1 Sammendrag
Det antas at minst 150 000 mennesker har mistet livet og minst 525 000 er skadet som følge av flodbølgen som rammet landene rundt Det indiske hav 26. desember 2004. Flodbølgen etterlot enorme menneskelige lidelser, infrastruktur i ruiner og ødelagt livsgrunnlag. Offentlige institusjoner i de rammede landene er under et sterkt press, og den lokale og nasjonale økonomien er svekket. Verst rammet er Indonesia og Sri Lanka, hvor Norge gjennom flere år har hatt et fredsengasjement. Også India, Somalia, Maldivene, Thailand, Malaysia og Burma har rapportert om mange omkomne og store materielle skader.
I tillegg til FNs nødhjelpsappeller er det varslet at FNs Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) vil holde giverlandsmøte 11. januar 2005 i Genève. OCHA rapporterte 4. januar 2005 om totale tilsagn på om lag USD 2 milliarder. Nærmere avklaring av hva de ulike land vil bidra med kommer i forbindelse med FNs samlede nødhjelpsappell og aktuelle giverlandsmøter.
Det er behov for en massiv hjelpeinnsats, og Regjeringen legger stor vekt på å yte omfattende humanitær bistand i første fase, og så raskt som mulig støtte gjenoppbygging og utvikling av livsgrunnlaget i de rammede områdene. Det er allerede disponert 100 mill. kroner over kap. 163, post 70 Naturkatastrofer i forbindelse med flodbølgekatastrofen. De omfattende utfordringene etter flodbølgen kan ikke håndteres ved omdisponeringer innenfor bistandsbudsjettet for 2005, jf. Budsjett-innst. S. nr. 3 (2004-2005) vedtatt 3. desember 2004, uten at dette går på bekostning av andre høyt prioriterte oppgaver, blant annet i Afrika. Regjeringen foreslår derfor en tilleggsbevilgning på 1 milliard kroner til bistand i forbindelse med flodbølgekatastrofen.