St.prp nr. 1 Tillegg nr. 3 (1996-97)

FOR BUDSJETTERMINEN 1997 Om endringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden for 1997 under enkelte kapitler under Sosial- og helsedepartementet

Til innholdsfortegnelse

0

Sosial- og helsedepartementet legger med dette frem forslag om endringer under enkelte kapitler i statsbudsjettet for 1997. Proposisjonen omfatter:

  • Midler og stillinger til fylkeslegen i Oslo angående godkjenning av utenlandsk helsepersonell som vil arbeide i Norge.

  • Førstehjelpsprosjekt.

  • Styrking av tobakkskaderådets forebyggende arbeid.

  • Utbygging av nytt Rikshospital.

  • Behandlingsreiser til Eilat i Israel.

  • Overføring av stillingshjemmel fra Trygdeetaten til Statistisk sentralbyrå.

  • Økning av bevilgningene til sykepenger, uføre m.m.

  • Økning av bevilgningen til medisiner.

Kap 700 Statens helsetilsyn og fylkeslegene

Post 01 Lønn og godtgjørelser og

Post 11 Varer og tjenester

Fylkeslegen i Oslo overtok 1. juli 1994 godkjenning av helsepersonell fra andre land i tillegg til autorisasjon av enkelte grupper norskutdannet personell, jfr. St prp nr 1 for 1993-94. Tillegg nr. 1 og Budsjett-innst. S. nr. 11 for 1993-94. Senere har saksmengden i forbindelse med personellgodkjenning økt med ca. 50 pst bl.a. på grunn av EØS-reglene og økte innenlandske utdanningskull. I 2. halvår 1996 har det vært en sterk økning i antall søknader fra helsepersonell fra andre nordiske land. Departementet legger stor vekt på at disse får sin godkjenningssak behandlet uten forsinkelse, og viser til mangelen på noen grupper helsepersonell og de tiltak som er satt i verk for å stimulere helsepersonell fra andre nordiske land til å søke seg til Norge. Økte utdanningskull i årene fremover og antatt fortsatt øket tilstrømning av helsepersonell fra andre land gjør det sannsynlig at saksmengden vil øke ytterligere.

For å sikre nødvendig kapasitet foreslås opprettet 4 stillinger i gruppe II ved Fylkeslegen i Oslo, tidsbegrenset til 4 år. Videre foreslås budsjettforslaget under kap 700, post 01 øket med kr. 1 200 000 og forslaget under post 11 øket med kr 400 000, mot tilsvarende reduksjon under kap 705 post 61.

Kap 701 Forsøks- og utviklingsvirksomhet

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Det er høsten 1996 satt igang et førstehjelpsprosjekt i regi av Sosial- og helsedepartementet med bl.a. opptrykk av førstehjelpsbok til alle 9. klassinger. Prosjektet vil bli videreført i 1997. Dette er et viktig satsingsprosjekt. Målet er primært å nå alle 9. klassinger med opplæring i førstehjelp. Tiltakene gjelder:

  • gratis bok til alle 9. klassinger

  • opplæring av lærere (kursing) i forbindelse med faget kroppsøving

  • tilrettelegging av undervisningsmateriell for målgruppen (lærebok)

  • igangsetting, gjennomføring og evaluering av prosjektet

  • førstehjelpstafett som initieres i Sosial- og helsedepartementet

For 1997 foreslås bevilget 3 mill. kroner til prosjektet.

1 mill kroner foreslås dekket innen foreslått beløp under posten. Bevilgningsforslagene under kap 739 Andre utgifter, post 21 Forsøk- og utvikling i sykehussektoren foreslås redusert med 2 mill kroner.

Sosial- og helsedepartementet foreslår at bevilgningsforslaget under post 21 forhøyes med kr 2 000 000.

Kap 705 Kursvirksomhet og stipendier

Post 61 Turnustjeneste, videreutdanning m.v.

Bevilgningsforslaget under posten foreslås redusert med 1,6 mill kroner til inndekning av forslag under kap 700.

Kap 714 Statens tobakkskaderåd

Post 11 Varer og tjenester

3,5 mill. kr. til oppfølging av årets antirøykekampanje

Det er godt dokumentert bl a fra California, Massachusetts og England at større mediakampanjer rettet mot å redusere tobakksrøyking i befolkningen fører til reduksjon i andelen dagligrøykere. Erfaringer fra andre land viser at opplysningstiltak og kampanjer må gjentas regelmessig for at de skal ha effekt på befolkningens tobakksvaner. Reduksjonen av andelen dagligrøykere i Norge har sakket akterut i forhold til de fleste andre vesteuropeiske land, og det er et klart behov for å videreføre satsingen på antirøykekampanjer framover. En undersøkelse foretatt i 1994 viste at sammenliknet med ti andre vestlige land brukte Norge nest minst penger (pr innbygger) til tobakksforebyggende arbeid. For eksempel brukte Finland fem ganger så mye penger pr innbygger på slike tiltak som Norge.

1,5 mill. kr. til markedsføring av Røyketelefonen

Det er stort behov for å markedsføre Røyketelefonen for å gjøre tilbudet kjent blant folk. Røyketelefonen ble etablert i 1996 som et gratis tilbud spesielt til eldre tenåringer - beregnet på de som ønsker å slutte å røyke eller ønsker generell informasjon om tobakk og skadevirkninger. En slik tjeneste krever jevnlig markedsføring for å være kjent blant de som måtte ønske å benytte seg av tjenesten. Røyketelefonen er også et viktig supplement til antirøykekampanjen.

Bevilgningsforslaget under kap 714 post 11 foreslås økt med 5 mill. kroner mot reduksjon på 2,5 mill.kroner under kap 719 post 21, 2 mill kroner under kap 719 post 70 og 0,5 mill kroner under kap 720 post 63.

Kap 719 Andre forebyggende tiltak

Post 21 Tilskudd til helsefremmende og forebyggende tiltak i sosial- og helsesektoren

Det vises til omtalen under kap 714. Det foreslås at kr 2 500 000 av bevilgningen under denne posten overføres til kap 714 for å dekke deler av utgiftene til antirøykekampanje.

Departementet foreslår at bevilgningsforslaget under post 21 reduseres med kr 2 500 000.

Post 70 Handlingsplan mot HIV/AIDS-epidemien

Bevilgningsforslaget under posten foreslås redusert med 2 mill kroner til inndekning av forslag under kap 714.

Kap 720 Rehabilitering

Post 63 Rehabilitering, forsøk

Bevilgingsforslaget under posten foreslås redusert med 0,5 mill kroner til inndekning av forslag under kap 714.

Kap 730 Rikshospitalet

1. Opprettelse av overlegestilling i nevrokirurgi.

Rikshospitalets budsjett for 1997 er i St prp nr 1 (1996-97) foreslått styrket med tilsammen 8 mill kr. til nevrokirurgi. I den forbindelse er det behov for legestillinger. Utvalg for legestillinger (ULS) har nå godkjent opprettelse av en overlege og en assistentlege i nevrokirurgi samt en assistentlege i anestesi.

Assistentlegestillingene opprettes mot inndragning i gruppe II innenfor Rikshospitalets fullmakter.

Det foreslås opprettet en stilling som overlege i nevrokirurgi mot inndragning av en stilling i gruppe II.

2. Utbygging av nytt Rikshopital. Sammendrag

I forbindelse med Stortingets behandling av St prp nr 87 for 1991-92 om bygging av nytt Rikshospital ble sykehuset dimensjonert til å behandle 27 000 døgn- og dagpasienter. Ved behandling av St prp nr 55 for 1994-95 ble antall innleggelser økt med 3 000 pasienter til 30 000 innleggelser i år 2000. I år behandler Rikshospitalet 33 000 innlagte pasienter. Sosial- og helsedepartementet har tidligere meddelt Stortinget at man skal legge fram forslag om hvordan dagens kapasitet ved Rikshospitalet skal videreføres. Departementet har vurdert flere alternative løsninger, og vil nå anbefale at nytt Rikshospital på Gaustad utvides til å behandle 33.000 døgn- og dagpasienter pr. år. Videre foreslås et tillegg på ca. 100 kontorer, areal for nye funksjoner samt bygging av 150 barnehageplasser i Gaustadområdet. Til sammen gir dette en arealøkning på 11 200 m2.

Utvidelse av behandlingskapasiteten til nytt Rikshospital på Gaustad

Departementet foreslår en arealutvidelse på ca 7 500 m2 for å behandle 3000 flere pasienter. Inklusive utstyr og ombygging er investeringskostnadene foreløpig vurdert til ca 260 millioner kroner (pr. august 1996). Økte driftskostnader i forbindelse med kapasitetsutvidelsen er beregnet til 105-115 millioner kroner, mens inntektene er beregnet til å øke med 80-85 millioner kroner.

Utvidelsen vil sette nytt Rikshospital i stand til å opprettholde dagens samlede behandlingstilbud og ivareta nødvendig kapasitetsøkning innenfor spesialiteter der dette er aktuelt. Det vil bli bygget to nye sengepostetasjer slik at sykehuset både får flere senger til disposisjon og får bedre forhold innenfor hver sengepost. Utvidelsen vil gi en bufferkapasitet for kommende endringer i behandlingstilbudet. Det vil videre bli etablert en egen dagkirurgisk enhet. Med denne utvidelsen vil sykehuset bli i stand til å utnytte fullt ut de mulighetene det gir å ha et sykehotell sentralt plassert på sykehusområdet.

Bedring av kontorsituasjonen, areal til nye funksjoner og bygging av barnehager

Det foreslås økte arealer til ca 100 kontorer for leger ved nytt Rikshospital. Dette vil kreve ca 2 600 m2. Disse kontorene skal dekke behovet til allerede vedtatte stillinger ved hospitalet.

Etter Stortingets siste behandling av byggesaken er det lagt nye funksjoner til hospitalet uten at disse har fått tildelt areal på Gaustad. Dette gjelder enhet for molekylær patologi, molekylær mikrobiologi, poliklinikk for psykosomatisk seksjon, senter for klinisk epidemiologi, avdeling for medisinsk genetikk og smågruppesenteret. Nye smitteforskrifter gjør det også nødvendig med en mindre arealøkning ved laboratoriene. Departementet ønsker at disse enhetene skal følge med til nytt bygg på Gaustad og foreslår en arealutvidelse på ca 1 100 kvm. Stillingene til disse enhetene inngår i dagens driftsbudsjett for Rikshospitalet.

Nye kontorer og nye funksjoner vil til sammen kreve ca 3 700 kvm. og koste anslagsvis 105 millioner kroner i investeringer, inklusive utstyr (1996-kroner).

Departementet har vurdert ulike muligheter for å dekke behovet for barnehageplasser for hospitalets ansatte. Man foreslår nå at det bygges barnehager med til sammen 150 plasser i Gaustadområdet. Kostnadene er anslått til 20 millioner kroner.

Konsekvenser for driftsrammen for nytt Rikshospital år 2000

Ved behandlingen av St. prp. nr. 1 for 1995-96 ble driftsinnsparingen ved flytting beregnet til ca. 170 millioner 1995-kroner målt i forhold til S III-95. Departementets forslag om utvidet arealramme og 3000 flere innleggelser vil gi noe høyere driftsutgifter enn tidligere lagt til grunn. Ved en opprettholdelse av dagens aktivitet på ca. 33 000 pasienter vil driftsinnsparingen kun gjelde innflytting i nytt bygg. Dette anslås til omkring 5% i forhold til S III-95, dvs. ca. 150 stillinger eller ca. 70 mill. kroner.

Framdrift for byggeprosjektet

Forslaget om utvidelse av nytt Rikshospital vil kunne innpasses i dagens byggeprosjekt slik at hovedprosjektet vil være avsluttet etter tidsplanen. Utvidelsene som foreslås vil være ferdigstilt i år 2000. Utvidelsen utløser ikke krav om ny utredning etter plan- og bygningslovens bestemmelser om konsekvensutredning.

Regjeringen foreslår følgende:

  1. 1.

    Antall innleggelser ved nytt Rikshospital på Gaustad økes med 3 000 i forhold til Stortingets tidligere forutsetninger, til 33.000 innleggelser pr. år. Videre foreslås bygging av 100 nye kontorer, areal for nye funksjoner og bygging av 150 barnehageplasser i Gaustadområdet.

  2. 2.

    Utvidelsen av arealrammen for prosjektet settes til 11 200 m2 .

  3. 3.

    Forslag til bevilgning og korrigert driftsramme for nytt Rikshospital vil bli fremmet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1997.

Kap 739 Andre utgifter

Post 21 Forsøk og utvikling i sykehussektoren

Det vises til omtalen under kap 701.21. Det foreslås at kr 2 000 000 av bevilgningen under denne posten overføres til kap 701.21 for å delfinansiere førstehjelpprosjektet.

Departementet foreslår at bevilgningsforslaget under post 21 reduseres med kr 2 000 000.

Post 70 Behandlingsreiser til utlandet

I St prp nr 1 1996-97, side 196 står bl.a. følgende:

«Senhøstes 1996 vil det bli sendt en prøvegruppe med psoriasispasienter til Eilat i Israel. Gruppen blir på 24 pasienter. Oppholdsutgiftene vil beløpe seg til 17 700 kr (inkl. behandling) pr. person, dvs. 425 000 kroner totalt. Til sammenligning blir dette over det dobbelte av hva det koster å ha en psoriasispasient til behandling ved Valla Marina, Gran Canaria. Det vil bli foretatt en evaluering av prøveopplegget.»

Det har vist seg at interessen for forsøket har vært liten og det foreliggende pasientutvalget vil vanskeliggjøre en tilfredsstillende evaluering av behandlingsopplegget. I tillegg har en av de to legene trukket seg fra opplegget. Departementet vil på denne bakgrunn foreslå å innstille prøveopplegget til Eilat. Istedet vil man i 1997 forsøke å overføre en gruppe psoriasispasienter til Gran Canaria.

Kap 1620 Statistisk sentralbyrå og

Kap 2600 Trygdeetaten

Overføring av stillingshjemmel til Statistisk sentralbyrå

Sosial- og helsedepartementet ønsker å styrke forsknings- og utredningsvirksomheten i Statistisk sentralbyrå på områdene trygd og arbeid, samt fordelingsanalyse knyttet til trygdespørsmål. Til å lede dette arbeidet foreslås det opprettet en fast stilling i gruppe II under kap 1620 Statistisk sentralbyrå mot inndragning av en stilling i gruppe II under kap 2600 Trygdeetaten. Lønnskostnader og kontorkostnader knyttet til stillingen (kr 750 000), vil i 1997 og 1998 bli dekket under kap. 2600 post 11.

Kap 2601 Hjelpemiddelsentraler m.m.

Post 01 Lønn og godtgjørelser

I budsjettforslaget for 1997 er det under posten foreslått bevilget 7 mill kroner til styrking av tolketjenesten, bl.a. til 12 nye stillinger i de siste tre fylkene. 2,5 mill kroner foreslås avsatt til kjøp av tolketjenester, jfr. omtalen under kap 2663, post 76

Bevilgningsforslaget foreslås redusert med 2,5 mill. kroner til 205,1 mill kroner.

Kap 2650 Sykepenger

Bevilgningen under kapitlet foreslås økt med i alt 440 mill. kroner.

Post 70 Sykepenger for arbeidstakere m.v.

I St prp nr 1 for 1996-97 er det foreslått 10 585 mill. kroner for 1997.

Regnskapet for 3. kvartal 1996 viser sterkere utgiftsøkning enn i første halvår og gir grunnlag for å endre utgiftsanslaget til om lag 10.400 mill. kr, dvs 200 mill. kr mer enn lagt til grunn for 1997-budsjettet. Utgiftene i 3. kvartal økte med 19,9 pst i forhold til samme periode i 1995. De samlede utgifter i årets ni første måneder er 15,9 pst høyere enn for tilsvarende periode i fjor, hvorav økningen i fraværet antas å ha bidratt til en utgiftsøkning på om lag 9 pst.

I forhold til St prp nr 1 for 1996-97 foreslås anslaget for sykefraværet økt fra 6,0 pst til 7,0 pst. fra 1996 til 1997. Anslaget for vekst i sysselsettingen er 1,25 pst. og anslaget for vekst i sykepengegrunnlaget er på 3,5 pst.

Anslaget over innsparing på grunn av forslaget om utvidet arbeidsgiverperiode er tidligere anslått ca 30 mill. kr for lavt på post 70 og tilsvarende for høyt på post 71. Dette foreslås rettet opp, noe som medfører at det beløp som nå foreslås som tilleggsbevilgning på post 70 er 30 mill. kr lavere enn det ville vært uten korreksjonen.

Dette gir et nytt anslag for 1997 på om lag 10 915 mill. kroner.

Bevilgningsforslaget for 1997 foreslås etter dette økt med 330 mill. kroner. Herav skyldes ca. 100 mill. kroner økt anslag for sykefraværet.

Post 71 Sykepenger for selvstendige

Utgiftene på post 71 for 1996 kan på bakgrunn av regnskapene for årets ni første måneder, anslås til 920 mill. kr. Til grunn for 1997-budsjettet ble lagt et anslag på 880 mill. kr som for øvrig er identisk med bevilgningen for 1996. Økningen av 1996-anslaget innebærer at det også er nødvendig med en oppjustering av anslaget for 1997. I tillegg kommer korrigeringen nevnt under post 70 på 30 mill. kr.

Bevilgningen foreslås økt med 75 mill. kroner.

Post 72 Sykepenger for statsansatte

Post 75 Feriepenger av sykepenger

Det vises til omtalen under post 70. Bevilgningsforslaget foreslås økt med h.h.v. 20 og 15 mill kroner.

Kap 2660 Uførhet

Post 70 Grunnpensjon

Post 71 Tilleggspensjon

En regner med at antallet uføretrygdede blir ca. 1 000 høyere i 1997 enn anslått i St prp nr 1 for 1996-97. Bevilgningsforslagene foreslås økt med tilsammen 100 mill. kroner. Videre foreslås en omfordeling av utgifter mellom postene som følge av etterbetalinger tidligere ble regnskapsført under post 70.

Bevilgningsforslagene under post 70 foreslås redusert med 430 mill. kroner og bevilgningsforslaget under post 71foreslås økt med 530 mill. kroner.

Kap 2663 Medisinsk rehabilitering m.v.

Post 70 Rehabiliteringspenger

På bakgrunn av utviklingen i utgiftene i de 3 første kvartalene i 1996 og utviklingen i sykefraværet, jf omtalen under kap. 2650, regner en nå med høyere utgifter enn bevilgningen for 1996. Dette innebærer at også utgiftene i 1997 kan bli høyere enn anslått i budsjettforslaget.

Bevilgningsforslaget foreslås økt med 70 mill. kroner.

Post 76 Bedring av funksjonsevnen, andre formål

Det foreslås at antall tolketimer til hørselshemmede til dagliglivets gjøremål utvides fra 30 til 60 timer pr år, og at antall timer tolke- og ledsagerhjelp til døvblinde utvides fra 300 til 500 timer pr år. Merutgifter til dette anslås til 2,5 mill kroner. Beløpet er en del av 7 mill kroner som er foreslått til styrking av tolketjenesten i St prp nr 1 for 1996-97, jfr. omtalen under kap. 2601.

Bevilgningsforslaget foreslås økt med 2,5 mill. kroner.

Kap 2751 Medisiner m.v.

Post 70 Legemidler

Utgiftsutviklingen pr. 30 september 1996 tilsier at utgiftene blir høyere enn bevilgningen for 1996. Dette innebærer at også utgiftene for 1997 kan bli høyere enn lagt til grunn i budsjettforslaget for 1997.

Bevilgningsforslaget foreslås økt med 100 mill. kroner til 4 477 mill. kroner.

Til forsiden