4 Elektroniske resepter i de nordiske land
Sverige, Danmark og Island har innført elektroniske resepter for flere år siden. Finland er i ferd med å innføre det. I Sverige og Danmark har man tatt i bruk sentral database fra 2006. På Island og i Finland er man også i ferd med å innføre sentral database.
4.1 Sverige
I Sverige eier det statlige Apoteket AB alle apotek. Sverige har hatt en landsomfattende løsning for elektronisk resept fra år 2000. Målsettingen er at 80 prosent av alle resepter skal være elektroniske i 2007. I april 2006 var 55 prosent av reseptene elektroniske. I Norrbottens Län er nå 95 prosent av alle resepter elektroniske. Norrbotten skiller seg fra andre län ved at elektronisk resept ble innført der tidlig på 1990-tallet.
Frem til 2005 har det ikke vært tillatt for apotekene å lagre de reitererte elektroniske reseptene, og systemet var basert på elektroniske meldinger mellom rekvirent og apotek. En «meldingssentral» mottok reseptene fra rekvirenten. Alle 900 apotek i Sverige kunne hente reseptene fra meldingssentralen. Apoteket hentet resepten når kunden kom i apoteket, og resepten ble slettet i meldingssentralen. Elektronisk resept ble derfor ikke brukt for reitererte resepter.
I 2006 innførte man en sentral database for elektroniske resepter i Sverige, og elektronisk resept kan nå også brukes for reitererte resepter. Reseptinformasjonen lagres i en felles database for Apoteket AB (Receptregistret). Kunden, eller den som henter legemidler for kunden, må vise et «apotekkort» som legitimasjon. Det er valgfritt for pasientene om de ønsker å ha sin reseptinformasjon lagret i databasen. Det kreves et muntlig samtykke fra pasienten til lagringen. Man legger opp til at papirresept fortsatt skal være mulig å få for pasienter som ønsker det. Informasjonen i Receptregistret er tilgjengelig for pasienten og farmasøyten i apoteket. Legen får ikke se informasjonen.
4.2 Danmark
Danmark begynte med elektroniske resepter i 1993. 80 prosent av alle resepter var elektroniske i Danmark i 2005. Fra 2006 har man innført en nasjonal «receptserver» hvor alle elektroniske resepter lagres. Reseptinformasjonen lagres i to år. Borgeren selv, behandlende lege og apoteket som skal ekspedere resepten, har tilgang til informasjonen. Ordningen er obligatorisk, og alle elektroniske resepter og kjøp av legemidler på elektronisk resept blir automatisk lagret.
Tidligere hadde man et meldingsbasert system hvor rekvirenten kunne sende resepten kun til ett apotek. Elektronisk resept ble derfor mest brukt i distriktene hvor det ofte kun finnes ett apotek. I byene har det vært mer vanlig å bruke papirresept fordi pasientene da kunne velge apotek fritt.
4.3 Finland
I Finland har man gjennomført prøveprosjekter med elektronisk resept siden 2004. I prøveprosjektene har man opprettet en sentral reseptdatabase hvor informasjonen ligger lagret i 20 måneder. Det er en målsetting at 50 prosent av reseptene skal være elektroniske i 2010. I prøveprosjektene skal pasienten gi et skriftlig samtykke til å delta. Pasienten kan kreve at reseptinformasjonen beskyttes med en sifferkode slik at opplysningene bare kan brukes av dem som har fått sifferkoden av pasienten. Det vil ikke være aktuelt å gjøre systemet obligatorisk for innbyggerne før alle finske apotek er knyttet til systemet. Finske myndigheter antar at det ikke vil være tilfellet før tidligst i 2010.
4.4 Island
På Island har det vært elektroniske resepter siden 1998, men uten bruk av en sentral database. Denne løsningen omfatter resepter som sendes fra apotek til Islands Rikstrygdeverk som bilag for refusjonsregninger.
I 2007 innfører man en løsning med en sentral og landsdekkende database etter en pilotperiode fra juni 2003. Prosjektet gjelder i første omgang resepter som skrives ut i den offentlige primærhelsetjenesten og en del av sykehusene. Privatpraktiserende leger er foreløpig ikke med i prosjektet, men skal bli med senere. Løsningen bygger på at resepten lagres i databasen, men slettes når den er ferdig ekspedert. Foreløpig legger man opp til at det ikke skal kreves samtykke fra pasienten for å lagre informasjon i databasen. Pasienten skal ha mulighet for å bruke papirresept uten å oppgi noen spesiell årsak.