2 Forslag om endringer
Kap. 451 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Post 60 Refusjoner til kommunene og statsforvalterne mv.
De fleste oppgavene knyttet til karantenehotellordningen er i dag lagt til kommunene. Kommunene får dekket sine utgifter til karantenehotellordningen av staten gjennom en refusjonsordning hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
I Prop. 195 S (2020–2021) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2021 har regjeringen foreslått å øke bevilgningen på posten med 1 153,4 mill. kroner til 1 733,4 mill. kroner. I proposisjonen ble det tatt høyde for at ordningen kan videreføres til 10. november 2021. Dette er også lagt til grunn for forslaget om økt bevilgning i denne proposisjonen.
Antall brukere av karantenehotellene har de siste ukene økt mer enn det som ble lagt til grunn i regjeringens forslag i Prop. 195 S (2020–2021). Regjeringen har gjort innstramminger i innreiseregelverket som har ført til at en større andel av de reisende enn tidligere har gjennomført karantenetiden på karantenehotell. En del av de som den siste tiden har oppholdt seg på karantenehotell er vaksinert, og når lettelser for vaksinerte trer i kraft, vil det trolig redusere bruken av karantenehotell. I tillegg har vi de siste ukene sett en økning i antall innreiser fra utlandet, til tross for at myndighetene fraråder utenlandsreiser. Belegget på karantenehotellene har derfor økt betydelig de siste 10 ukene. Videre må det tas høyde for en ytterligere økning som følge av at flere antas å gjennomføre utenlandsreiser i de kommende månedene som følge av ferieavviklingen. Dette er blant annet basert på reiseprognoser fra Avinor, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og den observerte økningen i antall reisende den siste tiden.
Prognosen for bruk av karantenehotell er usikker. Bruken av karantenehotell fremover vil avhenge av flere usikre faktorer, bl.a. det samlede tiltaksnivået, smittesituasjonen i Norge og andre land og samlet reisevolum.
I Prop. 195 S (2020–2021) er det lagt til grunn i gjennomsnitt 2 000 nye brukere av karantenehotell hver uke frem til 10. november. De siste 10 ukene har belegget steget til over det dobbelte, og i uke 21 var antallet nye brukere om lag 7 200. Videre antas antallet per uke i juni, juli og august å bli betydelig høyere enn dette, som følge av sommerferie og forventet økt reiseaktivitet. Fra september er det forventet at antall nye brukere går ned igjen, til et noe lavere nivå enn nå. Det legges til grunn at antallet nye brukere i uken i perioden fra uke 22 til 10. november vil være i gjennomsnitt 9 000. Videre er det lagt til grunn at brukerne oppholder seg på karantenehotell i gjennomsnitt 6 døgn, i motsetning til tidligere anslag som er basert på 10 døgn, da det er mulig å teste seg ut av oppholdet før karanteneperioden på 10 dager er over.
Det er beregningsteknisk lagt til grunn at ordningen videreføres til 10. november. Ordningen vil avvikles så snart smittesituasjonen tilsier det.
På denne bakgrunn foreslår regjeringen å øke bevilgningen på posten med 2 250 mill. kroner.
Regjeringen foreslår videre at Justis- og beredskapsdepartementet får fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 451 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, post 60 Refusjoner til kommunene og statsforvalterne mv. med til sammen 850 mill. kroner i 2021, dersom det er nødvendig for raskt å kunne håndtere økt antall brukere av karantenehotell, jf. forslag til romertallsfullmakt.