldt en stillingsbetegnelse og ikke i tillegg en virksomhet. Dette foreslås endret til stor forbokstav når det er snakk om virksomheten. Der hvor sysselmannen er tillagt en rolle som har et eget navn og er regulert i annet lovverk, f.eks. som namsmann etter politiloven, vil det som oftest være sysselmannen personlig som innehar denne rollen. Forslagene i proposisjonen gjør ingen materielle endringer her, det er kun en tydeliggjøring av når det er snakk om sysselmannen (sysselmesteren) personlig, og når det er virksomheten. Der hvor det er praksis for å delegere myndighet til ansatte hos Sysselmannen, og det ikke er noe annet til hinder for dette, kan denne praksisen videreføres.
I Svalbardloven § 5 andre ledd første og andre punktum står Sysselmannen med stor forbokstav av grammatiske årsaker (første ord i en setning), men her siktes det til sysselmannen personlig. De øvrige stedene i Svalbardloven hvor Sysselmannen er første ord i en setning (§ 8 andre punktum, § 19 og § 25 første ledd fjerde og femte punktum), legger departementet til grunn at det betyr virksomheten. Ellers fremgår det av endringene om det menes sysselmannen personlig eller virksomheten. I tillegg endres «vigselmann» til «vigsler» i Svalbardloven § 18. «Vigsler» er riktig ordbruk etter ekteskapsloven, men ved en inkurie ikke rettet opp tidligere. Det gjøres ellers noen mindre språklige endringer i Svalbardloven § 5 første og andre ledd og § 18. I § 10 tilføyes en formulering som gir uttrykk for at overskjønn kan styres også av ansatte jurister hos Sysselmesteren. Dermed knytter en dette til vanlig behandling av overskjønn, som går for lagmannsretten.
Tobakksskadeloven nevner «sysselmannen» ti steder, ett av stedene med liten s, som foreslås endret til «Sysselmesteren» med stor bokstav. Det siktes alle steder i loven her til virksomheten.
Etter ekteskapsloven § 12 første ledd bokstav d er sysselmannen vigsler på Svalbard. Dette er sysselmannen personlig, i likhet med at oppgaven som vigsler ellers i loven er lagt til bestemte stillinger eller verv, og navnet skal derfor skrives med liten s. Oppgaven kan delegeres til andre ansatte hos virksomheten Sysselmannen. Det gjøres i tillegg noen språklige endringer i bestemmelsen.
Etter politiloven § 17 er «Sysselmannen» namsmann for Svalbard. Dette er en oppgave som er lagt til sysselmannen personlig, og navnet endres dermed til «sysselmesteren» med liten bokstav, jf. Svalbardloven § 5 tredje ledd første punktum.
I kystvaktloven endres «Sysselmannen» til «Sysselmesteren» to steder. Begge steder siktes det til virksomheten.
Svalbardmiljøloven, som er en hovedlov for Svalbard på miljøområdet, nevner «sysselmannen» og «sysselmannens» i overkant av 50 steder. Fem steder også i denne loven må det endres fra liten til stor s. Alle steder i loven hvor sysselmannen er nevnt, betyr det virksomheten, og navnet skal derfor skrives med stor forbokstav.
I lov om notarius publicus står «Sysselmannen» nevnt to steder med stor forbokstav. I likhet med at dommere ved tingretten mv. er notarius publicus, er det sysselmannen personlig som er notarius publicus på Svalbard. Det blir derfor endret til «sysselmeisteren» begge steder, jf. Svalbardloven § 5 andre ledd andre punktum.
I valgloven endres navnet fire steder til «Sysselmesteren». I dag står det tre steder med liten forbokstav, som endres til stor. Alle stedene betyr det virksomheten.
I lovene om utlendinger, vergemål og konfliktrådsbehandling endres navnet fra «Sysselmannen» til «Sysselmesteren» med stor forbokstav fordi det alle stedene er snakk om virksomheten. Navnet brukes ett sted i hver av disse lovene.
Det foreslås at loven skal gjelde fra 1. juli 2021.