1 Innledning og oppsummering
Island står overfor et kraftig økonomisk tilbakeslag etter at de tre største bankene i landet ble satt under administrasjon i oktober 2008. Ifølge myndighetenes anslag vil bruttonasjonalproduktet falle med om lag 10 pst. i 2009. I treårsperioden 2008-2010 ventes en reduksjon i privat konsum på rundt 30 pst. og en reallønnsnedgang på omkring 14 pst.
Island har inngått en avtale med Det internasjonale valutafondet (IMF) om et stabiliseringsprogram for islandsk økonomi. Det mest akutte tiltaket i programmet er å gjenopprette tilliten til den islandske kronen og til islandsk økonomi. I programmet blir det anslått at Island har et finansieringsbehov på 5 mrd. USD. Av dette vil IMF innvilge et lån på om lag 2,1 mrd. USD, mens det resterende beløpet vil komme fra bilaterale långivere. Lån for å dekke den islandske innskytergarantiordningens forpliktelser kommer i tillegg.
På bakgrunn av dette finansieringsbehovet sendte den islandske sentralbanken, Seðlabanki Islands, 24. oktober 2008 en forespørsel til Norges Bank om blant annet å yte et mellomlangsiktig lån. Tilsvarende forespørsler ble sendt til de øvrige nordiske land. Norges Bank har tilrådd å innvilge et slikt lån dersom norske statsmyndigheter stiller garanti for beløpet, og Regjeringen gav 3. november tilsagn om en slik statsgaranti med forbehold om Stortingets samtykke.
Fra norsk side har en lagt stor vekt på et tett nordisk samarbeid om støtte til Island. I forbindelse med IMF-styrets behandling av Islands stabiliseringsprogram 19. november 2008, gikk Norge derfor sammen med Danmark, Finland og Sverige om å love at de fire landene samlet ville gi et mellomlangsiktig lån på 2,5 mrd. USD. Det ble samtidig klart at det ikke var behov for utbetaling av det nordiske lånet før i 2009. Deretter, i forbindelse med IMF-styrets behandling av Latvias stabiliseringsprogram den 23. desember 2008, gav Danmark, Finland, Norge og Sverige løfte om et lån til Latvia på 2,5 mrd. USD, med første utbetaling i 2010. Fordelingen av lånene fra de fire nordiske kreditorlandene til Island og Latvia ble sett i sammenheng. Det er nå klart at Norges bidrag til finansieringen til Island og Latvia er på henholdsvis 675 mill. USD og 525 mill. USD.
Regjeringen ber i denne proposisjonen om Stortingets fullmakt til å stille statsgaranti for et lån fra Norges Banks til Seðlabanki Islands på USD 675 millioner. Basert på valutakursen 9. mars tilsvarer dette om lag 4,8 mrd. kroner.
Regjeringen vil i en egen proposisjon komme tilbake til Norges lån til Latvia når rammen rundt dette er tilstrekkelig klarlagt.