9 Samferdselsdepartementets vurdering
Haugesund og Karmøy kommuner og Rogaland fylkeskommune følger med fremlegging av Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy opp intensjonene i Prop. 123 S (2022–2023) om å erstatte dagens Haugalandspakke med en ny bypakke. Gjennom behandlingen av Prop. 123 S (2022–2023) ga Stortinget sin tilslutning til at innkreving av bompenger i Haugesund og Tysvær kommuner kunne forlenges fra 1. juli 2023 til en eventuell ny bypakke var etablert, senest ved utgangen av 2026. Nå legges det opp til overgang til Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy i 2025. Det er lagt til grunn toveis bompengeinnkreving i 15 år i 11 bomstasjoner.
Samferdselsdepartementet har merket seg at Haugesund og Karmøy kommuner og Rogaland fylkeskommune har vedtatt en bredt sammensatt pakke med vei- og gateprosjekter, og en rekke gang- og sykkelveiprosjekter og trafikksikkerhets- og kollektivtiltak – der minst 50 pst. av midlene i bypakken skal disponeres til gang-, sykkel- og kollektivtiltak. Forutsetningene er dermed til stede for at Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy vil bidra til utvikling av transportsystemet med god tilgjengelighet for alle trafikantgrupper, nullvekst i personbiltransport, reduserte klimautslipp og miljøforbedringer i sentrumsområdet.
Bypakken har ingen enkeltprosjekter som overstiger den statlige terskelverdien for KS2 for kostnad. I regi av Rogaland fylkeskommune skal det gjennomføres egne prosesser med ekstern kvalitetssikring for store fylkesveiprosjekter over 300 mill. kr og før oppstart av det enkelte prosjekt. Risøyforbindelsen ligger nær den statlige terskelverdien for en egen KS2. Samferdselsdepartementet forutsetter derfor at Rogaland fylkeskommune gjennomfører en ekstern kvalitetssikring av dette prosjektet før oppstart. Departementet legger til grunn at prosjektporteføljen blir tilpasset rammene for bypakken.
Samferdselsdepartementet har gitt Rogaland fylkeskommune tillatelse til å forskuttere inntil 20 mill. kr til reguleringsplanlegging av Risøy bru. Rogaland fylkeskommune har vedtatt å stille garanti for bompengelånet.
Etter Samferdselsdepartementets vurdering er opplegget for styring av Bypakke Haugesund og fastlands-Karmøy i samsvar med statens prinsipper for porteføljestyring av bypakker. Departementet understreker at prosjektene i porteføljestyrte bypakker skal gjennomføres innenfor en fastsatt økonomisk ramme. Eventuelle kostnadsøkninger og/eller inntektssvikt utover den fastsatte økonomiske rammen skal skje ved kutt i porteføljen.
Departementet har merket seg at dersom det oppstår trafikklekkasje til lokalt veinett, kan det gjøres mindre justeringer i bomstasjonsopplegget dersom det bidrar til bedre måloppnåelse og det er lokalpolitisk enighet. Større endringer, som adgang til å sette opp ytterligere bomstasjoner, forutsetter fremlegg for Stortinget. Dersom nullvekstmålet ikke nås, og trafikale utfordringer fører til svekket byutvikling, kan lokale myndigheter ta initiativ til å innføre tidsdifferensiering av takstene. Det legges til grunn at dette kan innføres innenfor rammen av fastsatt gjennomsnittstakst dersom det foreligger lokalpolitisk tilslutning.
Samferdselsdepartementet har merket seg at den eksterne kvalitetssikringen av pakkens trafikkgrunnlag, finansieringsevne og samlede usikkerhet viser at finansieringsgrunnlaget synes robust. Ekstern kvalitetssikrer har i sine beregninger kommet til at den foreløpige grunntaksten vil gi en høyere gjennomsnittstakst i pakken enn det Rogaland fylkeskommune har lagt til grunn i sin analyse. Dersom den realiserte gjennomsnittstaksten/bompengeinntektene avviker vesentlig fra forutsetningene i det faglige grunnlaget, kan det eventuelt tas lokalpolitisk initiativ til å fremme en ny sak til Stortinget om justering av gjennomsnittstaksten.
Samferdselsdepartementet viser til at Haugesund er ett av fem byområder som er omfattet av ordningen med statlig tilskudd for økt satsing på kollektivtransport, sykling og gange i mindre byområder. Departementet har i den forbindelse merket seg at lokale myndigheter har satt som et viktig delmål at veksten i persontransport skal tas med gange, sykkel og kollektiv, og at minst 50 pst. av midlene i bypakken skal disponeres til dette formålet.