Bokloven - hva skjer videre?
Artikkel | Sist oppdatert: 23.07.2024 | Kultur- og likestillingsdepartementet
Bokloven ble vedtatt av Stortinget i juni 2023. Loven skal legge til rette for at det kan skapes en bred og mangfoldig litteratur av god kvalitet i Norge, og at denne litteraturen er tilgjengelig for alle i landet. Bokloven trådte i kraft 1. januar 2024
Bokloven trådte i kraft 1. januar 2024. Enkelte deler av loven vil likevel tre i kraft senere. Dette gjelder § 7 om plikt til å tilby og levere digitale lydbøker – denne vil tre i kraft 1. januar 2025. Da kan de som berøres av bestemmelsen rekke å få på plass nødvendige tekniske løsninger.
I tillegg vil § 12 om innkjøpsrabatt (avanseregulering) først tre i kraft etter at departementet har fulgt opp anmodningsvedtaket fra Stortinget om en ekstern gjennomgang av bokbransjens innspill om dette temaet. Fra hvilket tidspunkt denne bestemmelsen vil tre i kraft, er ikke bestemt ennå.
Forskrift til bokloven (bokforskriften)
Forskrift om omsetning av bøker (bokforskriften) som utfyller og presiserer bokloven trådte i kraft 1. januar 2024.
Oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget
I forbindelse med behandlingen av loven i Stortinget, vedtok Stortinget seks anmodningsvedtak, hvor regjeringen blir bedt om å utrede en rekke temaer knyttet til bokloven. Stortinget satte frist for oppfølgingen av noen av vedtakene.
Når det gjelder vedtaket om digitalt utlån av digitale verk i folkebibliotek og vedtaket om en ekstern gjennomgang av avanseregulering, har departementet inngått utredningsavtaler med henholdsvis professor PhD Torger Kielland og Vista Analyse AS.
Utredningen om digitalt utlån av digitale verk i folkebibliotek og utredningen om avanseregulering i bokbransjen er ferdigstilt og overlevert til departementet.
- Utredning om digitale utlån fra folkebibliotek - regjeringen.no
- Utredning om avanseregulering i bokbransjen - regjeringen.no
Vedtaket om fastpris for lærebøker for høyere utdanning og fagbøker for profesjonsmarkedet vil følges opp med en ekstern utredning i 2024, i tråd med Stortingets frist.
Departementet vil på et senere tidspunkt komme tilbake til hvordan de øvrige vedtakene skal følges opp: om universell utforming av lydbøker, regulering av strømmemarkedet og tvisteløsningsnemnd, samt vurdering av virkningen av bokloven i markedet.