5 Anbefalinger fra GRECO
GRECO vedtok 29. oktober 2020 i den femte evalueringsrapporten om Norge, «FIFTH EVALUATION ROUND – Preventing corruption and promoting integrity in central governments (top executive functions) and law enforcement agencies», følgende anbefaling:
vi. i) at statssekretærer og politiske rådgivere underlegges den samme opplysningsplikten som statsråder
Europarådets antikorrupsjonsorgan Group of States against Corruption (GRECO) ble etablert i 1999, og er et verktøy for å følge opp antikorrupsjonsarbeidet i medlemslandene. Norge sluttet seg til GRECO i 2001 og har blitt evaluert i fem evalueringsrunder. Evalueringsrundene munner ut i en rapport med anbefalinger til ulike korrupsjonsforebyggende tiltak som forventes gjennomført innen tre år.
GRECO har i rapporten av 29. oktober 2020 vurdert regelverk og institusjonelle systemer for å forebygge korrupsjon og fremme integritet i politisk ledelse og politiet. Norge fikk i alt 14 anbefalinger til ulike tiltak for å styrke arbeidet på disse områdene.
Anbefalingene vi), vii) og viii) følges opp av Kommunal- og distriktsdepartementet, og har følgende innhold:
vi. i) at statssekretærer og politiske rådgivere underlegges den samme opplysningsplikten som statsråder; ii) at man overveier om man bør pålegge ektefeller og nærstående familiemedlemmer den samme opplysningsplikten (uten at informasjon om nære familiemedlemmer nødvendigvis trenger å bli offentliggjort); og iii) at opplysninger sendes inn elektronisk på en måte som gjør at faren for transkripsjonsfeil fra registreringsmedarbeiderens side faller bort.
vii. i) at det vedtas håndhevbare sanksjoner for manglende rapportering av opplysninger eller rapportering av opplysninger man vet er uriktige; ii) at det etableres ett eller flere formelle systemer for gjennomgåelse av opplysninger fra medlemmer av den politiske ledelsen; og iii) at opplysningene som sendes inn, brukes til rådgivningsformål vedrørende anvendelsen av reglene om inhabilitet, bierverv og -stillinger og gaver.
viii. at standardene som er fastsatt vedrørende interessekonflikter, inhabilitet, bierverv, gaver og relasjoner med lobbyister og tredjeparter, blir underlagt troverdige og effektive kontrollmekanismer og sanksjoner.
I oppfølgingsrapport vedtatt 2. desember 2022 gir GRECO en samlet vurdering av Norges oppfølging av anbefalingene i den femte evalueringsrunden så langt. Den endelige fristen Norge har for å rapportere om hvordan vi følger opp anbefalingene er 30. juni 2024.