3 Tidligere utredninger og behandling av saken
På bakgrunn av anbefalinger fra Kystverket desember 2006, som bl.a. bygde på faglige vurderinger av Det Norske Veritas, besluttet regjeringen i februar 2007 at vraket og de forurensede sedimentene skulle dekkes til. Våren 2007 gjennomførte Stortinget åpne høringer, hvor det kom frem ny informasjon fra bergingsaktører om muligheter for å heve vraket. Regjeringen besluttet derfor at hevingsalternativet skulle utredes nærmere. I St.prp. nr. 69 (2006-2007) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2007 omtales saken nærmere. Det fremholdes blant annet:
«Kystverket har i sin rapport til Fiskeri- og kystdepartementet, overlevert i desember 2006, vurdert alternative metoder for å fjerne forurensingsfaren fra vraket. Rapporten vurderte alternativene tildekking av vrak og forurensede sedimenter, fjerning av kvikksølvlast mens vraket blir liggende, heving av vraket, og ingen iverksetting av tiltak. Kystverkets anbefaling om tildekking av vraket og sedimentene rundt er basert både på fysiske undersøkelser av selve vraket og området rundt dette i 2005 og 2006, og vurderinger fra en rekke ulike fagmiljøer nasjonalt og internasjonalt. Dette lå også til grunn for Regjeringens konklusjon om å dekke til vraket.
Det har i ettertid kommet til ny informasjon, da blant annet nye aktører har meldt seg og lansert nye forslag til hevingsmetoder som de mener gjør det mulig å heve ubåten på en sikker måte. Regjeringen mener det bør gjøres nye vurderinger hvor dette eventuelt kan dokumenteres. De aktuelle aktørene leverte ikke mulighetsstudier på invitasjon fra Kystverket, og deres hevingsalternativer ble dermed ikke utredet. De nye forslagene og eventuelle andre forslag bør likevel gis samme mulighet til å bli vurdert og underlagt ekstern risikoanalyse. Dette er ikke å anse som kritikk av Kystverkets rapport.
Fiskeri- og kystdepartementet foreslår å igangsette en bred prosess ledet av Kystverket for å innhente forslag til, og vurdere nærmere ulike metoder for, en mulig heving. Forslagene skal kvalitetssikres gjennom uavhengige vurderinger av risikoanalyser, foretatt av eksterne konsulentselskaper, som skal vurdere teknisk risiko, operasjonell risiko og miljørisiko.»
For å kunne vurdere grunnlaget for en mulig heving nærmere, gjennomførte Kystverket høsten 2007 en anbudskonkurranse om dette, med forbehold om regjeringens og Stortingets samtykke. Anbudskonkurransen ble gjennomført for at seriøse selskaper med erfaring fra bergingsoperasjoner skulle komme med konkrete tilbud på en heving, og slik at hevingsalternativet dermed kunne bli vurdert opp mot tildekkingsalternativet. Ut fra en vurdering av tilbudene inngikk Kystverket kontrakt om heving av U-864 med det nederlandske selskapet Mammoet Salvage.
Kystverkets anbefaling om tiltak ble overlevert 10. november 2008. Det Norske Veritas og advokatfirmaet Vogt & Wiik var her faglige rådgivere. I rapporten ble både hevings- og tildekkingsalternativet vurdert til sansynligvis å gi de ønskede miljøgevinster ved en vellykket operasjon. Tildekkingsalternativet ble vurdert til å være det minst risikofylte tiltaket, og Kystverket anbefalte derfor dette alternativet. Kystverket pekte i sin konklusjon på at de hadde lagt avgjørende vekt på miljørisikoen i sine vurderinger, men at også andre momenter kunne vektlegges før endelig beslutning ble truffet.
Den 29. januar 2009 meddelte regjeringen at den gikk inn for heving av U-864. Det ble samtidig bestemt at det skulle gjennomføres en ekstern kvalitetssikring (KS2). Det ble lagt vekt på at hevingsalternativet var valgt ut fra en helhetsvurdering, der risiko og kystbefolkningens og fiskerinæringens bekymring knyttet til en tildekkingsløsning var viktige elementer. Stortinget ble informert om denne avgjørelsen gjennom St.prp. nr. 67 (2008-2009) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2009. I Prop. 1 S for 2010 for Fiskeri- og kystdepartementet ble det basert på foreløpige anslag, foreslått en bevilgning på 630 mill. kroner for å dekke kostnader i 2010 til foreberedelse av den planlagte hevingen i 2011. Totalkostnaden var på dette tidspunkt anslått til om lag 1,5 mrd. kroner inkl. mva.