Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Bahrain er et forholdsvis åpent og tolerant samfunn. Reisende bør allikevel respektere lokale skikker og lover. Demonstrasjoner kan forekomme. Det anbefales at reisende utviser årvåkenhet og forsiktighet, og holder seg borte fra demonstrasjoner som kan forårsake voldshandlinger.

Pass: Norske statsborgere må påse at de har gyldig, ordinært pass, med minst seks måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Nødpass (hvit farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain. Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen ved eventuelle forsinkelser eller kanselleringer.

Visum: Alle besøkende som ikke er statsborgere i Gulfrådets (GCC) medlemsland (De forente arabiske emirater, Kuwait, Oman, Saudi-Arabia) må ha visum. Det søkes om visum ved Bahrains nærmeste ambassade, ved ankomst,eller gjennom landets e-visum portal: Bahrain Electronic Visa Service (evisa.gov.bh). På denne nettsiden finnes det en god guide der besøkende kan se hvilke visumalternativer som finnes avhengig av formålet for besøket, samt krav til dokumentasjon. Klikk på «Visa Services» og «Check Visa Eligibility». Hvis man ikke reiser fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt.

Dersom man skal være i Bahrain i to uker eller mindre, og kun skal inn i landet én gang, kan man søke om visum ved ankomst. Dette gjelder innreise både med fly og bil.

Selv om Bahrain oppleves som et trygt land å reise til, har landet visse sikkerhetsutfordringer som det er verdt å merke seg. Reisende bør derfor utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Bahrain.

Demonstrasjoner: Situasjonen er til tider spent mellom det sunni-muslimske kongehuset og regjeringsapparatet og den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen. Dette har noen ganger ført til demonstrasjoner og uro i sjiamuslimske områder og ved større plasser i hovedstaden. Demonstrasjoner kan føre til stengte veier og kontrollpunkter. Enkelte grupperinger har også gjennomført noen mindre angrep som myndighetene har definert som terrorisme. Trusselen mot turister regnes likevel som begrenset da slike anslag er sjeldne og stort sett har vært rettet mot sikkerhetsstyrker og oljeinfrastruktur.

Reisende bør unngå områder som kan bli rammet av uro, spesielt de sjiamuslimske nabolagene Aali, Diraz, Saar og Sitra. Ved reiser utenfor hovedstaden Manama og spesielt til sjiamuslimske områder er det nødvendig å utvise aktsomhet

Sikkerhetssituasjonen henger også sammen med regionale politiske forhold og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Protester på lavt nivå mot regjeringen vil sannsynligvis vedvare i overskuelig fremtid, og kan føre til begrensede reiseforstyrrelser. I tilfelle betydelig uro vil utenlandske reisende og utlendinger sannsynligvis ikke være i direkte risiko, men må om mulig justere ruter for å omgå uroligheter.  

Trafikk: Trafikken utgjør trolig den største sikkerhetsutfordringen i Bahrain. Veiene er stort sett gode, men farten er høy og kjørestilen uforutsigbar. Det anbefales å kjøre forsiktig og alltid ha med kontanter. Dersom man kommer ut for en trafikkulykke, må man bli ved bilen til politiet kommer og lager en rapport (og krever en viss sum i betaling). Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne rapporten.

Reisende bør utvise forsiktighet i sin elektroniske kommunikasjon, og å vurdere alle lokale lover og skikker når de legger ut på sosiale medier. Kritikk av kongefamilien er ulovlig.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Bahrain oppfordres til å registrere reisen sin på UDs reiseregistrering.  

Lokale nødtelefonnumre i Bahrain:
Øyeblikkelig hjelp/politi/ambulanse: 999
Trafikkpolitiet: 191

Helsetilbud: De fleste sykehusene i Bahrain og særlig de private, holder god standard. Prisene er høye og forskuddsbetaling kan kreves. Det anbefales derfor sterkt at man har en reiseforsikring som også omfatter muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom. Reiser man med reseptbelagte medisiner, bør de oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets smittevernråd og aktuelle vaksiner ved reise til Bahrain.

Det er forholdsvis lite av vinningskriminalitet og vold i Bahrain. Det er forbudt å fotografere militære bygninger og anlegg. Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, også i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil, bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade (mofa.gov.bh) i London, som også dekker Norge, kan kontaktes for mer informasjon. 

Kraftig regnvær kan føre til lokale oversvømmelser, noe som kan skape problemer i trafikken. Tilsvarende for sandstormer. Vær ellers oppmerksom på at Bahrain som alle andre land i Gulfen, har et ekstremt varmt klima deler av året.

Bahrain er en populær turistdestinasjon for hele regionen.

Språk: Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er også svært utbredt.

Regler og normer: Bahrain er et muslimsk land, og besøkende må respektere lokale regler og normer. Manama er likevel en relativt liberal storby, hvor det for eksempel serveres alkohol på visse hoteller. Lovgivingen er streng, og det er forbudt å være beruset på offentlige steder.

Bekledning: Bahrain har ingen offisielle regler for hvordan kvinner skal kle seg, men som hovedregel anbefales tildekkede skuldre og knær. Det forventes at man dekker seg til ved besøk til religiøse steder. Kvinner må ha på abaya (kappe) og hodesjal ved besøk i moskeer.

LHBTI: Det er hverken kriminalisert å være homofil eller transperson i Bahrain.

Valuta: Myntenheten er bahrainsk dinar (BHD), men de aller fleste butikker og restauranter aksepterer også saudiske riyaler (SAR). Internasjonalt førerkort (naf.no) er en forutsetning for å få leie bil. Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes.

Åpningstider: Arbeidsuken i Bahrain er fra søndag til torsdag. I ukedagene har banker og offentlige kontorer normalt åpent fra 08.00 til 12.30/14.00. Fredag er muslimsk helligdag og de fleste butikker holder stengt til utpå ettermiddagen. Lørdag er fridag for de fleste, men de aller fleste butikker og restauranter er åpne. Nasjonaldagen er 16. desember, og Martyrdagen 17. desember.

Norge har ikke ambassade i Bahrain men dekker landet fra ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia. Se kontaktdetaljer nedenfor. Norge har for tiden heller ikke honorær konsulatrepresentasjon i Bahrain. 

Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Nettsider  Facebook  Twitter LinkedIn Instagram

Besøksadresse: Diplomatic Quarter, ved Roundabout #4, Riyadh. Telefontider: Søndag til torsdag 09:00 – 15:00. Stengt fredag og lørdag.

Utenom ambassadens åpningstider kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller e-post: UDops@mfa.no.