Internasjonalt romsamarbeid
Artikkel | Sist oppdatert: 05.10.2021 | Nærings- og fiskeridepartementet
Deltakelse i internasjonalt romsamarbeid, i første rekke gjennom Den europeiske romorganisasjonen ESA og i EUs romprogrammer, er bærebjelken i norsk, offentlig satsing på romvirksomhet.
ESAs programmer er teknologi- og kompetanseutviklingsprogrammer, der formålet er å ta frem neste generasjons romteknologi. Norge deltar for å utvikle norsk teknologiindustri og nasjonale kompetansemiljøer, både for å styrke internasjonal konkurranseevne og for å styrke evnen til å løse spesielle norske brukerbehov. EUs programmer er infrastrukturprogrammer, som bygger og drifter operativ infrastruktur for satellittnavigasjon, kommunikasjon og jordobservasjon (miljøovervåking mv.). Norge deltar der det er mulig for å få tjenestetilgang, innflytelse over, og innsikt i, infrastruktur som er svært viktig for å ivareta norske myndighetsoppgaver, blant annet i nordområdene. Det arbeides nå for å sikre norsk deltakelse i EUs nye program for sikker global satellittkommunkasjon, Secure Connectivity.
De norske interessene i ESA og EU forvaltes av Norsk Romsenter som også forvalter de nasjonale følgeprogrammene. Nasjonale følgeprogrammer skal bidra til bedre utnyttelse av de norske investeringene i ESAs og EUs programmer og skal legge til rette for best mulig industriretur til Norge som følge av deltakelsen.
Nøkkeltall
- Den årlige totalbevilgningen til romvirksomhet i statsbudsjettet er på om lag 2,1 milliarder kroner. I budsjettet for 2024 er deltakelse i ESA med om lag 900 mill. kroner og EU’s romprogram med om lag 900 mill. kroner de største enkeltpostene.
- Stortinget ga i 2021 sitt samtykke til norsk deltakelse i EUs romprogram 2021-2027 og programmet ble innlemmet i EØS-avtalen høsten 2021. Anslått kostnad for norsk deltakelse er 3,7 mrd. kroner for hele programperioden.
- Stortinget ga i 2022 tilslutning til at Norge fra 2023 inngår nye forpliktelser til ESA industrirettede programmer på 161 mill. euro.»