Milepæler for pensjonsreformen
De viktigste milepælene for pensjonsreformen.
De viktigste milepælene for pensjonsreformen.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet mottok utvalgets utredning 16. juni 2022. Utvalget beskriver og vurderer blant annet ulike løsninger for aldersgrensene i folketrygden, minste pensjonsnivå og uføres alderspensjon.
Stortinget vedtar nye etterlatteytelser. Endringene følger opp Etterlatteutvalgets utredning NOU 2017:3 Folketrygdens ytelser til etterlatte – Forslag til reform.
Stortinget vedtar ny tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor. Lovendringene følger opp avtale inngått 3. mars 2018 mellom Arbeids- og sosialdepartementet, LO, Unio, YS, Akademikerne, KS og Spekter om tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor.
Arbeids- og sosialdepartementet, LO, Unio, YS, Akademikerne, KS og Spekter inngår en avtale om tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor.
Etterlatteutvalget legger frem utredningen NOU 2017: 3 Folketrygdens ytelser til etterlatte – Forslag til reform .
Stortinget vedtar ny uføreordning tilpasset ny uføretrygd fra folketrygden. Uføreordningen legges om fra en bruttoordning til en nettoordning der ytelsen gis som et direkte tillegg til uføretrygden i folketrygden, uavhengig av størrelsen på folketrygdytelsen.
Stortinget vedtar regler for et nytt tjenestepensjonsprodukt som kan tilbys sysselsatte i privat sektor.
Ny tjenestepensjonslov blir vedtatt å gjelde fra 1.januar 2014.
Stortinget vedtar ny uføretrygd med blant annet nye beregnings- og avkortingsregler samt regler for pensjonsopptjening som ufør.
Nødvendige tilpasninger i pensjonslovene knyttet til pensjonsreformen vedtas.
Stortinget vedtar en ny lov om statstilskott til avtalefestet pensjon i tråd med skissen fra lønnsoppgjøret 2008 med visse tilpasninger.
Finansdepartementet gir Banklovkommisjonen i oppdrag å utrede og foreslå endringer i lov om foretakspensjon, i lov om innskuddspensjon og i lov om obligatorisk tjenestepensjon.
Partene blir enige om at dagens regler for offentlig tjenestepensjon (bruttoordningen) og AFP i offentlig sektor videreføres med nødvendige tilpasninger.
Nye opptjeningsregler, levealdersjustering, fleksibelt uttak fra 62 år og nye regler for regulering av pensjon vedtas.
Som en oppfølging av avtalen om ny AFP i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO foreslår regjeringen tilpasninger i den private AFP-ordningen.
LO og NHO inngår avtale om ny privat AFP tilpasset ny alderspensjon fra folketrygden.
Regjeringen Stoltenberg II la ut på høring et forslag til nærmere utforming av ny alderspensjon. Herunder hvordan de nye reglene skal innfases og konkretisering av levealdersjusteringen.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen oppnevner et utvalg som skal utforme en AFP-ordning for privat sektor som er tilpasset den nye alderspensjonen i folketrygden.
Regjeringen Stoltenberg II foreslår en ny modell for opptjening og fleksibelt uttak av alderspensjon i folketrygden.
Meldingen var en konkretisering av vedtaket i Stortingets pensjonsforlik.
Et bredt flertall på Stortinget vedtar rammeverket til en ny alderspensjon. Samtidig bes Regjeringen vurdere endringer på enkelte områder.
På grunnlag av pensjonskommisjonens utredning og høringsuttalelser, legger Bondevik II Regjeringen fram stortingsmeldingen Pensjonsreform–trygghet for pensjonene.
Et bredt flertall i kommisjonen blir enige om et forslag til ny alderspensjon. Rapporten sendes på høring.
I rapporten ser kommisjonen 50 år framover og vurderer hvordan pensjonssystemet bør utformes.
Regjeringen Stoltenberg I setter ned pensjonskommisjonen under ledelse av Sigbjørn Johnsen.
Kommisjonen settes ned på bakgrunn av de problemer og utfordringer pensjonssystemet sto overfor.