4 Endringer i verdipapirhandelloven – konsolidering av kapital- og soliditetskrav
4.1 Bakgrunn og høring
Finansielle grupper dannes når et finansforetak, verdipapirforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond eller holdingforetak i finanskonsern har en kapitalinteresse i, eller er underlagt felles ledelse med, et annet foretak. Finansielle grupper skal oppfylle soliditetskrav på konsolidert basis, som om hele gruppens virksomhet foregikk i ett foretak. Norske konsolideringsregler har tradisjonelt vært like for alle typer finansielle grupper, men med innføringen av kommende EØS-regler som svarer til EUs Solvens II- og CRR/CRD IV-regelverk oppstod det et behov for egne konsolideringsregler for grupper som omfatter hhv. forsikringsforetak og banker mv.
Finansdepartementet sendte 23. april 2015 på høring et høringsnotat fra Finanstilsynet om nye forskriftsregler om konsoliderte soliditetskrav for finansielle grupper. Finanstilsynets høringsnotat inneholdt bl.a. forslag om å ta konsolideringsregler for bankgrupper inn i CRR/CRD IV-forskriften, fastsette en ny forskrift om konsolidering mv. i tverrsektorielle grupper (grupper som består av både forsikringsforetak og banker mv.), og oppheve den tidligere konsolideringsforskriften. Konsolideringsregler for forsikringsgrupper var fra før fastsatt i den nye Solvens II-forskriften, som trådte i kraft ved årsskiftet. Finansdepartementet fastsatte 18. desember 2015 forskriftsregler i hovedsak i tråd med Finanstilsynets forslag, jf. pressemelding fra departementet samme dag. Reglene trådte i kraft 31. januar 2016.
I det ovennevnte høringsnotatet foreslo Finanstilsynet også en endring i verdipapirhandelloven § 9-21 om konsolideringsregler for verdipapirforetak. I denne proposisjonen foreslår departementet å følge opp dette forslaget.
Finanstilsynets høringsnotat ble sendt til følgende instanser:
Alle departementene
Arbeids- og velferdsdirektoratet
Banklovkommisjonen
Brønnøysundregistrene
Datatilsynet
Direktoratet for økonomistyring
Finansmarkedsfondet, Norges Forskningsråd
Finanstilsynet
Folketrygdfondet
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Handelshøyskolen i Bodø
Høyskolen i Sogn og Fjordane
Konkurransetilsynet
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Lotteri- og stiftelsestilsynet
Norges Bank
Norges Handelshøyskole
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
Riksrevisjonen
Skattedirektoratet
Statens Pensjonskasse
Statistisk sentralbyrå
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Universitetet i Agder
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Tromsø
ØKOKRIM
Akademikerne
Aksjonærforeningen i Norge
AktuarKonsulenters Forum
Arbeidsgiverforeningen Spekter
Bedriftsforbundet
Coop Norge SA
Den Norske Advokatforening
Den Norske Aktuarforening
Den norske Revisorforening
Econa
Eiendomsmeglerforetakenes Forening
Energi Norge
EVRY
Finans Norge
Finansforbundet
Finansieringsselskapenes Forening
Handelshøyskolen BI
Havtrygd Gjensidig Forsikring
Hovedorganisasjonen Virke
Huseiernes Landsforbund
Initiativ for etisk handel
Knowledge Group
KS
Landsorganisasjonen i Norge
Nasdaq OMX Oslo ASA
Nordic Association of Electricity Traders (NAET)
Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening
Norges Bondelag
Norges Eiendomsmeglerforbund
Norges Ingeniør- og teknologiorganisasjon
Norges Interne Revisorers Forening (NIRF)
Norges Juristforbund
Norges Kommunerevisorforbund
Norges Rederiforbund
Norges Røde Kors
Norges Skogeierforbund
Norges Takseringsforbund
Norsk Kapitalforvalterforening
Norsk Landbrukssamvirke
Norsk olje og gass
Norsk Sjøoffisersforbund
Nordic Trustee
Norsk Venture
Norsk Øko-Forum
Norske Boligbyggelags Landsforbund
Norske Finansanalytikeres Forening
Norske Forsikringsmegleres Forening
Norsk Kapitalforvalterforening
Norske Kredittopplysningsbyråers Forening
NOS Clearing ASA
NTL-Skatt
Næringslivets Hovedorganisasjon
Oslo Børs
Oslo Clearing ASA
Pensjonskasseforeningen
Personskadeforbundet LTN
Skattebetalerforeningen
Skatterevisorenes Forening
Småbedriftsforbundet
Sparebankforeningen i Norge
The Nordic Association of Marine Insurers (Cefor)
Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet
Unio
Verdipapirfondenes Forening
Verdipapirforetakenes Forbund
Verdipapirsentralen
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Økonomiforbundet
Høringsfristen var 10. august 2015.
Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:
Advokatforeningen
Finans Norge
Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:
Brønnøysundregistrene
Lotteri- og stiftelsestilsynet
Norges Bank
Riksadvokaten
Statistisk sentralbyrå
Coop Norge SA
Den Norske Aktuarforening
Landsorganisasjonen i Norge
4.2 EØS-rett
EUs nye kapitalkravsregelverk trådte i kraft 1. januar 2014 i EU. Regelverket betegnes CRR/CRD IV-regelverket, og består av forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) og direktiv 2013/36/EU (CRD IV), samt flere gjennomføringsrettsakter. Rettsaktene er EØS-relevante, men er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Stortinget har vedtatt lovregler og Finansdepartementet har fastsatt forskrifter som i hovedsak svarer til det nye regelverket for EU-landene.
Det følger av CRR artikkel 11, 18 og 19 at det skal foretas konsoliderte beregninger når kredittinstitusjoner og verdipapirforetak har foretak i finansiell sektor utenom forsikringsforetak og morselskap til forsikringsforetak som datterforetak eller når kredittinstitusjonen eller verdipapirforetaket er eiet av et holdingforetak i finansgruppe eller holdingforetak i tverrsektoriell finansiell gruppe. Det skal videre foretas forholdsmessig konsolidering når foretak som inngår i konsolideringen har deltakerinteresser i foretak i finansiell sektor som forvaltes sammen med en eller flere andre foretak som ikke omfattes av konsolideringen, og ansvaret er begrenset til eierandelen.
Etter CRR artikkel 11 skal bestemmelsene om ansvarlig kapital, kapitalkravet og kravet til uvektet kjernekapitalandel oppfylles på konsolidert basis. Det samme gjelder bestemmelsene om håndteringen av verdipapiriserte engasjement, grensen for store engasjementer, likviditetskravet og kravet til offentliggjøring av opplysninger.
4.3 Gjeldende rett
Konsolideringsregler for verdipapirforetak følger av verdipapirhandelloven § 9-21. Verdipapirhandelloven § 9-21 første ledd fastsetter at krav til kapitaldekning, likviditet og reglene for store engasjementer skal anvendes på konsolidert grunnlag dersom foretaket direkte eller indirekte har 20 prosent eller mer av stemmerettene eller kapitalen i verdipapirforetak eller finansforetak, og dersom foretaket har morselskap, med mindre halvparten eller mer av virksomheten i konsernet er virksomhet som ikke er konsesjonspliktig og dermed ikke er underlagt kapitalkrav.
Av bestemmelsens annet ledd følger det at krav til kapitaldekning også skal anvendes på konsolidert grunnlag dersom foretaket har rettigheter til kapital i andre foretak, uavhengig av om de er knyttet til verdipapirer, som ved å skape en varig tilknytning til disse foretakene skal bidra til foretakets virksomhet. Det samme gjelder dersom foretaket ved avtale eller vedtektsbestemmelser er underlagt felles ledelse med et annet foretak. Det presiseres i bestemmelsens tredje ledd at ved konsolidering av datterselskaper skal konsernregnskap basert på prinsippet om full konsolidering legges til grunn. Ved konsolidering av annet enn datterselskaper skal prinsippet om forholdsmessig konsolidering legges til grunn. Annet ledd gjelder ikke konsolidering ved anvendelsen av reglene for store engasjementer.
4.4 Høringsutkastet
Finanstilsynet viser i høringsnotatet til at konsolideringsplikten for verdipapirforetak etter forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) er den samme for kapitaldekningskrav og reglene om store engasjementer. I verdipapirhandelloven § 9-21 er det ulike kriterier for når konsolideringsplikten skal omfatte disse regelsettene. I høringsutkastet foreslo Finanstilsynet å endre bestemmelsen slik at det blir en felles konsolideringsbestemmelse for store engasjementer og for kapitaldekning. Reglene for store engasjementer vil da, tilsvarende som reglene for kapitaldekning, gjelde på konsolidert grunnlag også når verdipapirforetak har felles ledelse med, og deltakerinteresser i, andre foretak.
4.5 Høringsinstansenes syn
Ingen av høringsinstansene hadde merknader til forslaget til endring i verdipapirhandelloven § 9-21.
4.6 Departementets vurdering
Dagens konsolideringsregler for verdipapirforetak i verdipapirhandelloven § 9-21 er ikke i tråd med konsolideringsreglene i forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR), og har ulike kriterier for når konsolideringsplikten skal omfatte kapitaldekningskrav og reglene om store engasjementer. Etter loven er konsolideringsplikten for reglene om store engasjementer noe snevrere enn konsolideringsplikten for kapitaldekningskrav, der sistnevnte er i tråd med EUs regler, jf. CRR artikkel 11, og konsolideringsreglene som gjelder banker og forsikringsforetak, jf. finansforetaksloven § 18-2. Kriteriene for konsolideringsplikten bør være like for kapitaldekningskrav og reglene om store engasjementer, og de bør være i tråd med EUs regler, selv om forordningen foreløpig ikke er tatt inn i EØS-avtalen. Finansdepartementet slutter seg derfor til Finanstilsynets utkast til endringer i verdipapirhandelloven § 9-21. Forslaget innebærer at også deltakerinteresser (i andre foretak enn verdipapirforetak og finansforetak) og foretak med felles ledelse vil bli omfattet av plikten til å anvende reglene om store engasjementer på konsolidert nivå.