Tunisia - reiseinformasjon
Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Alger
Reiseinformasjon | Sist oppdatert: 04.10.2024 | Utenriksdepartementet
Ved innreise til Tunisia kreves ikke visum, men gyldig pass. For mer informasjon se kapitlene Innreise og Helse. På grunn av tørt landskap og høye temperaturer er Tunisia utsatt for skogbranner, spesielt i sommerhalvåret. Faren øker betraktelig dersom det er sterk vind. Skogbranner kan være potensielt svært farlige, og det oppfordres til å følge lokale myndigheters råd og vær forberedt på at evakuering kan bli nødvendig. Du bør registrerere deg på reiseregistrering.no eller i UDs app «Reiseklar». Og husk reiseforsikring.
REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. OKTOBER 2022- FORTSATT GYLDIG
Tunisia - reiseråd
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til områdene i sør, som ligger langs en linje sør for Tozeur, Douz, Ksar Ghilane, Tatouine og Zarzis.
Utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til grenseområdene mot Algerie sør for byen Jendouba, og spesielt fjellområdene ved byen Al Ayoun og provinsen Kasserine.
Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt ansvar å ha gyldige dokumenter og å være kjent med gjeldende innreisebestemmelser.
Visum: Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Tunisia i inntil 90 dager uten visum.
Statsborgerskap: Borgere med norsk-tunisisk (dobbelt) statsborgerskap bør være oppmerksomme på at landets myndigheter regner dem som tunisiske borgere under opphold i Tunisia. Dette legger begrensninger på hvor mye bistand norske myndigheter kan yte.
Barn under 18 år: Norske kvinner som er gift/samboere med tunisiske borgere må være oppmerksom på at eventuelle felles barn automatisk blir tunisisk borgere dersom deres far er tunisier.
Mistet pass: Hvis du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort må du melde tapet til tunisisk politi og kontakte konsulatet i Tunis, eller ambassaden i Alger (kontaktinformasjon finnes lenger nede). Fra 1. juni 2021 har ikke konsulatet i Tunis hatt rett til å utstede ordinære pass. Konsulatet kan bare utstede midlertidig pass (nødpass), som kun gis ved behov.
Trafikk: Alvorlige trafikkulykker er dessverre svært vanlig. Unngå pirattaxi. Bruk eksempelvis drosjer som er anbefalt av seriøse hotell, eller last ned taxi-app av typen «Bolt (bolt.eu)». Reiser med såkalte «louages», altså kollektive taxi-ordninger mellom byene, frarådes.
Terror: Terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder er fortsatt en risiko i Tunisia. Både al-Qaida i islamsk Maghreb (Aqim) og andre lokale grupper er aktive selv om sikkerhetsmyndighetene har fått bedre kontroll.
Demonstrasjoner: Etter revolusjonen i 2011 har Tunisia vært preget av demonstrasjoner og sosial uro. Både fastboende og tilreisende nordmenn bør unngå store folkemengder og demonstrasjoner. Følg rådene fra lokale myndigheter, og følg med på lokale medier.
Bading: Respekter advarsler på strender knyttet til strøm- og vindforhold.
Kvinners sikkerhet: I Tunisia ser man tradisjonelle klesplagg og hijab, men mange tunisiere bruker også vestlig kleskode. Utenfor større byer og turistområder er det tilrådelig at man dekker til blant annet knær og skuldre for å unngå uønsket oppmerksomhet.
Helsetilbud: Helsetilbudet er adekvat i de større byene, og da først og fremst på private klinikker. Det er ofte påkrevet å legge frem bevis på gyldig helseforsikring. Sykehusstandarden på offentlig sykehus er generelt sett lavere enn i Norge. Velassorterte apotek finnes i stort antall, men man bør medbringe spesielle medisiner som man vet man vil få bruk for.
Drikkevann: De fleste tunisiere drikker vann fra springen, men utlendinger anbefales å holde seg til flaskevann.
Vær oppmerksom på lommetyver og andre kriminelle. Unngå å ferdes med dyre smykker, klokker og andre verdisaker som kan tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet. Oppbevar mobiltelefon, lommebok og pass på et trygt sted. Skulle du oppleve å bli ranet, henvend deg til nærmeste politistasjon.
Narkotika: Besittelse og bruk av enhver form for narkotika, selv i små mengder, er strengt forbudt og straffes hardt.
Fotografering: Det er ulovlig å ta bilder av politi/sikkerhetsstyrker, presidentpalasset og militære installasjoner.
Ansvar: Dersom en krisesituasjon oppstår, følg veiledning og råd fra lokale myndigheter. Hold deg orientert om situasjonen gjennom mediebildet, slik som nettavisene La Presse og Webdo.
Skogbrann: På grunn av tørt landskap og høye temperaturer er Tunisia utsatt for skogbranner, spesielt i sommerhalvåret. Faren øker betraktelig dersom det er sterk vind. Skogbranner kan være potensielt svært farlige, og det oppfordres til å følge lokale myndigheters råd og vær forberedt på at evakuering kan bli nødvendig.
Helligdager: Mange tunisiske helligdager er bevegelige fordi de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste helligdagene. Mouled og islamsk nyttår. 1. januar, 14. januar, 20. mars, 9. april, 1. mai, 25. juli, 13. august og 15. oktober er også helligdager.
Seksuell orientering: Homoseksualitet er straffbart, og samfunnet er generelt lite tolerant overfor LGBT+-personer. Det er likevel vanlig at to personer av samme kjønn deler hotellrom på reise.
Norske borgere i nød eller krise bes kontakte:
Honorærkonsulatet i Tunis:
E-post : general@cons-nor.tn
Telefon : +216 71 860 924
Ambassaden i Alger kan også kontaktes:
Åpningstid : kl. 9-16 (søn-tor)
E-post: emb.alger@mfa.no
Telefon : +47 23 95 55 83.
Faks: +213 (0) 21 94 64 64
Det er også er mulig å kontakte UDs operative senter på +47 23 95 00 00. Senteret kan kontaktes 24/7, enten per telefon eller per e-post: UDops@mfa.no.