Åpning av områder for mineralvirksomhet på deler av norsk kontinentalsokkel
Artikkel | Sist oppdatert: 20.06.2023 | Energidepartementet
Det ble igangsatt en åpningsprosess for mineralvirksomhet på deler av norsk kontinentalsokkel etter havbunnsmineralloven i 2020. På basis av konsekvensutredningen, høringsinnspillene og Oljedirektoratets ressursvurdering ble det i 2023 lagt frem en stortingsmelding om åpning av område på norsk kontinentalsokkel for mineralvirksomhet og strategi for forvaltning av havbunnsmineralressursene. På denne siden vil det være en oversikt over relevante dokumenter i saken.
Konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel
Konsekvensutredningen er blitt gjennomført på basis av et fastsatt utredningsprogram. Som del av konsekvensutredningsprosessen har statlige etater og ledende fagmiljø utarbeidet grunnlagsrapporter og virkningsstudier. Funnene i disse rapportene er oppsummert i denne konsekvensutredningsrapporten.
Ressursvurdering havbunnsmineraler
Oljedirektoratet har på oppdrag fra Olje- og energidepartementet utarbeidet en ressursvurdering av havbunnsmineralene i utredningsområdet. Rapporten konkluderer med at det er store forventede tilstedeværende ressurser.
Bakgrunnsrapporter
Som del av åpningsprosessen har statlige etater og ledende fagmiljø utarbeidet grunnlagsrapporter og virkningsstudier for å sammenstille tilgjengelig kunnskap om naturressurser, miljø og næringsvirksomhet i utredningsområdet, samt mulige virkninger på disse.
-
Fiskeriaktiviteten i utredningsområdet, Fiskeridirektoratet
Fiskeridirektoratet gir i denne grunnlagsrapporten en beskrivelse av fiskeriaktiviteten i utredningsområdet og en beregning av verdiskaping basert på fangststatistikk fra området.
-
Rapportvedlegg til grunnlagsrapport om fiskeriaktiviteten i utredningsområdet, Fiskeridirektoratet
Rapporten beskriver fiskeriaktiviteten fra utenlandske fartøy i de delene av utredningsområdet som er internasjonalt farvann for perioden 2013-2019 og er et vedlegg til grunnlagsrapporten om fiskeriaktiviteten i utredningsområdet.
-
Skipstrafikk i utredningsområdet, Kystverket
Kystverket gir i denne grunnlagsrapporten en beskrivelse av skipstrafikken i utredningsområdet.
-
Landskapstrekk, naturtyper og bentiske økosystemer, Senter for dyphavsforskning, Universitetet i Bergen
Denne fagutredningen sammenfatter informasjon om landskapstrekk, naturtyper og bentiske økosystemer i utredningsområdet og er utarbeidet av Senter for dyphavsforskning ved Universitet i Bergen. Rapporten er delt i to delrapporter der den første delen omhandler landskapstrekk, naturtyper og oseanografi, og der den siste delen primært omhandler bentiske økosystemer i utredningsområdet.
-
Pelagiske økosystem i de nordiske hav, Havforskningsinstituttet
Grunnlagsstudien sammenstiller eksisterende kunnskap om de pelagiske økosystemenes struktur og funksjon i utredningsområdet.
-
Sjøfugl i havområdene rundt Jan Mayen og langs den midtatlantiske rygg, Norsk Polarinstitutt
Grunnlagsstudien gir en sammenstilling av eksisterende kunnskap om sjøfugl i utredningsområdet og er utarbeidet av Norsk polarinstitutt
-
Teknologirapport, DNV
Denne rapporten beskriver utforsknings- og utvinningsløsninger for havbunnsmineraler som anses som aktuelle i utredningsområdet og er utarbeidet av DNV i samarbeid med NTNU og internasjonale eksperter.
-
Virkninger for naturforhold, miljø og annen næringsvirksomhet, Akvaplan-niva og IKM Acona
Denne virkningsstudien beskriver virkninger som en åpning av norske havområder for leting etter og utvinning av sulfider og manganskorper vil kunne medføre for naturforhold, miljø og annen næringsvirksomhet. Det er også gitt vurderinger av metoder for overvåkning av aktiviteten.
-
Økonomiske og sosiale virkninger, Asplan Viak, Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) på NTNU og NTNU Samfunnsforskning
Virkningsstudien omhandler mulige økonomiske og sosiale virkninger av eventuell mineralvirksomhet innenfor områdene som vurderes åpnet.
-
Fremtidsmuligheter innen marine mineraler på norsk kontinentalsokkel, EY
Denne virkningsstudien ser på virkninger og muligheter for verdiskaping som kan oppstå som en følge av utvinning av marine mineraler i norske havområder.
Program for konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel
Olje- og energidepartementet har fastsatt programmet for konsekvensutredningen for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. Departementet har basert på Oljedirektoratets faglige gjennomgang av høringsinnspillene til forslaget til konsekvensutredningsprogram, vurdert innkomne høringsinnspill. Det fastsatte programmet består av forslaget til konsekvensutredningsprogram som har vært på offentlig høring og departementets vurdering av innkomne høringsinnspill.
Forslag til konsekvensutredningsprogram
Vurdering av konsekvensutredningsprogram etter høringsinnspillene