Deltakelse og innflytelse

Det er først og fremst i kommunene at barn og ungdom har mulighet til å påvirke sin egen hverdag og fremtid gjennom deltakelse og innflytelse i plan- og beslutningsprosesser.

Arbeidet med å sikre barn og unge innflytelse i sine egne lokalmiljø, er avhengig av flere faktorer for å lykkes. Det kreves klare retningslinjer/mandat for arbeidet, kontakt og oppbakking fra administrasjon og politikere i kommunen, egne ressurser til disposisjon, reell innflytelse i enkelte saker, klare rutiner på tilbakemeldinger, kontakt med resten av ungdomsmiljøet og oppdatert informasjon om hva som foregår i kommunen.

Informasjonen bør være tilpasset barn og unge og lett tigjengelig på egne ungdomsinformasjonssider eller på kommunens hjemmesider. 

Kommuneloven har en generell bestemmelse om særlige medvirkningsordninger i kommunene for eldre, ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne. Utfyllende regler for de enkelte ordningene fastsettes i forskrift.

Ungdomspanel

Barne- og familiedepartementet (BFD) har i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet utarbeidet råd om etablering av og rekruttering til ungdomspanel til bruk for departementer som ønsker å opprette ungdomspanel til sitt bruk.

BFD opprettet i februar 2020 et ungdomspanel i arbeidet med Samarbeidsstrategi for barn i lavinntektsfamilier