4 Gjeldende rett
Lov 30. november 2012 nr. 70 om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser § 1 gir Kongen i statsråd hjemmel til å «pålegge regjeringsmedlemmene å registrere sine verv og økonomiske interesser i et register som er tilgjengelig for allmennheten». I forarbeidene framkommer det at «[f]ormålet med departementets lovforslag er å legge til rette for å kunne pålegge regjeringsmedlemmene å registrere sine verv og økonomiske interesser i Stortingets register på lik linje med stortingsrepresentantene», jf. Prop. 139 L (2011–2012) Lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser. Registreringsplikten følger av forskrift 30. november 2012 nr. 1114 om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser. Forskriften § 1 fastslår at regjeringsmedlemmene «har plikt til å registrere verv og økonomiske interesser i den til enhver tid gjeldende registreringsordning som gjelder for stortingsrepresentantene». Det framgår videre av forskriften § 2 at «Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser», får tilsvarende anvendelse for regjeringsmedlemmer. Opplysninger til registeret skal meldes til Stortingets administrasjon innen én måned etter at regjeringsmedlemmet har tiltrådt regjeringen, jf. forskriften § 3. Når vedkommende er gått ut av regjeringen, tas de registrerte opplysningene ut av registeret, jf. § 3 og lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser § 1.
Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser inneholder regler om hva som skal registreres og regler om hvordan registerordningen skal gjennomføres. Registerets formål er «å gi en samlet informasjon om […] verv og økonomiske interesser som har berettiget interesse for allmennheten», jf. § 1. Registreringsplikten omfatter verv og økonomiske interesser som ivaretas ved siden av vervet som stortingsrepresentant.
Reglementet inneholder plikter til å registrere verv i private eller offentlige selskapers og interesseorganisasjoners styrende organer, samt i statlig eller kommunalt organ (§ 2), selvstendig inntektsbringende virksomhet (§ 3), lønnet stilling eller engasjement (§ 4), avtaler om permisjon og avtaler av økonomisk karakter med tidligere arbeidsgiver (§ 5), ansettelse, engasjement eller lignende avtale med framtidige arbeidsgivere eller oppdragsgivere (§ 6), navn på selskaper, organisasjoner, institusjoner eller enkeltpersoner som yter vedkommende representant økonomisk støtte eller vederlag (§ 7), fast eiendom som har betydelig verdi og som benyttes i næringsvirksomhet (§ 8), selskapsinteresser (aksjer, andeler mv.) som vedkommende selv eier enten direkte eller indirekte gjennom et annet selskap, eller som vedkommende forvalter (§ 9), gjeld i næringsvirksomhet over 10 ganger grunnbeløpet i folketrygden og garantiansvar over 20 ganger grunnbeløpet i folketrygden som representanten personlig hefter for (§ 9a), reiser og besøk til utlandet hvor utgiftene ikke i sin helhet dekkes av statlige midler, av det parti representanten tilhører eller av representanten privat, når reisen har tilknytning til vedkommendes virksomhet som representant (§ 10) og gave eller økonomiske fordel som er verdt mer enn 2000 kroner, mottatt fra innenlandsk eller utenlandsk giver, når gaven/fordelen har tilknytning til vedkommendes virksomhet som representant (§ 11).
I §§ 12 til 16 finnes regler om hvordan registreringsplikten skal gjennomføres. Det framgår blant annet at endring av, eller tillegg til tidligere registrerte opplysninger, skal meldes innen én måned etter at de nye opplysningene forelå (§ 12). I praksis arkiveres vedkommende representants tidligere registrerte data, og registeret oppdateres med de nye opplysningene innen ti dager etter at representanten har meldt fra om dem. En representant som vurderer at han/hun har interesser av særlig personlig eller økonomisk art som har berettiget interesse for allmennheten, men som ikke er registreringspliktige, kan registrere disse opplysningene.