Høring om Net-zero Industry Act
Høring | Dato: 26.09.2024 | Nærings- og fiskeridepartementet
Høringsbrev om Net-zero Industry Act
En ny forordning 2024/1735/EU om etablering av en ramme for tiltak til å styrke Europas økosystem for produksjon av nullutslippsteknologiprodukter og om endring av forordning (EU) 2018/1724 ble publisert i EUs Lovtidende (Official Journal) den 28. juli 2024, og trådte i kraft dagen etter. [1] Forordningen er også kjent som Net-zero Industry Act (NZIA), og kalles på norsk forordning for produksjon av nullutslippsteknologier.
Europakommisjonen la fram forslaget til forordning i mars 2023. Den endelige versjonen av forordningen er endret på en rekke punkter sammenlignet med det opprinnelige forslaget. I tråd med utredningsinstruksen pkt. 3-3 blir den endelige versjonen av forordningen herved sendt på høring i Norge.
Nærings- og fiskeridepartementet ber om høringsinstansenes syn på hvilke konsekvenser denne forordningen for produksjon av nullutslippsteknologier (NZIA) kan ventes å ha for norske aktører i ulike sektorer. Det gjelder framfor alt hvis forordningen innlemmes i EØS-avtalen, men også hvis forordningen ikke tas inn.
Høringsdokumentene er tilgjengelige her. Alle kan avgi høringsuttalelse. Høringsuttalelser er offentlige, og vil bli publisert på regjeringens hjemmesider. Høringsuttalelser sendes inn elektronisk ved å bruke den digitale løsningen for høringsuttalelser på departementets nettsider under «Send inn høringssvar». Alternativt kan høringsinnspillene sendes postmottak@nfd.dep.no .
Fristen for å sende inn høringsuttalelse er onsdag 23. oktober 2024.
Departementet vil også holde et digitalt høringsmøte mandag 7. oktober 2024 kl. 12:00 – 13:30. Deltakere kan be om å få holde innlegg på tre minutter, som supplement til skriftlige høringsinnspill. Meld deg på innspillsmøte via skjema i denne saken.
Bakgrunn
I mars 2023 la Europakommisjonen fram forslag til ny forordning om et felles EU-rettslig rammeverk for industriell produksjon av «nullutslippsteknologier». Forslaget fikk navnet Net-zero Industry Act (NZIA). Forordningen gjelder teknologivarer som benyttes i produksjon, transport og lagring av fornybar energi og kjernekraft, som for eksempel solceller, battericeller, rotorblader til vindmøller, varmepumper og elektrolysører til hydrogenproduksjon. I tillegg kommer teknologivarer som benyttes for fangst, transport, lagring og bruk av CO2 . NZIA omfatter i alt 19 kategorier teknologier.
Formålet med NZIA er å legge til rette for en rask økning i produksjonskapasiteten av nullutslippsteknologier i EU, for å øke selvforsyningsgraden av disse teknologiene til minst 40 prosent innen 2030. Denne ambisjonen skal oppnås gjennom å etablere et felles regelverk i det indre marked for produksjon av nullutslippsteknologier, med tiltak på områder som offentlige godkjennelsesprosesser, offentlige anskaffelser, kompetansebygging og innovasjon. Disse tiltakene skal på et mer overordnet nivå bidra til å styrke det indre markeds industrielle konkurransekraft og forsyningskjeder, og omstille energisystemene i EU (se fortalens punkt 2). Det skal også etableres et marked for CO2-lagring i EU. NZIA setter et EU-mål om injeksjonskapasitet på minst 50 mill. tonn CO2 årlig innen 2030.
NZIA kan med fordel sees i sammenheng med forordningen om kritiske råvarer, Critical Raw Materials Act (EU) 2024/1252, ‘CRMA’. De to rettsaktene ble foreslått av Europakommisjonen samtidig og er begge en del av verdikjeden for ren energiproduksjon. De har samme overordnede formål; å legge til rette for økt produksjon og selvforsyningsgrad i EU av hhv. nullutslippsteknologivarer og kritiske råvarer, ved å etablere et felles regulatorisk rammeverk i EU på de to områdene.
NZIA og CRMA utgjør en sentral del av EUs Grønne Industriplan fra februar 2023 (Green Deal Industrial Plan). Planen er ment å skape et mer gunstig investeringsklima og gi insentiver til å oppskalere EUs produksjonskapasitet for de teknologiene som trengs for å nå EUs energi- og klimamål. EUs Grønne Industriplan anses også som EUs respons på den amerikanske klimastøttepakken Inflation Reduction Act.
EØS-notat for NZIA er publisert på regjeringen.no, se her, og gir en oversikt over struktur og hovedinnhold i rettsakten. Notatet inneholder også noen foreløpige vurderinger av rettsaktens konsekvenser for berørte aktører, og lenker til informasjon av relevans.
Vennlig hilsen
Fredrik Norman (e.f.)
avdelingsdirektør
Margrethe Bergmål
seniorrådgiver
[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1735 af 13. juni 2024 om fastlæggelse af en ramme for foranstaltninger til styrkelse af Europas økosystem for fremstilling af nettonulteknologiprodukter og om ændring af forordning (EU) 2018/1724EØS-relevant tekst.
Vi tar også gjerne imot uttalelser fra andre enn dem som står som høringsinstanser her.
Statsforvalterne
Sametinget
Fylkeskommunene
Oslo kommune
KS - Kommunesektorens organisasjon
LO – Landsorganisasjonen i Norge
Industri Energi
EL og IT
Fellesforbundet
Styrke (IE&FLT)
Norsk Arbeidsmandsforbund
NHO
Abelia
Civita
NHO Byggenæringen
Fornybar Norge
NHO Elektro
NHO Transport
NHO Sjøfart
Norsk Industri
Offshore Norge
Norsk Bergindustri
YS - Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Hovedorganisasjonen Virke
Unio
Det norske maskinistforbund
Akademikerne
Tekna
Samfunnsbedriftene
Maskinentreprenørenes forbund
Norsk sjømannsforbund
Norsk sjøoffisersforbund
Norske Skipsverft
Norske Maritime Eksportører
Norges Rederiforbund
Maritimt Forum
Kystrederiene
Bedriftsforbundet (SMB Norge)
Boligprodusentenes Forening
Byggevareindustriens landsforbund
Norske Boligbyggelag Landsforbund SA
Huseiernes landsforbund
DistriktsEnergi
Elektroforeningen (EFO)
Norsk Hydrogenforum
Solenergiklyngen
Norsk Solenergiforening
Norsk Varmepumpeforening
Norsk Bioenergiforening - NoBio
Norsk Fjernvarme
Biogass Norge
Verdikjeden Skog og Tre
Norwegian Offshore Wind
H2Cluster - The Norwegian Hydrogen Cluster
Proptech Innovation
GCE Blue Maritime Cluster
GCE NODE
GCE Ocean Technology
NCE Energy Valley
NCE Maritime CleanTech
NCE Eyde
Eyde Cluster
Kongsberg Technology Cluster
Mo Industripark AS
Arctic Cluster Team ACT
Norsk Hydro ASA
Yara
Heidelberg Materials Sement Norge AS
Westcon Group
Elkem
Nel Hydrogen ASA
Statsbygg
Statkraft AS
Statnett SF
Gassnova SF
Gassco AS
Equinor ASA
TotalEnergies EP Norge AS
DNV AS
Eviny AS
Cicero - senter for klimaforskning
Zero Emission Resource Organisation
Miljøstiftelsen Bellona
Norsk klimastiftelse
Skift – næringslivsdrevet klimainitiativ
Framtiden i våre hender
Naturvernforbundet
WWF
Norges Miljøvernforbund
NTNU
NORCE
SINTEF AS
NMBU
Universitetet i Agder
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Sør-øst Norge
Universitetet i Tromsø
Nord Universitet
IFE
Norsk institutt for bioøkonomi – NIBIO
Havforskningsinstituttet
Fridtjof Nansen Institute
Senter for Europarett (UiO)
Nasjonal sikkerhetsmyndighet
NUPI
Statistisk Sentralbyrå
Brønnøysundregistrene
Standard Norge
Klagenemnda for offentlige anskaffelser - KOFA
Utdanningsdirektoratet
HK-dir
NOKUT
Regelrådet
Norges forskningsråd
Innovasjon Norge
Eksfin
SIVA
Miljødirektoratet
Riksantikvaren
Enova SF
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
NVE - Norges vassdrags- og energidirektorat
NGU - Norges geologiske undersøkelse
Sjøfartsdirektoratet
Havindustritilsynet
Sokkeldirektoratet
Petoro AS