Til virksomhetsleder
Statlige virksomheter spiller en helt sentral rolle i samfunnet. Dere arbeider for at landet er godt styrt, for at velferdstjenester blir levert, at rettssikkerheten ivaretas og at ny forskning bringes frem, for å nevne noe. Siden samfunnet endres stadig raskere, øker behovet for omstilling, tverrsektorielt samarbeid og teknologiutvikling.
Statens arbeidsgiverpolitikk må tilpasses utfordringene og mulighetene i samfunnet rundt oss. Den viktigste ressursen er medarbeiderne. De må være endringsdyktige, ha oppdatert og rett kompetanse, og må ledes av dyktige ledere som bygger en utviklingsorientert kultur og har god forståelse for arbeidsgiverrollen. Arbeidsgiverrollen må utøves med den norske modellen som fundament, der partssamarbeid, medbestemmelse og involvering er sentralt.
Strategiens virkeområde er det statlige tariffområdet. Målgruppen er de som representer arbeidsgiver i virksomheten. Det vil si virksomhetsledere, alle ledere med personalansvar samt viktige støttespillere, som for eksempel HR-leder og HR-medarbeidere. Selv om HR kan være en strategisk partner for toppledelsen, er det viktig at virksomhetsleder engasjerer seg i virksomhetens arbeidsgiverpolitikk. I tillegg vil tillitsvalgte og verneombud kunne ha nytte av strategien.
Virksomhetens ledere vil ha avgjørende betydning for å realisere strategien. Parallelt med lansering har Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) utviklet et nytt grunnlag for god ledelse i staten, som gir føringer for hvordan lederne skaper verdi og resultater sammen med medarbeiderne.
Arbeidsgiverstrategien synliggjør statens forventninger til virksomhetslederne og andre med arbeidsgiveransvar i virksomhetene. I tillegg forplikter strategien DFD, som den sentrale arbeidsgiverfunksjonen i staten, og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), som bistår virksomhetene med å realisere strategien.
I strategien videreføres de tre innsatsområdene fra forrige strategiperiode: Endring og omstilling, kompetanse og tydelige arbeidsgivere. Dette er områder som fortsatt er helt sentrale for at virksomhetene skal lykkes med å løse samfunnsoppdragene og beholde, utvikle og rekruttere kompetente medarbeidere.
Nedenfor følger en kort beskrivelse av rammebetingelsene for statens arbeidsgiverpolitikk, og av utfordringsbildet som ligger til grunn for de tre innsatsområdene. Deretter redegjøres det for forventningene til virksomhetsleder og andre som utøver arbeidsgiverfunksjoner i virksomheten. Til slutt synliggjøres DFDs og DFØs forpliktelser samt en beskrivelse av aktørene innenfor det statlige tariffområdet.
Vi håper arbeidsgiverstrategien vil være nyttig og inspirerende i arbeidet med å videreutvikle virksomheten og oppfylle samfunnsoppdraget.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet