Retningslinjer for bruk av sektoravgift til kulturminnevern i vassdrag
Retningslinjer | Dato: 08.06.2010 | Klima- og miljødepartementet
Opprinnelig utgitt av: Miljøverndepartementet
Utarbeidet med utgangspunkt i brev fra Olje- og energidepartementet til Miljøverndepartementet av 18.01.10 om Sektoravgift – kulturminnevern i vassdrag med reviderte eller fornyede konsesjoner.
(Last ned retningslinjen i pdf)
Utarbeidet med utgangspunkt i brev fra Olje- og energidepartementet til Miljøverndepartementet av 18.01.10 om Sektoravgift – kulturminnevern i vassdrag med reviderte eller fornyede konsesjoner.
Fastsatt av Miljøverndepartementet 8. juni 2010, revidert 1.april 2011.
1 Formål
Ordningens formål er å fremskaffe ny kunnskap om arkeologiske kulturminner i regulerte vassdrag med reviderte eller fornyete konsesjoner.
Sektoravgiften skal finansiere utgifter til å gjennomføre tiltak for å ivareta arkeologisk kildemateriale fra automatisk fredete kulturminner slik de er definert i kulturminneloven.
2 Vassdrag som faller inn under ordningen
Ordningen omfatter vassdrag som er revidert eller gitt fornyete tillatelser der opprinnelig konsesjon ble gitt før 1960. Det er en forutsetning at reguleringskonsesjon i vassdraget er revidert eller fornyet med vilkår om kulturminner. Det samme gjelder for vassdrag der det allerede er gitt fornyet konsesjon før sektoravgiften ble innført i 2008 og der konsesjonæren har fått tilbud om og akseptert å gå over til ordningen med sektoravgift.
Pålagt/akseptert sektoravgift innebærer at kravet om kostnadsdekning til kulturminneundersøkelser er oppfylt.
Det kan i særlige tilfeller også gjøres undersøkelser i vassdrag som kommer til revisjon dersom innstilling i revisjonssaken er oversendt til Olje- og energidepartementet, og det er nødvendig for å frambringe tilstrekkelig kunnskap som grunnlag for å foreta prioriteringer innenfor ordningen, jf. pkt 4.
3 Ordningens omfang
Sektoravgiften dekker kostnader knyttet til kulturminnetiltak slik disse er hjemlet i kulturminneloven:
• arkeologiske undersøkelser som bl.a. omfatter kartlegging, registrering og utgravinger,
• sikring og konservering som bl.a. omfatter å ta vare på boplasser, dyregraver mv. og gjenstandsmateriale,
• kunnskapsproduksjon og formidling som bl.a. omfatter rapportering og sammenfatning av undersøkelsene og å gjøre resultatene tilgjengelig for allmennheten.
Dette omfatter også undersøkelser knyttet til tiltak som følger av nye konsesjonsvilkår, for eksempel terskler og erosjonssikring.
Allerede innbetalte midler til kulturminnetiltak i medhold av revidert/fornyet konsesjon kommer til fradrag i innbetalingen av sektoravgiften.
4 Prioritering av tiltak
Riksantikvaren prioriterer omfang av kulturminnetiltakene, samt hvilke regulerte vassdrag med reviderte eller fornyete konsesjoner det skal gjennomføres undersøkelser i.
5 Organisering
Riksantikvaren forvalter bruken av sektoravgiften på vegne av Olje- og energidepartementet. Riksantikvaren kan overlate gjennomføringen av de konkrete tiltakene til regional kulturminneforvaltning og andre relevante kompetansemiljø.
6 Årlige budsjettprosesser
Riksantikvaren fremmer forslag til konkrete prosjekter/tiltak til Olje- og energidepartementet i henhold til de årlige budsjettfristene. Gjenpart av forslagene sendes NVE og Miljøverndepartementet.
7 Utbetaling
Olje- og energidepartementet vil gjennom årlige tildelingsbrev stille bevilgninger til disposisjon for Riksantikvaren. Riksantikvaren er ansvarlig for den videre oppfølgingen, herunder utbetaling til de kulturminnetiltakene som er prioritert.
8 Rapportering
Riksantikvaren er ansvarlig for regnskap for og rapportering om ordningen. Rapporteringen skal skje til Olje- og energidepartementet innen utgangen av februar for foregående regnskapsår.