Burkina Faso - reiseinformasjon
Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Accra, Ghana
Reiseinformasjon | Sist oppdatert: 22.04.2024 | Utenriksdepartementet
Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso er betydelig forverret de siste årene, og er fortsatt ustabil. Etter militærkuppene 24. januar 2022 og 30. september 2022 er det en ustabil politisk situasjon i landet, og det er potensiale for ytterligere kupp og sosial uro. Det har vært en rekke terrorangrep i landet siden 2015, også i hovedstaden Ouagadougou. Kidnappinger av utenlandske borgere har forekommet. Det er erklært unntakstilstand i rundt halvparten av landets provinser grunnet terrorhandlinger. Nordmenn som oppholder seg i landet oppfordres til å holde seg løpende informert om utviklingen, unngå større folkemengder og demonstrasjoner og utvise generell varsomhet.
REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 13. JANUAR 2023 - FORTSATT GYLDIG
Burkina Faso - reiseråd
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til hovedstaden Ouagadougou og fraråder alle reiser til resten av landet
Visum: Det er visumplikt for norske borgere og visum må innhentes på forhånd. Ta kontakt med Burkina Fasos ambassade i København for mer informasjon.
Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.
Embassy of Burkina Faso
Svanemøllevej 20, 2100 Copenhagen Ø
Telefon: +45 39 18 40 22
Telefax: +45 39 27 18 86
E-post: mail@ambaburkina.dk
Nettside: www.ambaburkina.dk
Vaksine: Gulfebervaksine er påkrevet, og gyldig vaksinasjonskort må fremlegges ved ankomst til Burkina Faso.
Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso er betydelig forverret de siste årene, og er fortsatt labil. Den politiske situasjonen en fortsatt ustabil etter militærkuppene 24. januar 2022 og 30. september 2022, og potensialet for ytterligere kupp og sosial uro er der stadig. Etter kuppene har også anti-franske holdninger kommet til utrykk blant annet gjennom ødeleggelser og hærverk på franske institusjoner.
Det har funnet sted flere terrorangrep i Burkina Faso de siste årene. Det siste terrorangrepet i hovedstaden Ouagadougou fant sted i 2018. Angrepene har vært rettet både mot sivile og militære mål.
Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso preges av at opprørs- og terrorgrupper har tatt kontroll over betydelige deler av landet. Det er erklært unntakstilstand i rundt halvparten av landets provinser grunnet sikkerhetssituasjonen. Denne kan endre seg raskt, også i hovedstaden.
Det har funnet sted kidnappinger av vestlige i Burkina Faso, i grenseområdene mot Mali, og det er kidnappingsfare i hele landet. Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Norske borgere oppfordres til å holde seg orientert om sikkerhetssituasjonen generelt og ta nødvendige forholdsregler. Ambassaden anbefaler også å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.
Norske reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no, og ha en god reiseforsikring.
Vaksine: Vaksine mot gulfeber er påkrevet, og gyldig vaksinasjonskort må fremvises ved ankomst. Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.
Burkina Faso er på Verdens helseorganisasjons liste over land der zika kan forekomme.
For ytterligere informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter anbefales å se Folkehelseinstituttets nettsider om Burkina Faso.
Sykehus: Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagte for enklere behandlinger. Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Apotekene har normalt et basisutvalg av medisiner.
Burkina Faso er et av verdens fattigste land. Tyveri og vinningskriminalitet er utbredt. Det har vært tilfeller av væpnet ran av kjøretøy, særlig etter mørkets frembrudd. Det er også en kidnappingsfare i Burkina Faso.
Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og unngå ferdsel om natten.
Det er ingen spesiell fare for naturkatastrofer i Burkina Faso, men visse områder rammes regelmessig av flom og tørke.
Religion: Burkina Faso er en sekulær stat med en blanding av islam og kristne trosretninger ispedd tradisjonelle afrikansk tro. Det anslås at 60 prosent er muslimske, 25 prosent kristne (primært katolske) og 15 prosent følger tradisjonell tro. Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres, særlig under fastemåneden ramadan. Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg.
LHBT+: Homoseksualitet er ikke ulovlig i Burkina Faso, og det er ingen lover som begrenser promoteringen av LHBTI-spørsmål. Det er imidlertid liten toleranse for homofili i samfunnet, og støttegrupper for LHBTI-rettigheter utviser stor diskresjon.
Språk: Fransk er offisielt språk. De viktigste nasjonale språkene er mossi, mandé, fula, guormanché og bissa.
Ansvarlig norsk ambassade for Burkina Faso er ambassaden i Accra, Ghana. Ambassaden håndterer konsulære saker etter avtale. Ambassaden i Accra er i 89, Liberation Road, Ako Adjei Interchange, Cantonments, Accra, og kan kontaktes på emb.accra@mfa.no eller telefon +233(0)302744300.
Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.