Del 1
Innledende del
1 Hovedmål og politiske prioriteringer
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2008 for Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) omfatter programområde 11 Familie- og forbrukerpolitikk og programområde 28 Foreldrepenger.
BLD har følgende hovedmål for sine politikkområder:
En trygg økonomisk og sosial situasjon for barnefamilien.
Gode oppvekst- og levekår for barn og ungdom.
Full likestilling mellom kvinner og menn.
Forebygge og hindre diskriminering basert på kjønn og seksuell orientering.
Gode og trygge rammevilkår for forbrukerne.
En kvalitetsbevisst, effektiv og åpen barne-, familie- og forbrukerforvaltning.
1.1 En trygg økonomisk og sosial situasjon for barnefamilien
Regjeringen vil fortsatt prioritere gode vilkår for barnefamiliene, blant annet gjennom videreføring av økonomiske overføringsordninger som foreldrepenger, kontantstøtte og barnetrygd. Satsene for barnetrygd og kontantstøtte videreføres nominelt.
Det er satt i gang et arbeid for å utrede og vurdere om stans av økonomiske overføringer og ytelser til barnebortfører – barnetrygd og bidrag – kan være et egnet virkemiddel for å forhindre barnebortføring samt fremskynde tilbakeføring av barn.
Regjeringen foreslår at selvstendig næringsdrivende gis rett til svangerskapspenger og foreldrepenger fra folketrygden med 100 prosent dekning (inntil 6 G) med virkning fra 1. juli 2008. Målet er å legge til rette for at selvstendig næringsdrivende kan kombinere næringsaktivitet med barneomsorg.
Departementet følger opp Stortingets behandling av St.meld. nr. 19 (2006-2007) Evaluering av nytt regelverk for barnebidrag. Enkelte forskriftsendringer vil tre i kraft fra 1. januar 2008.
Et offentlig utvalg som gjennomgår barnelovens bestemmelser om foreldreansvar, fast bosted og samvær (barnelovutvalget) skal legge fram sin utredning i mai 2008. Hovedmålet med gjennomgangen er å vurdere endringer i barneloven i et perspektiv der begge foreldre ansees å være like viktige for barnet. Departementet tar sikte på å sende utredningen på bred høring.
Familievernet er grunnstammen i hjelpetilbudet til familiene i forbindelse med samlivsproblemer og konflikter i parforhold. Familievernet utfører hovedtyngden av foreldremekling ved samlivsbrudd for både gifte og samboende foreldre med barn under 16 år. Lov om familievernkontorer ble vedtatt i 1997. Siden den gang har det vært store endringer i de forutsetninger som lå til grunn da loven ble vedtatt. I 2004 ble familievernet overført fra fylkeskommunal til statlig forvaltning. Tjenesten har også i de seneste årene fått nye oppgaver i tillegg til de lovpålagte, herunder arbeid mot vold i nære relasjoner. Det skal igangsettes en helhetlig gjennomgang av familieverntjenesten for å vurdere om virksomheten i tilstrekkelig grad er tilpasset dagens utfordringer og behov.
BLD, i samråd med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), har tatt initiativ til et pilotprosjekt for å skreddersy informasjon om rettigheter og plikter til norsk-pakistanske kvinner, særlig på området familie, ekteskap, barn og foreldreskap. Familievernet er involvert i prosjektet som er en oppfølging av familieprotokollen mellom Norge og Pakistan.
Regjeringen vil videreføre tilskudd til ordinære samlivskurs for å styrke parforhold og forebygge samlivsbrudd. Fra 2008 foreslås det at midlene til Godt samliv!,som er parkurs for førstegangsforeldre, fordeles gjennom inntektssystemet til kommunene. Bufetat vil fortsatt ivareta det faglige utviklingsansvaret for ordningen. Det foreslås å videreføre en rekke andre kurs og veiledningsprogrammer for å støtte familiene, herunder samlivskurset Hva med oss?, som er samlivskurs for foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne, samt adopsjonsforberedende kurs og tilbud om foreldreveiledning.
Aleneboendes levekår er omtalt under Del III Omtale av særlige tema.
1.2 Gode oppvekst- og levekår for barn og ungdom
Regjeringen bygger sin politikk på at foreldrene er barnas viktigste omsorgspersoner. Der familien selv ikke strekker til, har samfunnet en plikt til å sikre barn og unge gode omsorgstilbud og oppvekstvilkår.
Det forventes fortsatt vekst i antallet barn som er under offentlig omsorg i 2008. Det er av den grunn foreslått å øke bevilgningene til det statlige barnevernet med netto knapt 190 mill. kroner for 2008.
Det arbeides for å utvikle et mer kunnskapsbasert barnevern og iverksette nye, gode metoder i hjelpetilbudet overfor utsatte barn og unge. For å heve kompetansen i kommunene, herunder i flerkulturelt arbeid, er det etablert et kunnskaps- og kompetanseprogram (2007-2011) for barnevernet i kommunene. Kompetanseprogrammet for det kommunale barnevernet foreslås styrket med 10 mill. kroner i 2008 og vil bli videreutviklet i samarbeid med høyskoler og universiteter, KS og ansattes organisasjoner.
Departementet viderefører arbeidet med å forbedre tilsynet med barneverninstitusjonene og tilrettelegge tilsynsfaglig utvikling gjennom opplæring og kurs i blant annet revisjonsmetodikk, revisjonslederopplæring og systemrevisjon. I 2008 skal BLD, i samarbeid med Helsetilsynet, gjennomføre et felles landsomfattende tilsyn knyttet til kommunale tjenester til barn og unge som har behov for tiltak fra flere tjenesteområder. Departementet arbeider sammen med Bufdir for en ny organisering av fosterhjemsområdet. Blant annet vil det i 2007 bli utarbeidet nye standardkontrakter for de statlige familiehjemmene og beredskapshjemmene i samarbeid med NTL og andre aktuelle organisasjoner. Det vil i 2008 blant annet satses på utvikling av behandlingshjem for barn med alvorlige atferdsvansker. Formålet med behandlingshjemmene er at barnet eller ungdommen skal tilbake til opprinnelig familie etter endt opphold.
Arbeidet med å bekjempe ulike former for vold og overgrep mot barn vil bli videreført.
Ett av tiltakene i planen Strategi mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn (2005-2009) gjelder oppretting av forsøk i tråd med organisasjonsmodellen Barnehus (tidligere kalt Barnas Hus). Hensikten er å bedre ivareta barn som er utsatt for overgrep. Det tas i 2008 sikte på å etablere ytterligere tre Barnehus, se omtale i St.prp. nr. 1 for Justis- og politidepartementet.
Det vil fortsatt gis støtte til arbeid i kommunene rettet mot familier, barn og unge i barnevernet som er rammet av fattigdomsproblemer. I 2008 vil departementet videreføre innsatsen mot barnefattigdom gjennom barneverntjenesten hvor 29 utvalgte kommuner inngår et samarbeid med Bufdir og SHdir, som har en lignende satsing mot fattigdom knyttet til sosialtjenesten.
Det skal utvikles alderstilpasset hjelp for barn av rusmisbrukende og/eller med psykisk syke foreldre, og sørges for at det tverretatlige samarbeidet mellom barneverntjenestene og andre tjenestetilbud for utsatte barn, unge og familier bedres.
Barnevernmyndighetene vil i 2007 overta omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år for perioden fram til de kan bosettes i en kommune eller forlate landet etter avslått søknad om opphold. 1. desember 2007 åpner Eidsvoll omsorgssenter for barn som skal ha plass til 30 enslige mindreårige under 15 år, fordelt på fem avdelinger. Det er sendt ut et forslag på offentlig høring om endring i barnevernloven vedrørende barnevernets omsorgsansvar for enslige mindreårige asylsøkere. I samarbeid med Bufetat og utlendingsmyndighetene, vil BLD arbeide for å videreutvikle barnevernets praksis og rutiner i arbeidet med enslige mindreårige. Det foreslås 5 mill. kroner til arbeidet med å forberede overføring av ansvaret for enslige, mindreårige asylsøkere over 15 år til barnevernet. Regjeringen tar sikte på at en overføring av ansvar for denne gruppen kan foretas i løpet av 2009.
De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene spiller en sentral rolle innenfor barne- og ungdomspolitikken. De er tilbydere av meningsfylte fritidsaktiviteter som sosialiserer barn og unge inn i samfunnet, og fungerer som «skoler i demokrati» i den forstand at de gir de unge verdifull opplæring i demokratiske prinsipper som valg, representativitet og samfunnsansvar.
Som en oppfølging av NOU 2006:13 Fritid med mening har Barne- og likestillingsdepartementet utarbeidet et nytt regelverk for grunnstøtte til barne- og ungdomsorganisasjoner. Regelverket er utarbeidet i dialog med organisasjonene og vil tre i kraft fra og med tilskuddsåret 2008. Det vil bli innført flere utmålingskriterier som er i tråd med organisasjonenes ønsker, blant annet vil kursaktivitet bli gjeninnført som utmålingskriterium i 2009. Siktemålet er å få et stabilt og godt regelverk som er tilpasset et organisasjonssamfunn i endring. I forbindelse med innføring av nytt regelverk, og i tråd med Soria Moria-erklæringen, foreslår departementet å styrke tilskuddsrammen til organisasjonene med 6 millioner kroner utover styrkingen på 2 mill. kroner som ble foretatt i 2007.
Barne- og likestillingsdepartementet vil videreføre innsatsen rettet mot barn, unge og familier berørt av fattigdomsproblemer. Innenfor tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn er det avsatt 31,5 mill. kroner til tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier. Midlene retter seg mot tre områder; tilskudd til ferie- og fritidsaktiviteter rettet mot barn, unge og familier, tilskudd til tiltak som bidrar til arbeidsmarkedstilknytning for unge med liten eller mangelfull utdanning og tilskudd til mer langsiktige og samordnende tiltak som kan motvirke marginalisering av barn og unge berørt av fattigdomsproblemer. 23 bykommuner og syv prioriterte bydeler i Oslo omfattes av tilskuddsordningen.
1.3 Full likestilling mellom kvinner og menn
Regjeringen viderefører den økte innsatsen fra 2007 i likestillingsarbeidet. BLD har en særlig pådriverrolle for å integrere kjønns- og likestillingsperspektivet på alle politikkområder. Hvert departement med underliggende etater skal utvikle strategier og tiltak for å fremme likestilling mellom kjønnene og iverksette særskilte kvinnerettede tiltak der dette er påkrevd. BLD vil i 2008 presentere en samlet status på likestillingsfeltet, i tråd med Soria Moria-erklæringen.
Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling våren 2008. Departementet har etablert et mannspanel i tilknytning til meldingsarbeidet. Mannspanelets diskusjoner skal tjene som innspill til meldingsarbeidet, samt bidra til at menn deltar i likestillingsdebatten. Meldingsarbeidet vil også ha med seg resultatene fra den store surveyen som Arbeidsforskningsinstituttet i samarbeid med Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning gjennomførte i 2007 om holdninger til likestilling.
Som et ledd i utviklingsarbeidet for å styrke fedres deltakelse i egne barns hverdag, støtter departementet prosjektet Bærekraftige familier – likestilte livsløp. Prosjektet tar sikte på å utvikle samarbeid mellom kommunale tjenester, næringsliv og organisasjoner for å gi far mulighet til mer samvær med egne barn.
Departementet vil fortsatt holde en høy profil i det internasjonale samarbeidet på familie- og likestillingsområdet. Norge var det første land i verden til å rapportere for syvende gang til FNs kvinnekommisjon. Anbefalingene fra eksaminasjonen i august 2007 vil bli fulgt opp. Arbeidet med å styrke det regionale likestillingsarbeidet blir videreført. Departementet vil gi tilskudd til regionale kompetansemiljøer og til tiltak og prosjekter som gir økt oppmerksomhet om kjønnslikestilling regionalt og lokalt og bidrar til å skape allianser mellom kvinner og menn. Departementet vil, i samarbeid med KS, arrangere tre regionale konferanser for kommuner, fylkeskommuner og relevante samarbeidspartnere. Tema er internasjonale forpliktelser til å arbeide for likestilling mellom kjønnene, herunder oppfølging av Norges 7. rapport til FNs komité som overvåker kvinnekonvensjonen (CEDAW). Departementet vil videreføre tilskudd til organisasjoner som arbeider med kvinnepolitiske, mannspolitiske og familiepolitiske saker. Et forskningsprosjekt om diskriminering av gravide i arbeidslivet, som departementet har igangsatt sammen med partene i arbeidslivet, skal gi et grunnlag for å vurdere forebyggende tiltak. BLD vil, i samråd med andre departementer, vurdere om lovverket gir tilstrekkelig beskyttelse mot diskriminering av gravide arbeidstakere.
Regjeringen la i juni 2007 fram en ny handlingsplan mot tvangsekteskap for perioden 2008-2011. Planen omhandler særlig skolens rolle, utenriksstasjonenes rolle, behovet for trygge bo- og behandlingstilbud og styrking av offentlig forankring og samordning. Som et ledd i planen skal det etableres flere bo- og behandlingstilbud til unge som er utsatt for, eller står i fare for, å bli tvangsgiftet. Det foreslås satt av 20 mill. kroner til dette tiltaket. Frivillige organisasjoner vil også få økt støtte til forebyggende tiltak.
Regjeringen vil høsten 2007 legge fram en ny handlingsplan mot kjønnslemlestelse for perioden 2008-2011. Planen vil inneholde tiltak som blant annet skal sikre bedre praktisering av regelverket og styrke samarbeidet mellom offentlige etater og frivillige organisasjoner, øke kunnskapsformidlingen, samt virke forebyggende og holdningsskapende. Det foreslås en økning på 18 mill. kroner til realisering av tiltak i denne planen i 2008.
Institutt for samfunnsforskning gjennomfører et kartleggingsprosjekt om kjønnslemlestelse. Prosjektet skal få fram opplysninger om antatt omfang, undersøke om relevante yrkesgrupper følger den avvergelsesplikt de er pålagt etter loven og peke på gode forebyggende tiltak. Rapporten skal være ferdig våren 2008.
I Soria Moria-erklæringen står det at regjeringen vil lovfeste krisesentertilbudet. Departementet arbeider med et høringsnotat om lovfesting av en kommunal plikt til å sikre at ofre for vold i nære relasjoner tilbys helhetlig og individuelt tilpasset hjelp og oppfølging, herunder et midlertidig botilbud i form av et krisesenter eller tilsvarende trygt oppholdssted.
Departementet vil fortsatt finansiere Alternativ til vold (ATV) og Reform – ressurssenter for menn. Reform arbeider med menn og likestilling og driver nettstedet sexhandel.no, som tar opp menns ansvar for ikke å bidra til handel med kvinner for prostitusjon.
1.4 Forebygge og hindre diskrimineringer på grunnlag av kjønn og seksuell orientering
Regjeringen viderefører den økte innsatsen for å sikre lesbiske og homofiles rettigheter, støtte homofile og lesbiske i å leve åpent og aktivt motarbeide diskriminering. Forslag om felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par har vært på bred høring. Det er i høringsnotatet foreslått endringer i blant annet ekteskapsloven, adopsjonsloven, bioteknologiloven og barneloven samt oppheving av partnerskapsloven. Det tas sikte på at lovforslag vil bli sendt Stortinget innen utgangen av 2007.
Departementet har i september 2007 arrangert en bredt anlagt konferanse om politikken overfor lesbiske og homofile Trygghet og mangfold – en skeiv erfaringskonferanse. Formålet med konferansen har vært å få et oppdatert kunnskapsgrunnlag for regjeringens videre arbeid for å sikre homofile og lesbiske god livskvalitet. Det skal etter dette utarbeides en tiltaksplan for homopolitikken. For å stimulere til bredde i arbeidet vil det fortsatt gis midler til organisasjoner som arbeider for å bedre homofile og lesbiskes levekår og til tiltak og prosjekter for og av homofile og lesbiske.
Departementet vil initiere og finansiere forskning som gir nødvendig kunnskap for å kunne videreutvikle politikken på dette området. Ett av prosjektene skal kartlegge holdninger til homofile og lesbiske i befolkningen, og vil gi et grunnlag for å utvikle strategier i holdningsarbeid. Et annet prosjekt skal gi kunnskap om diskriminering av homofile, lesbiske og bifile i arbeidslivet, og forholdene for homofile og lesbiske med innvandrerbakgrunn. Statistisk sentralbyrå skal iverksette et prosjekt for å utrede hvordan spørsmål om seksuell identitet kan inkluderes i levekårsundersøkelser, og hvordan slike spørsmål bør utformes for å få best mulige levekårsdata om lesbiske og homofile.
1.5 Gode og trygge rammevilkår for forbrukerne
Regjeringen vil føre en politikk som ivaretar forbrukernes interesser og rettigheter, bidrar til informerte og opplyste forbrukere og fremmer et etisk og miljømessig bærekraftig forbruk.
Regjeringen vil legge fram et forbrukerpolitisk handlingsprogram vinteren 2007/2008. Videre vil departementet, i samarbeid med forbrukerinstitusjonene, få kartlagt forbrukernes stilling på en rekke ulike markeder. Resultatene vil bli presentert i form av en forbrukerredegjørelse våren 2008. Formålet er å dokumentere og skape debatt om aktuelle forbrukerforhold og -problemer.
Lovgivning er viktig for å ivareta forbrukernes interesser og rettigheter. Markedsføringsloven verner forbrukerne og bidrar samtidig til å skape ryddige og forutsigbare markedsforhold for næringsdrivende. Det tas sikte på å legge fram en lovproposisjon med forslag til ny markedsføringslov våren 2008. Forslaget vil inneholde regler som gjennomfører direktivet om urimelig handelspraksis. I tillegg foreslås blant annet bestemmelser om markedsføring rettet mot barn, nye regler om tilleggsytelser og konkurranser, samt effektivisering av reglene om telefonsalg.
En nettportal for forbrukerne, med prisopplysninger og annen informasjon om finansprodukter ( finansportalen.no), skal etter planen lanseres ved utgangen av 2007. Portalen vil i første omgang ha et noe begrenset innhold, og tjenesten vil bli videreutviklet i løpet av 2008. På oppdrag fra BLD har Forbrukerrådet påtatt seg å utvikle finansportalen, i samarbeid med blant annet finansnæringen. Til arbeidet med å videreutvikle portalen er budsjettet til BLD foreslått styrket med 8 mill. kroner i 2008.
For at forbrukerne skal kunne vektlegge etiske, sosiale og miljømessige aspekter ved produktene eller produksjonen, må det finnes lett tilgjengelig informasjon om disse forholdene. Slik informasjon kan formidles til forbrukerne blant annet gjennom de offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten, Ø-merket for økologiske matvarer, eller fairtrademerket (Max Havelaar). BLD vil i samarbeid med Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet bidra økonomisk til en felles informasjonskampanje for å gjøre merkene bedre kjent blant forbrukerne.
Departementet vil ivareta norske forbrukerinteresser gjennom samarbeid med de øvrige nordiske land og gjennom arbeid overfor EU/EØS og OECD. Departementet vil søke deltakelse og være aktiv i samarbeidet mellom Kommisjonen og medlems-/EØS-statene, blant annet i kontaktgrupper på embetsmannsnivå. Departementet vil også fortsatt delta i OECDs komité for forbrukerpolitikk (CCP).
Forbrukerrådets budsjett for 2008 er foreslått styrket med 3 mill. kroner for å gjøre rådet bedre i stand til å utrede aktuelle problemstillinger som er viktige for forbrukerne som for eksempel strukturerte spareprodukter, og for å sikre det økonomiske grunnlaget til å bringe viktige prinsippspørsmål inn for domstolene for å få en avklaring av hva som er gjeldende forbrukerrett.
1.6 En kvalitetsbevisst, effektiv og åpen barne-, familie- og forbrukerforvaltning
Departementet ønsker å sikre en kvalitetsbevisst, effektiv og åpen barne-, likestillings- og forbrukerforvaltning gjennom effektiv styring, organisering og drift av sektoren. Det vil bli lagt vekt på best mulig samsvar mellom prioriterte oppgaver og bruken av ressurser og kompetanse i departementet.
Departementet har gjennomgått hvordan BLD har implementert kjønnsperspektivet i saksbehandlingen. På bakgrunn av denne gjennomgangen vil departementet sette i verk tiltak for å bedre likestillingsperspektivet i de ulike avdelingene.Tiltakene vil blant annet bestå i opplæring, integrering av kjønnsperspektivet i saksbehandlingsrutinene og rekrutteringsrutiner. Arbeidet skal forankres i departementets administrative ledelse.
2 Oversikt over budsjettforslaget for BLD
2.1 Forslag til utgifter og inntekter fordelt på kapitler og postgrupper
Utgifter fordelt på kapitler
(i 1 000 kr) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kap. | Betegnelse | Regnskap 2006 | Saldert budsjett 2007 | Forslag 2008 | Pst. endr. 07/08 |
Administrasjon | |||||
800 | Barne- og likestillingsdepartementet | 95 794 | 96 525 | 100 820 | 4,4 |
Sum kategori 11.00 | 95 794 | 96 525 | 100 820 | 4,4 | |
Tiltak for familie- og likestilling | |||||
830 | Foreldreveiledning | 23 270 | 26 820 | 3 726 | -86,1 |
840 | Krisetiltak | 169 594 | 175 171 | 252 145 | 43,9 |
841 | Samlivsbrudd og konfliktløsning | 16 208 | 27 105 | 31 970 | 17,9 |
842 | Familievern | 280 116 | 281 042 | 288 498 | 2,7 |
843 | Likestillings- og diskrimineringsnemnda | 1 472 | 2 077 | 2 123 | 2,2 |
844 | Kontantstøtte | 2 289 991 | 1 993 000 | 1 614 500 | -19,0 |
845 | Barnetrygd | 14 346 170 | 14 351 300 | 14 400 000 | 0,3 |
846 | Familie- og likestillingspolitisk forskning, opplysningsarbeid mv. | 33 663 | 49 385 | 50 278 | 1,8 |
849 | Likestillings- og diskrimineringsombudet | 26 773 | 29 092 | 30 343 | 4,3 |
Sum kategori 11.10 | 17 187 257 | 16 934 992 | 16 673 583 | -1,5 | |
Tiltak for barn og ungdom | |||||
850 | Barneombudet | 9 179 | 9 590 | 9 801 | 2,2 |
852 | Adopsjonsstøtte | 18 848 | 26 456 | 26 456 | 0,0 |
854 | Tiltak i barne- og ungdomsvernet | 447 881 | 473 835 | 510 300 | 7,7 |
855 | Statlig forvaltning av barnevernet | 3 995 165 | 3 830 217 | 4 315 525 | 12,7 |
856 | Barnevernets omsorgssenter for enslige mindreårige personer | 24 000 | 58 142 | 142,3 | |
857 | Barne- og ungdomstiltak | 161 616 | 181 796 | 190 300 | 4,7 |
858 | Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet | 170 274 | 133 934 | 173 385 | 29,5 |
859 | EUs ungdomsprogram | 5 837 | 5 982 | 6 139 | 2,6 |
Sum kategori 11.20 | 4 808 800 | 4 685 810 | 5 290 048 | 12,9 | |
Forbrukerpolitikk | |||||
860 | Forbrukerrådet | 82 359 | 84 999 | 91 654 | 7,8 |
862 | Positiv miljømerking | 4 010 | 4 162 | 4 341 | 4,3 |
865 | Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid | 8 187 | 15 291 | 23 348 | 52,7 |
866 | Statens institutt for forbruksforskning | 23 101 | 23 979 | 25 010 | 4,3 |
867 | Sekretariatet for Forbrukertvistutvalget og Markedsrådet | 5 246 | 6 695 | 7 057 | 5,4 |
868 | Forbrukerombudet | 16 555 | 18 031 | 18 497 | 2,6 |
Sum kategori 11.30 | 139 458 | 153 157 | 169 907 | 10,9 | |
Sum programområde 11 | 22 231 309 | 21 870 484 | 22 234 358 | 1,7 | |
Stønad ved fødsel og adopsjon | |||||
2530 | Foreldrepenger | 10 440 225 | 10 990 875 | 11 610 000 | 5,6 |
Sum kategori 28.50 | 10 440 225 | 10 990 875 | 11 610 000 | 5,6 | |
Sum programområde 28 | 10 440 225 | 10 990 875 | 11 610 000 | 5,6 | |
Sum utgifter | 32 671 534 | 32 861 359 | 33 844 358 | 3,0 |
Utgifter fordelt på postgrupper
(i 1 000 kr) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Post-gr. | Betegnelse | Regnskap 2006 | Saldert budsjett 2007 | Forslag 2008 | Pst. endr. 07/08 |
01-23 | Drift | 4 617 833 | 4 444 270 | 4 910 539 | 10,5 |
30-49 | Nybygg og anlegg | 24 106 | 59 312 | 60 795 | 2,5 |
50-59 | Overføringer til andre statsregnskaper | 158 765 | 166 718 | 176 444 | 5,8 |
60-69 | Overføringer til kommuner | 428 799 | 440 323 | 629 151 | 42,9 |
70-98 | Overføringer til private | 27 442 031 | 27 750 736 | 28 067 429 | 1,1 |
Sum under departementet | 32 671 534 | 32 861 359 | 33 844 358 | 3,0 |
Inntekter fordelt på kapitler
(i 1 000 kr) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kap. | Betegnelse | Regnskap 2006 | Saldert budsjett 2007 | Forslag 2008 | Pst. endr. 07/08 |
Administrasjon | |||||
3800 | Barne- og likestillingsdepartementet | 3 833 | |||
Sum kategori 11.00 | 3 833 | ||||
Tiltak for familie- og likestilling | |||||
3830 | Foreldreveiledning | 380 | 415 | -100,0 | |
3842 | Familievern | 6 724 | |||
3846 | Familie- og likestillingspolitisk forskning, opplysningsarbeid mv. | 1 474 | |||
Sum kategori 11.10 | 8 578 | 415 | -100,0 | ||
Tiltak for barn og ungdom | |||||
3850 | Barneombudet | 183 | |||
3854 | Tiltak i barne- og ungdomsvernet | 11 322 | 6 606 | 13 743 | 108,0 |
3855 | Statlig forvaltning av barnevernet | 850 512 | 669 522 | 888 080 | 32,6 |
3858 | Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet | 2 511 | 433 | ||
3859 | EUs ungdomsprogram | 2 250 | 1 922 | 1 922 | 0,0 |
Sum kategori 11.20 | 866 778 | 678 050 | 904 178 | 33,3 | |
Forbrukerpolitikk | |||||
3867 | Sekretariatet for Forbrukertvistutvalget og Markedsrådet | 137 | |||
3868 | Forbrukerombudet | 608 | |||
Sum kategori 11.30 | 745 | ||||
Sum programområde 11 | 879 934 | 678 465 | 904 178 | 33,3 | |
Sum inntekter | 879 934 | 678 465 | 904 178 | 33,3 |
2.2 Poster med stikkordet «kan overføres»
Under Barne- og likestillingsdepartementet blir stikkordet foreslått knyttet til disse postene utenom postgruppe 30-49
(i 1 000 kr) | ||||
---|---|---|---|---|
Kap. | Post | Betegnelse | Overført til 2007 | Forslag 2008 |
846 | 79 | Tilskudd til internasjonalt familie- og likestillingsarbeid | 512 | 2 222 |
857 | 73 | Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn | 372 | 48 336 |
857 | 79 | Tilskudd til internasjonalt ungdomssamarbeid mv. | 6 493 | 33 141 |
859 | 01 | Driftsutgifter | 976 | 6 139 |
865 | 21 | Spesielle driftsutgifter | 270 | 19 279 |
865 | 79 | EUs rammeprogram for forbrukerpolitikk | 1 773 | 4 069 |
2.3 Merinntektsfullmakter
BLD foreslår at departementet i 2008 kan:
overskride bevilgningen under | mot tilsvarende merinntekter under |
---|---|
kap. 842 post 01 | kap. 3842 post 01 |
kap. 855 post 01 | kap. 3855 postene 01, 02, 03 og 60 |
kap. 858 post 01 | kap. 3858 post 01 |
kap. 868 post 01 | kap. 3868 post 01 |
3 Oppfølging av anmodningsvedtak
Nedenfor gis en oversikt over anmodningsvedtak fra Stortinget som er omtalt i St.prp. nr. 1 (2007-2008) for Barne- og likestillingsdepartementet.
Vedtak nr. 343, 16. februar 2007
«Stortinget ber regjeringen utrede om et register over privatpersoners lånesaldi («gjeldsregister») er et hensiktsmessig virkemiddel for å begrense gjeldsproblemer blant privatpersoner. Det skal særlig vurderes om et slikt register kan komme i konflikt med hensynet til personvernet. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget i egnet form med saken.»
Anmodningsvedtaket er omtalt i St.prp. nr. 1 (2007-2008) for Barne- og likestillingsdepartementet, i kap. 865 under Mål og strategier under omtale av delmål Ivaretakelse av forbrukernes interesser og rettigheter og resultatmål En lovgivning som ivaretar forbrukernes interesser og rettigheter.