Kirgisistan - reiseinformasjon
Ansvarlig ambassade er hjemmebasert ambassadør i Oslo
Reiseinformasjon | Sist oppdatert: 21.05.2024 | Utenriksdepartementet
Norske borgere kan reise visumfritt til Kirgisistan i opptil 60 dager. Reisende bør vise aktsomhet, særlig i trafikken og i grenseområdene mot Tadsjikistan.
Visum: Norske borgere kan reise visumfritt til Kirgisistan for norske statsborgere så lenge reisen ikke overskrider 60 dager. Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser.
Det forekommer at grenseovergangene stenges uten forvarsel. Dette gjelder særlig grensen mot Tadsjikistan.
Kirgisistans ambassade i Berlin dekker Norge og kan kontaktes for eventuelle spørsmål.
Trafikk: Reisende til Kirgisistan oppfordres til å utvise aktsomhet. Trafikkbildet kan være kaotisk, og det er mye uvettig kjøring. Veier utenfor byene er av dårlig standard og kan være ufremkommelige vinterstid. Det er få bensinstasjoner utenfor byene.
ID-plikt: Det er ID-plikt i Kirgisistan, kontroller forekommer. Det er tilrådelig å alltid ha med pass og godkjent kopi av pass. Oppbevar pass og kopi av pass på forskjellige steder.
Militære sammenstøt: Det forekommer tidvis militære sammenstøt mellom kirgisiske og tadsjikiske styrker langs grensen. I Fergandalen samt i de øvrige grenseområdene til Usbekistan og Tadsjikistan er det i tillegg risiko knyttet til landminer. Reisende bør vise ekstra aktsomhet i disse områdene.
Terror: Risiko for terrorhendelser i Kirgisistan anses som lav, men kan ikke utelukkes. Reisende nordmenn anbefales å holde seg unna eventuelle tilløp til protester og demonstrasjoner.
Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Kirgisistan oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.
Kirgisistan har ett felles nødnummer: 112. Det kan ikke tas for gitt at personalet snakker engelsk.
Det anbefales og sette seg inn i Folkehelseinstituttets anbefalinger og råd for Kirgisistan før avreise.
Sykehusene i Kirgisistan holder ikke vestlig standard, og kompetanse og materiell er mangelfull, også i hovedstaden. Det er ikke vanlig at helsepersonell kan vestlige fremmedspråk.
Merk at Folketrygden normalt ikke dekker utgifter som nordmenn i Kirgisistan måtte ha i forbindelse med sykdom og ulykker. Det anbefales derfor å ha gyldig reiseforsikring.
Drikkevann: Vann fra springen anbefales ikke til matlaging og drikke.
Ran og tyveri forekommer, primært på kveldstid. Reisende bør ikke ha store pengesummer synlig og være oppmerksom på fremmede som tilbyr hjelp eller er over-vennlige. Vær ekstra påpasselig på omgivelsene når du befinner deg i valutavekslingskontorer og i basarene i Bisjkek, spesielt Osh Bazaar, hvor turister er mål for lommetyveri.
Bruk sunn fornuft. Ferdsel alene nattestid frarådes.
Kirgisistan er jordskjelvutsatt. Skred blokkerer ofte veier i fjellene og er en spesiell fare om våren.
Religion: Kirgisistan har et sekulært styresett og religion er relativt lite fremtredende i det offentlige rom. De fleste kirgisere er sunnimuslimer. Sør-Kirgisistan er mer tradisjonelt enn nord. Som reisende bør du respektere lokale tradisjoner og skikker og være oppmerksom på at dine handlinger ikke støter kulturen og religionen i landet.
Bekledning: Mange kirgisere, særlig kvinner, kler seg tradisjonelt, men det er ingen spesielle krav til klær eller hodebedekning. Kvinner som går alene kan oppleve trakassering, særlig nattestid.
Alkohol: Det er ingen spesielle restriksjoner på salg og konsum av alkohol. All besittelse og bruk av narkotika er totalt forbudt og kan føre til lange fengselsstraffer.
Fotografering: Vær varsom med å ta bilder på steder som kan oppfattes å ha militære og/eller sikkerhetsmessige interesser.
LHBT+: Homofili er ikke forbudt, men er i liten grad akseptert i samfunnet. Dette gjelder særlig på landsbygda.
Telefon: Retningsnummeret for Kirgisistan er +996. Telefonlinjene er av varierende kvalitet, og det er dyrt å ringe til utlandet. Mobildekningen er god i byene.
Tidssone: Kirgisistan ligger i tidssonen GMT +6. Spenningen på strømnettet er 220 volt, kontaktpluggen er den samme som i Norge.
Valuta: Nasjonal valuta er kirgisisk Som. Visa og i noe mindre grad MasterCard er begge brukbare i de store byene, men vær oppmerksom på at tapping og misbruk av kort forekommer. Det finnes minibanker i store og mellomstore byer. Man bør kun veksle penger hos offentlige godkjente pengevekslere. Det er lettest å få vekslet amerikanske dollar, euro, russiske rubler og kinesiske yuan.
Språk: Kirgisisk er offisielt språk, men russisk har også offisiell status og er mye brukt, særlig i hovedstaden Bisjkek. Kunnskaper i andre fremmedspråk er begrenset, men engelsk er på fremmarsj også her.
Ansvarlig ambassade er hjemmebasert ambassadør i Oslo. I krise- og nødsituasjon kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00. E-post: UDops@mfa.no
Norges honorærere konsulat i Kirgistan:
Honorærkonsul Aizhan Chynybaeva
Privat adresse: Tash dobo street, Ala-Archa, house 36,
Telefon: +996 555 822 239
E-post: achynybaeva@gmail.com